Hlavní obsah

I péče o zahradní stroje má svá pravidla

Právo, Karolina Černá

Zahradní techniku uskladníme na suchém, krytém a mrazuvzdorném místě, můžeme ji přikrýt dekou. Předtím ji však důkladně očistíme, nebo její posezónní servis svěříme profesionálům.

Foto: HONDA (3x)

Péče o křovinořez vyžaduje odstranění veškerých zbytků zeleně uvízlých mezi noži.

Článek

Pravidelné údržbové práce provádíme během roku po každém použití zahradní techniky, a to při vypnutém motoru, vytaženém síťovém kabelu či kabelu svíčky. Postupujeme nejlépe podle doporučení výrobce.

Základní údržbu stroje, jako jsou jeho vyčištění, naostření nožů, výměna motorového oleje, vypuštění paliva z palivové soustavy či jeho ošetření stabilizátorem dokáže uživatel provést sám.

Péče o motorové stroje

Po očištění stroje od trávy, pilin a podobně prohlédneme jeho pohyblivé části a promažeme je (lanovody, ložiska, klouby, seřízení táhel). Zkontrolujeme a dotáhneme šroubové spoje.

Opotřebované klínové řemeny vyměníme, stejně tak poškozené vzduchové filtry. Pamatujeme, že čistý vzduchový filtr nejen snižuje emise výfukových plynů, ale také spotřebu paliva.

Foto: HONDA

Mezi hojně využívanou zahradní techniku patří motorová sekačka. Zaslouží si péči o motor i žací nůž.

Nože nabrousíme, pouze u vertikutátoru s bezúdržbovými noži je po opotřebení rovnou vyměníme!

Akumulátory vždy skladujeme v plně nabitém stavu, jednou zhruba za tři měsíce je dobijeme.

Zapalovací svíčky benzinových strojů měníme po 100 hodinách provozu, kontrolujeme je, čistíme jejich kontakty.

Motory potřebují k provozu olej (podle specifikace výrobce motoru), jehož hladinu sledujeme. Po sezóně ho vyměníme. Stroj zbavíme paliva, nebo do nespotřebované pohonné hmoty nalijeme speciální aditivum znemožňující tvorbu usazenin.

Individuální tipy

Sekačka

Postavíme ji na rovnou plochu a očistíme navlhčeným hadříkem. Případné zbytky zaschlé hlíny a trávy odstraníme škrabkou. Čistíme i chladicí otvory motoru, kryt nože naimpregnujeme antikorozním sprejem. Pozor na čištění vysokotlakým čističem - tzv. wapkou!

Foto: OBI

Spodek stroje očistíme od zaschlé hlíny škrabkou nebo smetáčkem.

Voda může silným vstřikem proniknout např. do těsnění ložisek, kde pak vlhkost způsobí korozi a zadření ložiska. Mastná místa ošetříme benzinem. Nakonec suchým hadříkem utřeme stroj do sucha. Pohyblivé části (ložiska, ocelová lanka) promažeme olejem.

Foto: OBI

Zkontrolovat motor a utáhnout spoje - jedna z činností před uložením stroje k zimnímu spánku.

Foto: HONDA

Látky obsažené ve zbytcích trávy mohou na nožích sekačky způsobit korozi.

Zkontrolujeme zapalovací svíčku, vyprázdníme palivovou nádrž, nebo do paliva přidáme stabilizátor. Má-li sekačka elektrický startér, necháme před zimou baterii plně nabít.

Foto: MOUNTFIELD

Opotřebovaný vzduchový filtr vždy vyměníme za nový.

Foto: OBI

Výměnu oleje zvládneme sami se speciální sadou od výrobce. Cena od 310 Kč.

Řetězové pily

Piliny vyfoukáme kompresorem. Vyčistíme vzduchový filtr a vylijeme olej z olejové nádržky. Řetěz vypereme v olejové lázni, zejména používáme-li biologicky odbouratelný olej. Nabrousíme řezací řetěz. U dvoutaktních motorů pil mazání obstarává olej smíchaný s benzinem.

Foto: OBI

Řetěz pily zbavíme pilin a vypereme v olejové lázni.

Mísicí poměr určuje výrobce, k dodržení správného poměru poslouží např. kanystr nebo balení oleje s dávkovačem. Maximální doba pro uchování namíchané směsi je šest týdnů, proto bychom před delším odstavením stroje přes zimu měli zbytky vylít.

Vyžínače a plotostřihy

U nich se často zapomíná na odstranění menších uřezaných částí uvízlých mezi noži. Stejně jako u sekaček vylijeme u motorové techniky veškerý benzin z nádrže.

Ponecháme-li palivo v nádržce během zimního skladování, povede to k problémům při startování motoru v nové sezóně a nejspíše dojde i k poškození motoru.

Na druhou stranu zůstane-li nádrž úplně prázdná, poškodí se kapalinový filtr. Proto v nádrži nových strojů ponecháme alkylátové palivo. Na rozdíl od běžného benzinu má stálost dva roky, navíc minimalizuje škodlivé emise. Jestliže neseženeme alkylátové palivo, použijeme do benzinu výrobcem doporučená aditiva.

Když se postará profík…
Ideální období pro servisní prohlídku je od konce listopadu do poloviny března. K profesionální údržbě motivují někteří výrobci prodlouženou záruční lhůtou podmíněnou každoroční servisní prohlídkou, především u techniky, u níž je třeba např. nastavit otáčky motoru, zkontrolovat těsnost spalovacího prostoru nebo vyvážení nože. Autorizované servisy výrobců nebo hobby marketů nabízejí služby jako např. základní čištění stroje, mazání, ostření nožů, ošetření paliva. Ceny se pohybují od 300 Kč za péči o křovinořez až po cca 1000 Kč za zahradní traktor, závisí na rozsahu údržby a typu stroje.
Údržba zahradního nářadí
Bohdan Drobný, produktový specialista, Gardena
Lopatky, rýče a motyky očistíme od zbytku hlíny a rostlin hadříkem, novinami či kouskem dřeva. Všechny kovové části otřeme hadříkem namočeným v oleji. Můžeme také použít čistící olejový sprej. Dřevěnou rukojeť ohladíme jemným skelným papírem, zarovnáme drsný povrch a odstraníme nečistoty. Následně rukojeť namažeme olejem a necháme ho vsáknout do dřeva.Z ostří nůžek odstraníme zbytky hlíny a rostlin a otřeme je mastným hadříkem. Ostří dobře naolejujeme, olej totiž snižuje tření a chrání čepele před korozí. Naolejujeme také pružiny, jinak zreznou a ztuhnou. Čepele nůžek s pružinami na zimu zavřeme.U podzemní závlahy stačí vypnout vodu, odvodňovací ventil totiž celý systém vody zbaví sám. U nadzemní závlahy kromě vypnutí vody odmontujeme a uskladníme hadice, postřikovače a zahradní počítače na místě, kde nemrzne. Používá-li systém čerpadlo ohrožené mrazem, odmontujeme ho, odvodníme a uskladníme na suchém místě. Ze všech hadic vypustíme vodu, jinak se během mrazů jejich stěny poškodí.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám