Hlavní obsah

Mihotavé světlo luceren dodá tajemné kouzlo interiéru i zahradě

Novinky, nes

K typickým podzimním dekoracím patří lucerny. Zdobíme jimi zahrady i naše domovy. Zatímco někteří dávají přednost modernější, elektrické variantě, mnozí setrvávají u klasiky se svíčkami. Se svátky Halloweenu a Dušiček za dveřmi je nejvyšší čas vynést je ze sklepa, oprášit a zažehnout v nich světlo. Případně, pokud dosloužily, opatřit nové.

Foto: Ikea

Plastová lucerna na baterie s vestavěnou LED žárovkou a motivem sněhové vločky se hodí nejen jako podzimní dekorace, ale také například jako doplněk na vánoční tabuli. Cena 149 korun.

Článek

Na výběr máme spoustu tvarů i materiálů, z nichž se v současnosti lucerny vyrábějí. Tím tradičním je ovšem železo, eventuálně ocel. Nabídka ručně kovaných modelů je bohatá, svítí se v nich buď svíčkou, anebo zabudovanou žárovkou.

Do přenosných luceren se vkládá svíčka, elektrifikované svítilny jsou buď na podstavcích, a slouží jako zahradní osvětlení, nebo k nim kováři vyrábějí konzolu pro připevnění na zeď. Jistou specialitou určenou do specificky laděných interiérů jsou lucerny jako lustry.

Při nákupu počítejte s částkami neklesajícími pod hranici pěti tisíc korun. Je to proto, že tyto lucerny se buď celé, nebo z velké části vyrábějí ručně.

Foto: Umělecké kovářství Mittner

Ručně kovaná lucerna na noze v černé barvě se stříbrnou patinou. Prodává se v pozinkovaném provedení kvůli ochraně proti rezivění. Cena včetně skla a elektrické kabeláže je 15 500 Kč.

Foto: i-kovar

Závěsná lucerna z oceli má rozměry 20x20x40 cm a váží 5 kg. Cena včetně skleněné výplně činí 7720 Kč.

Rozhlédnout se můžeme ovšem také po nabídce nejrůznějších designových butiků či velkých řetězců se zahradním vybavením, případně nábytkem. Objevíme v nich lucerny plechové, plastové i celoskleněné. Do některých lze opět vkládat svíčky, ať již větší a silnější, nebo jen ty čajové, jiné jsou vybaveny vlastními elektrickými zdroji a buď se připojí do sítě, nebo mají vlastní baterii.

Většina z nich bývá přenosná, některé mohou být doplněny klipem pro přichycení například k parapetu za oknem. Ceny sériově vyráběných luceren začínají na hranici necelých dvou stokorun, částku 5000 korun pak přesahují spíše výjimečně.

Foto: Lene Bjerre

Větší opatrnost je lépe věnovat lucernám ze dřeva, které vypadají opravdu hezky i jako součást větších dekorací. Lucerny se vyrábějí ve dvou velikostech, 23x25x55 cm a 30x33x84 cm, aprodávají za ceny 3350 a 5150 korun.

Velmi hezky působí modely z materiálu, do nějž byl vyražen jemný vzor s květinovým, případně krajkovým motivem. Ty samozřejmě s úspěchem využijeme nejen na podzim, ale po celý rok. Výrobci pak k nim někdy nabízejí i další dekorační prvky se stejným motivem, takže lze výzdobu místnosti hezky sladit.

S jistou opatrností budeme raději zacházet s lucernami vyrobenými ze dřeva. Do nich prodejci doporučují používat raději jen malé čajové svíčky, anebo je využít pouze pro dekoraci, tj. vyzdobit je květinami a svíčku pak doplnit třeba i větší, ale nezapálenou.

„Dost často používáme lucerny i jako dekorační uzavřené „vázy“, tedy dáváme do nich svíčky s květinami, či vánočními ozdobami, to na Vánoce, samozřejmě,“ doporučuje majitelka obchodů À la Maison Lenka Kocourková.

Foto: Kika

Lucernu o rozměrech 17x17x35 cm můžete umístit na zahradu a třeba pomocí dalších dekorací naznačit, že si ji tam zapomněl nějaký roztržitý trpaslík. Cena 279 korun.

Romantika, která se neokouká

Lucerny provázejí člověka po staletí a zdá se, že ani ve věku elektřiny a moderních technologií se s nimi hned tak nerozloučí. Právě naopak. V moderních domácnostech, které se to často hemží spoustou poblikávajících displejů, neztrácí světlo živého plamene v lucernách pranic ze svého kouzla.

Domovu dodává vytrácející se útulnost a pohostinnost. Lucerny postavené přede dveřmi mají v mnoha zemích hluboký symbolický význam. Znaveným poutníkům za nocí zdálky ukazují cestu k lidskému příbytku a teplému krbu uvnitř.

„Ve Švédsku bývá zvykem lucernami zdobit balkóny, terasy i prostory kolem vchodu do domu, aby jejich světlo bylo vidět do daleka. Domy pak vypadají útulně a vstřícně. Menší lucerničky můžeme dát také na okenní parapety, dodají našemu domovu příjemné světlo a pocit tepla během chladných večerů,“ vysvětluje interiérová designérka Ikea Klára Hausenblasová.

Foto: Obi

Sada luceren s praktickým upevněním pomocí klipu se hodí jako drobné doplňkové zdroje světla ať již na terasu, na balkón nebo do interiéru. Na výběr je z několika barev a tvarů. Lucerny se stříškou se prodávají za 269 Kč, bez stříšky za 209 Kč.

Lucerny můžeme na zahradě, na terase nebo třeba jen na balkóně využít i jako tiché a tajemné společnice k prodloužení posledních vlahých večerů v roce.

„Rozjasněte si svůj večer a vytvořte příjemné prostředí pro posezení s rodinou či přáteli díky designovým lucernám ze dřeva, skla či kovu. Svíčku si vyberte zcela dle svého vkusu, bílou, béžovou, šedou nebo například slavnostní červenou,“ navrhuje Dagmar Christovová, designérka Kika Nábytek.

Lucerny v halloweenském stylu
Čím dál větší oblibu si v českých zemích získává původně anglosaský svátek Halloween. Jeho tradičními rekvizitami, kromě strašidelných masek dětí, jsou lucerny vyřezávané z dýní. Ačkoli mnoho obchodů nabízí dílničky pro rodiče s dětmi, kde mají možnost zkusit si vlastní dýni vyřezat pod odborným vedením, ne každý se k tomu odváží nebo si najde čas. Elegantním řešením je v takovém případě nákup sádrových či keramických dýní, do nichž se vkládají čajové svíčky. Ty lze postavit za dveře na schody, nebo doma na stůl, zavěsit do okna atd. I tyto lucerny se samozřejmě vyrábějí v elektrické verzi s baterií a malou žárovkou. Ceny začínají v závislosti na provedení a velikosti na částkách okolo stokoruny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vodovodní kohoutek, který se umývá sám

Umýt si hodně zašpiněné ruce bývá s tradičními kohoutky trochu otrava. Člověku pobyt u umyvadla trvá déle, než by musel. Běžný kohoutek má totiž stále ještě...

Posaďte se u nás! Na koberec

Zaškobrtnutí o shrnutý koberec inspiruje každého k něčemu jinému. Většinu z nás k nějakému jadrnějšímu slovu a popotahování za volné strany, abychom ho zase...

Výběr článků

Načítám