Cyklistika hraje v životě mladého páru důležitou roli, a tak snad ani příliš nepřekvapí, že objekt s celkovou plochou podlah 223 m2 stojí v bezprostřední blízkosti křižovatky dvou velkých cyklistických tras na úpatí hory Mount Baker nedaleko Seattlu.

Vlastní pozemek, na němž stavba stojí, je možná trochu úzký, ovšem je z něj hezký výhled na jezero a hory.

Před místností s koly je uzavřený dvorek vyhrazený pro jejich očistu a údržbu.

Před místností s koly je uzavřený dvorek vyhrazený pro jejich očistu a údržbu.

FOTO: Benjamin Benschneider

Dům stojí na úzkém, ale pěkně situovaném pozemku v blízkosti křižovatky dvou velkých cyklistických tras.

Dům stojí na úzkém, ale pěkně situovaném pozemku v blízkosti křižovatky dvou velkých cyklistických tras.

FOTO: Benjamin Benschneider

Architekti při jednání s klienty brzy zjistili, že tito mladí lidé přistupují ve svém životě aktivně ke všemu, a že jsou pro nastínění svých představ o budoucím domě ochotni učinit maximum.

Na jednu ze schůzek tak dorazili například vyzbrojeni flakónky s vůněmi, aby demonstrovali, jaké vjemy by rádi ve svém budoucím domově zažívali.

Mimochodem, přinesli si vůni oceánu, vůni lesa, vůni pro zklidnění atd. Jindy zase použili metaforu o Islandu, jakožto místa rafinovaných průmyslových, přírodních a strohých materiálů.

Hlavní společenský prostor je směrem k jezeru maximálně otevřen.

Hlavní společenský prostor je směrem k jezeru maximálně otevřen.

FOTO: Benjamin Benschneider

Místo pro 18 jízdních kol bylo jednou z podmínek, které dům musel splňovat.

Místo pro 18 jízdních kol bylo jednou z podmínek, které dům musel splňovat.

FOTO: Benjamin Benschneider

Dům, který nakonec architekti navrhli, vyjadřuje životní styl páru, jeho osobitost a zálibu v prostých, ale funkčních řešeních. V domě je samozřejmě jak prostor zasvěcený cyklistice, tak prostředí pro zábavu, nechybí místa plná soukromí, romantiky a pohodlí.

Stavba nenabízí svět uzavřený do sebe, naopak její obyvatelé mají neustále přehled o dění v okolí domu a nádherné výhledy do krajiny.

V hlavním prostoru je tradičně propojena kuchyň s jídelnou a na ní navazujícím obývacím pokojem.

V hlavním prostoru je tradičně propojena kuchyň s jídelnou a na ni navazujícím obývacím pokojem.

FOTO: Benjamin Benschneider

Dominantními barvami interiéru jsou černá a bílá doplněné tu a tam hnědým přírodním materiálem.

Dominantními barvami interiéru jsou černá a bílá doplněné tu a tam hnědým přírodním materiálem.

FOTO: Benjamin Benschneider

Vstup do domu je v přízemí, kde je rovněž garáž, cyklistická dílna a tělocvična. Dílna se otevírá na uzavřený dvorek, kde lze pohodlně kola mýt i opravovat.

První poschodí je hlavním podlažím domu. Je zde velký otevřený prostor propojující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Na stejném podlaží je ještě pokoj pro hosty, koupelna, spíž, terasa a pracovna.

Schodiště se vine okolo průsvitné, bíle osvětlené stěny.

Schodiště se vine okolo průsvitné, bíle osvětlené stěny.

FOTO: Benjamin Benschneider

Cyklistika se promítá i do výzdoby interiéru domu.

Cyklistika se promítá i do výzdoby interiéru domu.

FOTO: Benjamin Benschneider

Do nejvyššího patra je umístěna ložnice, koupelna a prádelna. Vychází se odtud na hlavní terasu, která je jako stvořená pro odpočinek, čtení nebo i spaní pod širým nebem.

Zajímavostí interiéru je schodiště, které se vine kolem osvětlené a přitom průsvitné bílé stěny.

Z ložnice se vychází na hlavní terasu.

Z ložnice se vychází na hlavní terasu.

FOTO: Benjamin Benschneider

Z terasy je hezký výhled do okolí.

Z terasy je hezký výhled do okolí.

FOTO: Benjamin Benschneider

Fasády domu jsou komponovány z černě natřených cementovláknitých desek a obkladů z cedrového dřeva. Interiéru pak vládne kontrastní kombinace černé a bílé, opět doprovozená přírodní cedrem, sádrou a černěnými ocelovými prvky.

FOTO: Benjamin Benschneider