Hlavní obsah

Podzim v šedé barvě? Nebojme se jí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastal podzim, mezi jehož přízviska patří už tradičně slovo šedý nebo šedivý. Pojďme se zkusit poohlédnout po doplňcích a detailech do interiéru v této poklidné barvě, která nás, často i společně s pošmourným počasím, přirozeně vede k přemítání a zamýšlení.

Foto: Kika (2x)

Retro styl v odstínech šedi umožňuje umístit trojdílný obraz Chicago Skyline za 499 korun i do formálnějších prostorů bez rizika, že na sebe bude strhávat až nepřiměřenou pozornost. Rozměry 58x25 cm (postranní části) a 58x35 cm (střed).

Článek

„Šedá barva je neutrální, proto se snadno kombinuje a je příjemná na pohled. Skvěle vypadá také s různými odstíny dřeva, ať už se světlou nebo tmavou variantou. Pro milovníky černobílé klasiky je šedá barva ideální alternativa pro zjemnění a zútulnění interiéru,“ radí Martina Svadbíková, majitelka internetového obchodu Bellarose.

„Šedou barvou můžete dát dobře vyniknout i zemitým přírodním odstínům, které samy o sobě příliš výrazné nejsou. Naprosto trendy je v této sezóně spojení šedé s karmínovou, tyrkysovou, růžovou nebo lososovou," doplňuje Dagmar Christovová, designérka Kika Nábytek.

Foto: Green Gate

V šedých tónech můžeme ladit doplňky pro prostorů, kde chceme navodit pocity klidu a harmonie. Pro odpolední siestu se hodí například šálek na kávu Latte cup Maria warm grey z kolekce Green Gate za 329 Kč.

Foto: Ikea

Šedá ideálně doplní prakticky jakýkoli materiál, včetně dřeva. Plastové prostírání Ordentlig nejenže ochrání stůl před pobryndáním, ale sníží i hluk vznikající při vehementnějším používání příboru a talířů. Cena 49 korun.

Šedou barvu můžeme zaznamenat v aktuálních podzimních a zimních kolekcích mnoha světových výrobců. Tradičně a celoročně k nim pak tíhnou zvláště firmy pocházející ze severských zemí, kde mají tyto tóny více „pod kůží“.

Foto: Potten and Pannen

Tradiční litinové hrnce využijeme na všech druzích sporáků a navíc u nich nehrozí uvolňování škodlivin do jídla. Designově vyvedené kusy uplatníme nejen při vaření, ale i při servírování. Oválný hrnec Staub, s objemem 3,2 litru, stojí 5265 Kč.

Foto: Concept

Výhodou šedých spotřebičů je fakt, že nenaruší hlavní barevné ladění kuchyně. Naopak je mohou zjemnit. Multifunkční robot s planetárním mícháním RM 4420 Momento za 4999 korun.

Šedou barvu volí pro některé své řady možná trochu překvapivě i výrobci kuchyňských spotřebičů. Zatímco některé hospodyně svou kuchyň rády osvěží kávovarem či mixérem v jásavé barvě, jiné naopak upřednostní právě neutrálně vyhlížející produkty.

„Šedá barva je velmi univerzální. Proto se spotřebiče v této barvě hodí v podstatě do každé kuchyně. Nenaruší totiž jejich design, ale naopak jej skvěle doplní," řekl Jindřich Valenta, majitel české značky elektrospotřebičů Concept.

Foto: Brabantia

A proč si nezarelaxovat při žehlení prádla? Žehlicí prkno Titan Oval o rozměrech 135 x 45 cm, s žáruvzdornou parkovací zónou přímo na ploše a s odkladačem na prádlo svou barevnou kombinací k tomu přímo vybízí. Cena 3790.

Foto: Kika

Roztomilý úložný box Sloník ocení i malé děti. V tomto případě je šedá barva nejen stylová, ale i logická. Cena 349 Kč.

Podle odborníků na interiérový design šedou barvu nejčastěji využijeme v menších místnostech, anebo v těch, které mají navodit pocit klidu, harmonie, ale také jistou dávku formálnosti. Hodí se proto nejen do šaten či koupelen, ale také do jídelen a obývacích pokojů.

Foto: Ikea

Znáte lepší barvu pro koberec než šedou? Pokud ji doplňuje jemnější vzor, můžete se spolehnout, že se na něm ztratí nejeden psí či kočičí chlup i nějaká ta skvrnka. Koberec ze syntetických vláken s krátkým vlasem Snekkersten měří 160x230 cm. Cena 1790 Kč.

Anketa

Jaký je váš vztah k šedé barvě v interiéru?
Moc se mi líbí! Máme doma spoustu předmětů v šedé
64,9 %
Nevadí mi
23,4 %
Nevím, je mi to jedno
0 %
Moc se mi nelíbí. Působí nevýrazně/smutně
9,1 %
Strašná barva. Nechtěl/a bych domů nic takového
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám