Hlavní obsah

Domácí sauny prospívají zdraví, vejdou se i do menšího bytu

Právo, Karolina Černá

Pravidelné saunování zdravého člověka otužuje, pomáhá s vyplavením toxinů z těla, napíná pokožku, uvolňuje svaly a prospívá kloubům. Saunu si můžeme pořídit i do panelákového bytu, aniž bychom bojovali s vlhkostí.

Foto: BAUHAUS (2x)

Domácí sauna Calima s extra silnými celoskleněnými dveřmi. Konstrukce: jednotlivá prkna, šroubovací a zásuvný systém. Cena 22 799 Kč.

Článek

Saunu jako venkovní domek postaví specializovaná firma, jednoduchý typ zvládneme smontovat a nainstalovat sami.

Výrobci totiž nabízejí prefabrikované sauny s minimálními stavebními požadavky, ovšem všechny typy saun vyžadují vodorovnou podlahu, bez výškového rozdílu a spádu.

Foto: MOUNTFIELD

Pro každý typ sauny je důležité kvalitní dřevo. Infrasauna Mariana pro jednu osobu je vyrobená z kanadského jedlovce. Cena 16 490 Kč.

Nabídka trhu

Klasická sauna má tvar čtverce, obdélníku, v individuálních zakázkách je prostor také pro atypické tvary. I přes minimalistické rozměry některých produktů výrobci saun doporučují pro jednu osobu prostor o velikosti alespoň 1,4 m3 - jedna strana má mít kolem dvou metrů, takže si v sauně pohodlně lehneme.

V hobby marketech zakoupíme saunu v podobě stavebnice, kterou smontujeme za pár hodin. Saunové sady se hodí např. pro stavbu malé domácí elektrické sauny, infrasauny (i kombinované) či dřevem vytápěné sauny.

Saunové kabiny do prostoru se liší podle typu, některé nevyžadují zvláštní stavební připravenost a mají samostojnou konstrukci.

Foto: SAUNY SALUS

Sauna vestavěná do netypického prostoru pod střechou.

Vestavěná sauna do obezděného prostoru pak vyžaduje určitou vlhkost stěn, otvory nutné pro zajištění správné cirkulace vzduchu a prohřátí sauny, samostatný přívod elektrického proudu do ovládací skříňky mimo kabinu a odvětranou místnost.

Při nákupu sauny se zajímáme o kvalitu dřeva, z něhož je vyrobena. Dřevo by mělo být odolné proti vysokým teplotám i vlhkosti.

Foto: DYNTAR

Pravidelné saunování posiluje imunitu, preventivně se mu věnujeme aspoň dvě hodiny týdně.

K obkladům se proto používá např. skandinávský smrk, kanadská borovice nebo jedlovec, pro vnitřní vybavení africká vrba abachi, případně tuzemský topol. Důležitým kritériem je, aby dřevo neobsahovalo pryskyřici a aromatické látky.

Nejznámější sauny

Mezi energeticky nenáročné a nejlevnější sauny patří infrasauna, obvykle s 5 až 10minutovým předehříváním.

Foto: MOUNTFIELD

Infrasauna nevytváří páru ani vysokou teplotu. Stačí přirozená cirkulace vzduchu v interiéru. Samoa za 21 590 Kč.

Vyhřívá se až na 60 °C, relativní vlhkost se pohybuje od 30 do 50 %. Záření produkují uvnitř kabiny rozmístěná karbonová nebo keramická topidla. Teplo z 80 % proniká do těla, prohřívá ho hloubkově, takže pocení je intenzivnější. Infrasauna je ideální k prohřátí svalstva, kloubů, hodí se i pro jedince s onemocněním cév a srdce. Ke zprovoznění infrasauny potřebujeme 230V zásuvku. Příkon je od 1,5 do 1,7 kW.

Finská (suchá) sauna má často podobu malého srubu s terasou, ale užívá se také v interiéru. Vyhřívá místnost na teplotu kolem 90-120 °C, a to během 30-60 minut. Její obvyklou součástí jsou kamna s kameny, které poléváme vodou, relativní vlhkost se pohybuje kolem 5-10 %. Je vhodná jen pro zdravé osoby.

