Hlavní obsah

Netradiční dřevěná přístavba odlišila klasický domek od všech v okolí

Novinky, nes

Původně to byl obyčejný cihlový domek v belgickém městečku Anderlues, jakých je v okolí spousta. Má sedlovou střechu, integrovanou garáž a travnatý pozemek okolo. Majiteli vyhovoval, ale po čase mu začal připadat malý. Proto se obrátil na bruselské studio ADN Architectures s žádostí o návrh na rozšíření. Jeho dům se tak rozrostl o prvek, který je kontrastem k původní stavbě.

Foto: Filip Dujardin

Z jedné strany cihly, ze druhé dřevo. Zajímavý slepenec si nikdo rozhodně s okolními domy už nesplete.

Článek

Jak architekti s jistou dávkou nespokojenosti poznamenávají, Belgie je poseta tímto typem standardizovaných domků, protože se před časem všude vyrojily jako houby po dešti coby cenově dostupná varianta tzv. ideálního života.

Skoro vždy je to právě malý domek s garáží a kouskem pozemku, prostě něco, o čem sní průměrná rodina z velkoměsta. Nevýhodou těchto domků je dle architektů ovšem nižší kvalita, ať již právě co do jejich velikosti, anebo z hlediska estetického začlenění staveb do okolního prostředí.

Foto: Filip Dujardin

Na straně, kde je k domu přistavěn nový prostor, je dřevěná fasáda.

Foto: Filip Dujardin

Architekti odlišili přístavbu i okny. Jejich rámy jsou zajímavější a výraznější, přestože se barvou velice blíží odstínu okolních dřevěných latí.

I proto nabídli klientovi možnost využít přístavbu nejen k rozšíření stávajícího objektu o jednu místnost (tak znělo zadání), ale také k odlišení domu od všech okolních, které se sobě navzájem až nápadně podobají. Majitel souhlasil.

Foto: Filip Dujardin

Nejvýraznějším rysem přístavby je promáčklý tvar střechy.

Foto: Filip Dujardin

Klient toužil po přístavbě, která by jeho domu přidala jednu místnost.

Odlišnost začíná už volbou materiálu. Na rozdíl od původního domu je jeho nová část čistokrevnou dřevostavbou. Celek díky tomu působí trochu dojmem, jako by architekti k sériově postavenému domu přilepili dřevěnou venkovskou chatku.

Aby kontrast nebyl ale až příliš velký, sjednotili fasádu domu na příslušné straně s fasádami přístavby. Vše pokrývají úzké dřevěné latě.

Foto: Filip Dujardin

Přístavba má svůj vlastní vchod.

Foto: Filip Dujardin

Dům působí trochua jako by k němu někdo ze strany přilepil venkovskou chatku neobvyklého tvaru.

V čistě vybíleném interiéru zůstala pak zachována původní cihlová stěna, přistavěné zdi jsou obloženy dřevitými deskami. Celková plocha nově vzniklého prostoru má 24 m2.

Foto: Filip Dujardin

Stěny interiéru jsou všechny čistě bílé, jejich materiál se ovšem liší.

Foto: Filip Dujardin

Strop nové místnosti má atypický tvar a působí mírně zneklidńujícím dojmem.

Nejvýraznějším prvkem přístavby je ovšem střecha. Architekti jí záměrně vtiskli opačný tvar v porovnání se střechou domu. Tradiční hřeben nahradili úžlabím, do nějž se boky sbíhají ze dvou protilehlých stran. Atypickému vzhledu je přizpůsobeno i zasazení oken, jejichž světle hnědé rámy působí výrazněji a především zajímavěji, než rámy oken původní stavby.

Foto: Filip Dujardin

S interiérem domu je přístavba propojena díky nově vytvořenému otvoru v jeho boku.

Foto: Filip Dujardin

S designem rámů oken příjemně ladí podlaha.

Foto: ADN Architectures

Nová podoba přízemí domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který nenápadně protéká lesem

Jestli se něco všem líbí na sídle Hayesových, pak je to způsob, jakým jej architekti z washingtonského ateliéru Travis Price Architects začlenili do lesnaté...

Výběr článků

Načítám