Jak architekt objasňuje, klient je vášnivým sběratelem figurek komiksových a seriálových postav. A sběratelský gen se patrně v jejich rodině dědí. Tatínek klienta sbíral zajímavě tvarované kameny.

Dům, který si zadavatel přál postavit, měl být dostatečně prostorný, aby se do něj pohodlně vešel se svou ženou a malým synkem, ale také se svou sbírkou. Zároveň se měl podobat jednomu z dřívějších projektů architekta s názvem Lízátko, o němž Novinky také psaly [celá zpráva].

Obzvláště hravým lidem může způsob zasazení okna společně s fasádou připomínat střílnu.

Obzvláště hravým lidem může způsob zasazení okna společně s fasádou připomínat střílnu.

FOTO: Nam Goung Son

Detail stupňovité fasády

Detail stupňovité fasády

FOTO: Nam Goung Son

Do domu se vchází dveřmi umístěnými v jedné z jeho hran.

Do domu se vchází dveřmi umístěnými v jedné z jeho hran.

FOTO: Nam Goung Son

Zasazení domu do okolní krajiny.

Zasazení domu do okolní krajiny

FOTO: Nam Goung Son

Architekt jako odpověď na klientovy představy navrhl hned dvě možné varianty, jak by dům mohl vypadat, přičemž zákazník si vybral tu atraktivnější a z hlediska uspořádání vnitřního prostoru zajímavější. Samotný dům, nazvaný příhodně Toy House (Dům hraček), má tvar blížící se krychli. Osvěžujícím prvkem při pohledu zvenčí je umístění oken do středu každé stěny.

Fasáda od hran domu směrem k oknům pak stupňovitě ustupuje, čímž vzniká zajímavý dojem, který hravým lidem může vzdáleně připomínat pohled na střílny. Dům má všechny fasády čistě bílé, oživujícím prvkem je pak místo vchodu trochu nečekaně umístěné na roh domu, jenž je "useknutý" a natřený jasně červenou barvou.

Architekt vyčlenil velký prostor i knihovně klienta.

Architekt vyčlenil velký prostor i knihovně klienta.

FOTO: Nam Goung Son

Vstupní dveře mají červenou barvu i směrem do interiéru.

Vstupní dveře mají červenou barvu i směrem do interiéru.

FOTO: Nam Goung Son

Kuchyň je propojena s jídelnou.

Kuchyň je propojena s jídelnou.

FOTO: Nam Goung Son

Velké schodiště je základním prvkem domu.

Velké schodiště je základním prvkem domu.

FOTO: Nam Goung Son

Čtěte také: O jiném hravém projektu studia Moon Hoon si můžete přečíst také zde.

Centrální prostor interiéru stavby s dřevěnou kostrou doplněnou železobetonem zabírá spirálové schodiště, které slouží nejen k pohybu rodiny v domě, ale také jako výstavka tatínkových sběratelských skvostů. Díky volnému středu má návštěvník neustále povědomí o velikosti a především výšce domu a necítí se nijak stísněně.

Pohled z kuchyně ještě před jejím zařízením

Pohled z kuchyně ještě před jejím zařízením

FOTO: Nam Goung Son

Středový volný prostor schodiště dává návštěvníkovi poznat, jak velký je dům, do nějž vstoupil.

Středový volný prostor schodiště dává návštěvníkovi poznat, jak velký je dům, do nějž vstoupil.

FOTO: Nam Goung Son

Jednotlivé místnosti jsou ke schodišti šikovně připojeny. Linie stropního osvětlení dokonce směřují tak, aby navazovaly na světla na schodišti.

Jednotlivé místnosti jsou ke schodišti šikovně připojeny. Linie stropního osvětlení dokonce směřují tak, aby navazovaly na světla na schodišti.

FOTO: Nam Goung Son

Jednotlivé místnosti, jako kuchyň, obývací pokoj a ložnice, jsou umístěny po stranách schodiště, přičemž nejvýše položenou hernu, zabírající prostor půdy a nejvyšší podlaží, propojuje kromě schodů i zářivě červená skluzavka.

Celková obytná plocha dvoupatrového domu činí 105,3 m², stavba na parcele o rozloze 105,3 m² zabírá prostor 45,8 m².

Hernu zasahující až na půdu propojuje kromě schodiště i veselá červená klouzačka.

Hernu, zasahující až na půdu, propojuje kromě schodiště i veselá červená skluzavka.

FOTO: Nam Goung Son

FOTO: Nam Goung Son

Vnitřní uspořádání domu: 1 - Studovna, 2 - obývací pokoj, 3 - jídelna s kuchyní, 4 - ložnice, 5 - dětský pokoj, 6 - herna.

Vnitřní uspořádání domu: 1 - Studovna, 2 - obývací pokoj, 3 - jídelna s kuchyní, 4 - ložnice, 5 - dětský pokoj, 6 - herna

FOTO: Nam Goung Son