Foto: MOUNTFIELD

Samostojná infrasauna Grenada je mimo jiné vybavená rádiem/ MP3 přehrávačem s dálkovým ovládáním, ionizátorem, teplotním senzorem, světlem na čtení. Ovládání zajištují vnitřní a vnější panely. Cena 21 690 Kč.

Parní sauny (turecké) dosahují maximální vlhkosti vzduchu při poměrně nízké teplotě kolem 40 °C, říká se jim proto také teplé mlhavé lázně. Parní sauna se hodí pro všechny, kteří nesnášejí vysoké teploty, zároveň ji uvítají lidé s onemocněním dýchacích cest, s revmatickými problémy, s celulitidou a akné. Páru můžeme aromatizovat vůněmi. Parní kabiny bývají obložené akrylátem, keramikou, sklem, v luxusnějších verzích přírodním kamenem s dekoracemi z drahých kamenů, proto patří k nejdražším.

Kombinované sauny nabízejí klasickou finskou saunu a infrasaunu (saunová kamna se nastaví na 70-75 °C a souběžně je zapnutý infrasystém). Kombinovanou saunu doplníme např. solnou terapií. Spočívá v kamnech ze solných panelů, které umožňují inhalovat sůl (např. himálajskou). Proceduru doplníme solným osvětlením a generátorem suchého solného aerosolu, který vytváří výrazně antibakteriální prostředí.

Teplo a vlhkost

Saunová topidla a kamna umožňují polévání vodou, tzv. parní nárazy. Topné systémy v saunách se různí podle typu, využít můžeme kamna s parním vyvíječem, který kombinuje suchý způsob vyhřívání s vlhkým prostředím parní lázně. Jejich součástí je nádobka na vonné esence.

Foto: SAUNY SALUS

Ochlazovací vědro je stylovým doplňkem sauny. Objem 29 litrů, průměr 43 cm, výška 31 cm. Cena cca 13 000 Kč.

Sauny bývají vybaveny i elektrickými kamny, na něž se položí lávové kameny nebo kameny z finské žuly a polévají se vodou. Elektronicky řízený kontrolní panel vytápí a zároveň hlídá předem nastavené hodnoty. Kamna můžeme umístit pod lavici, k polévání kamenů pak slouží výklopný trychtýř v krytu mezi vrchní a spodní lavicí.

Topení dřevem, rašelinou, briketami vyžaduje napojení saunových kamen na komín. Komín musí splňovat bezpečnostní podmínky podle platných norem.

Foto: BAUHAUS

Saunová kamna, výkon 8kW/400 V s integrovaným ovládáním včetně lávových kamenů. Cena 5990 Kč.

Vlhkost vzduchu pohlídá vlhkoměr nebo termostat. Pozor, při vyšší vlhkosti dochází k přehřátí organismu!

Světlo v sauně by mělo být bílé, tlumené, aplikovat lze i barevnou terapii. Intenzita osvětlení v sauně by neměla překročit 40 luxů.

Pravidla saunování

Jestliže trpíme různými zdravotními problémy, poradíme se o možnosti saunování nejprve s lékařem. Má-li mít saunování preventivní účinek, věnujeme se mu minimálně dvě hodiny týdně.

Před vstupem do sauny se osprchujeme a osušíme. V sauně dýcháme nosem, masírujeme tělo žínkou nebo kartáčem.

Saunování je nejlepší večer, před spaním či dvě hodiny před jídlem nebo dvě hodiny po něm, nepožíváme alkohol. Saunu vynecháme po vydatném jídle nebo nalačno, při virózách, zánětlivých onemocněních, u žen v období menstruace nebo v těhotenství.

Po výstupu ze sauny je vhodné pozvolné ochlazování, aby nedošlo k prudkému zvýšení krevního tlaku. Prohřívání a ochlazování můžeme několikrát vystřídat. Poté si chvíli odpočineme a do 20 minut doplníme vypocenou vodu, sůl a vitamín C přírodními ovocnými šťávami.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám