Jak architekti s jistou dávkou nespokojenosti poznamenávají, Belgie je poseta tímto typem standardizovaných domků, protože se před časem všude vyrojily jako houby po dešti coby cenově dostupná varianta tzv. ideálního života.

Skoro vždy je to právě malý domek s garáží a kouskem pozemku, prostě něco, o čem sní průměrná rodina z velkoměsta. Nevýhodou těchto domků je dle architektů ovšem nižší kvalita, ať již právě co do jejich velikosti, anebo z hlediska estetického začlenění staveb do okolního prostředí.

Na straně, kde je k domu přistavěn nový prostor, je dřevěná fasáda.

Na straně, kde je k domu přistavěn nový prostor, je dřevěná fasáda.

FOTO: Filip Dujardin

Architekti odlišili přístavbu i okny. Jejich rámy jsou zajímavější a výraznější, přestože se barvou velice blíží odstínu okolních dřevěných latí.

Architekti odlišili přístavbu i okny. Jejich rámy jsou zajímavější a výraznější, přestože se barvou velice blíží odstínu okolních dřevěných latí.

FOTO: Filip Dujardin

I proto nabídli klientovi možnost využít přístavbu nejen k rozšíření stávajícího objektu o jednu místnost (tak znělo zadání), ale také k odlišení domu od všech okolních, které se sobě navzájem až nápadně podobají. Majitel souhlasil.

Nejvýraznějším rysem přístavby je promáčklý tvar střechy.

Nejvýraznějším rysem přístavby je promáčklý tvar střechy.

FOTO: Filip Dujardin

Klient toužil po přístavbě, která by jeho domu přidala jednu místnost.

Klient toužil po přístavbě, která by jeho domu přidala jednu místnost.

FOTO: Filip Dujardin

Odlišnost začíná už volbou materiálu. Na rozdíl od původního domu je jeho nová část čistokrevnou dřevostavbou. Celek díky tomu působí trochu dojmem, jako by architekti k sériově postavenému domu přilepili dřevěnou venkovskou chatku.

Aby kontrast nebyl ale až příliš velký, sjednotili fasádu domu na příslušné straně s fasádami přístavby. Vše pokrývají úzké dřevěné latě.

Přístavba má svůj vlastní vchod.

Přístavba má svůj vlastní vchod.

FOTO: Filip Dujardin

Dům působí trochua jako by k němu někdo ze strany přilepil venkovskou chatku neobvyklého tvaru.

Dům působí, jako by k němu někdo ze strany přilepil venkovskou chatku neobvyklého tvaru.

FOTO: Filip Dujardin

V čistě vybíleném interiéru zůstala pak zachována původní cihlová stěna, přistavěné zdi jsou obloženy dřevitými deskami. Celková plocha nově vzniklého prostoru má 24 m2.

Stěny interiéru jsou všechny čistě bílé, jejich materiál se ovšem liší.

Stěny interiéru jsou všechny čistě bílé, jejich materiál se ovšem liší.

FOTO: Filip Dujardin

Strop nové místnosti má atypický tvar a působí mírně zneklidńujícím dojmem.

Strop nové místnosti má atypický tvar a působí mírně zneklidňujícím dojmem.

FOTO: Filip Dujardin

Nejvýraznějším prvkem přístavby je ovšem střecha. Architekti jí záměrně vtiskli opačný tvar v porovnání se střechou domu. Tradiční hřeben nahradili úžlabím, do nějž se boky sbíhají ze dvou protilehlých stran. Atypickému vzhledu je přizpůsobeno i zasazení oken, jejichž světle hnědé rámy působí výrazněji a především zajímavěji, než rámy oken původní stavby.

S interiérem domu je přístavba propojena díky nově vytvořenému otvoru v jeho boku.

S interiérem domu je přístavba propojena díky nově vytvořenému otvoru v jeho boku.

FOTO: Filip Dujardin

S designem rámů oken příjemně ladí podlaha.

S designem rámů oken příjemně ladí podlaha.

FOTO: Filip Dujardin

Nová podoba přízemí domu

Nová podoba přízemí domu

FOTO: ADN Architectures