Hlavní obsah

Chtěla pohodlný a bezbariérový domov, a tak si ho sama postavila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelce a stavitelce nového domu na severní Moravě pomohlo, že léta obchoduje se stavebním sortimentem a má přehled o technologiích i novinkách v oboru. Od svého nového bydlení si slibovala především soukromí, pohodlí a odpočinek. Na návštěvu zdařilého díla nás pozval její syn.

Foto: www.mujdum.cz

Článek

Rovinatý pozemek v srdci malé obce se může pochlubit takřka ideální polohou – je orientován na jihozápad, s výhledem na pole, kde žádná nová zástavba nevyroste, a dále do krajiny směrem na Beskydy.

Pár kilometrů odsud vede dálnice do Ostravy, ale hluk sem vůbec nedosáhne. Nedaleko navíc sídlí rodinná firma, takže i z tohoto důvodu tato parcela představovala nejlepší volbu.

Foto: www.mujdum.cz

Kompozice domu je rozdělena na nižší hmotu garáže, obloženou cembonitem, a obytnou část s vyšším stropem a obložením fasády z kompozitních panelů Alubond s hliníkovým pláštěm.

Foto: www.mujdum.cz

Terasa je v jedné úrovni se zahradou. Bílé oblázky a miniatury dřevin naznačují inspiraci v japonském stylu.

Bezbariérová novostavba je již třetím domovem naší hostitelky, od předchozích dvou se zásadně liší.

„Bydleli jsme ve zrekonstruovaných starších domech, přízemí bylo vždy zvýšené na podezdívce. Dříve se stavělo i žilo bez spojení se zahradou. To mi velmi chybělo, a proto jsem se pustila do stavby nového domu,“ vysvětluje na úvod.

Foto: www.mujdum.cz

Betonový obklad stěny dokonale imituje štípaný kámen a barevně ladí se sedačkou s potahem z vodního buvola.

„Chtěla jsem co nejpohodlnější bydlení pro dva dospělé, s relaxační zónou a bazénem, světlý otevřený dům, terasu v úrovni trávníku.“ Na návrhu spolupracovala s Ing. Stanislavem Mikešem a Ing. arch. Martinem Špillerem.

Foto: www.mujdum.cz

Barevný kontrast – červenofialové sklo Lacobel na kuchyňské lince, čalounění v obdobném odstínu a zavěšený krb z černého plechu oživují vzdušný interiér, v němž hrají hlavní roli bílá barva a světlá velkoformátová leštěná dlažba.

„Postupně jsme užitnou plochu zmenšili asi o 80 m2 tak, aby zůstalo to, co skutečně využijeme. Abychom se v domě cítili příjemně a volně, a zároveň nechybělo zázemí, které k pohodlnému bydlení potřebujeme.“

Foto: www.mujdum.cz

Prosklená střecha vytváří na východní straně domu malé atrium a přivádí do obývacího pokoje dopolední slunce. V interiéru dominují světlé přírodní barvy.

Vstup na pozemek i do domu vede od jihozápadu. Střed dispozice, založené na tvaru písmene C, tvoří společná obývací část o ploše 60 m2. Její plně prosklená jihozápadní stěna naplňuje prostor světlem a bezprostředním dojmem, že bydlíte přímo na zahradě.

Foto: www.mujdum.cz

Vybavení by potěšilo vyznavače minimalismu, rozhodně však nepůsobí fádně. Na světlé leštěné dlažbě dominuje kožená sedačka a francouzský černý plechový krb, zavěšený do konstrukce stropu. Otevřené ohniště se volně vznáší v prostoru.

„Nechtěla jsem interiér zahltit nábytkem, spíše jsem vybírala zajímavé a výrazné kusy,“ potvrzuje hostitelka první dojem. Základní klidné ladění ve světlých přírodních barvách doplnila několika prvky v červenofialovém odstínu.

Foto: www.mujdum.cz

Koupelna – opět v přírodních tónech – je korunována luxusní sanitární keramikou z kolekce Il Bagno Alessi. Keramický obklad doplňuje benátský štuk měděného odstínu se strukturovaným povrchem.

Pravou část domu zaujímá vstupní hala, koupelna s WC, garáž a zázemí, nalevo je z obýváku prosklenou plochou vidět do bazénu, který je spojen s malou domácí tělocvičnou a saunou.

V klidové zadní zóně za bazénem se nachází ložnice s koupelnou. Zde vládnou uklidňující odstíny bílé, béžové a hnědé barvy. Z koupelny se dá vyjít ven do východní části zahrady.

Foto: www.mujdum.cz

Vybavení domu nezapře ženský rukopis. je praktické, rozhodně však nepůsobí fádně.

Oblíbeným místem všech členů rodiny i návštěv se stala terasa, kterou ze tří stran objímají stěny domu. Ocelové rámy nesou takřka neviditelné, ale praktické zastřešení z čirého skla, které chrání sezení před deštěm, aniž by ubíralo světlo, a prodlužuje terase život.

Odtud je to jen krok do pečlivě upravené zahrady s nádechem japonského stylu. Plochy vysypané bílými oblázky a nízké jehličnany dokreslují atmosféru klidu a meditace, která je ústředním mottem celého domu.

Dům se udržuje sám

Co nejjednodušší, nejrychlejší a nejméně nákladná údržba patřila k určujícím požadavkům při výběru materiálů i celkovém řešení domu.

Proto majitelka neváhala investovat do kvalitních trvanlivých a bezúdržbových materiálů, jako jsou hliníková okna, fasádní obkladové desky a obkladové panely, na terasu zvolila lamely z dřevoplastu.

Foto: www.mujdum.cz

Střízlivou architekturu oživuje pergola s kontrastními červeně natřenými ocelovými rámy.

Úklid zvládne paní domu hravě – v bezbariérovém domě se po leštěné dlažbě tiše a rychle „prohání“ robotický vysavač, hladké dveře bez zárubní, skleněné plochy a nábytek s jednolitým leskle lakovaným povrchem se setřou snadno.

Problém není dokonce ani sedačka s koženým potahem – není na ní nic vidět, patina jí naopak sluší. A o zahradu se stará robotická sekačka.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 360 m2

Užitná plocha: 280 m2

Konstrukce: betonová základová deska a základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení, fasádní obklad Cembonit a Alubond – zavěšeno na nosném roštu z ocelových profilů, stropy železobetonové

Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dřevěné lakované bez zárubní. Stínicí techniku, parapety a terasu dodal Eurokan

Vytápění: ústřední, podlahové teplovodní, zdroj energie tepelné čerpadlo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám