Hlavní obsah

Výzdoba ve stylu poetického babího léta

Novinky, Pavel Hruška

Nechte se inspirovat a vyšperkujte svůj interiér aranžemi s jemným dotykem hřejivého babího léta!

Foto: Petr Horník, Právo

Podzimní ozdoba na každý stůl

Článek

V čiré míse mezi jablky jsou ve skleněných zkumavkách s vodou naaranžované rozchodníky (Sedum), máčky (Eryngium) a hortenzie (Hydrangea). Celé kompozici vládnou větvičky s plody šípku (Rosa canina), jen tak položené. Samovolně seschnou a mohou být po ruce k přípravě šípkového čaje, bohatého na vitamin C. V chladnějším pokoji vydrží asi měsíc, pokud se jablka nestanou základem pro štrúdl - dobrou chuť!

Ve skleněné nádobě vynikne kořenový bal vytrvalé traviny Carex, v jehož středu je položeno srdíčko vytvořené ze šípků, které jsou spoutané ozdobným drátkem. Časem šípky seschnou, ale díky drátku si srdce ponechá tvar.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Babí léto - v podstatě mladý podzim - je spjato s dozrávajícím ovocem a s různými plody. V interiéru vynikne korálovka (Nertera granadensis) svými výraznými oranžovými kuličkami. Dárkový košík jsem po stranách vyplnil senem, vložil jsem čtyři kovové nádobky a do nich květináčky s touto dekorativní rostlinou. Nechybějí podzimní plody - hrušky.

Foto: Petr Horník, Právo

Mechové srdce je vytvořeno postupným omotáváním běžným vázacím drátem. Šperkem jsou plody druhu Diplocyclos palmatus (okurkovité) - australské révy. Pozor, je jedovatá, ale v malém množství se používala v Malajsii k čarodějným rituálům. Tato rostlina je velmi dekorativní, ale pěstovat se dá pouze ve skleníku. Floristé ji velmi rádi používají jako doplněk netradiční vazby.

Foto: Petr Horník, Právo

Základem věnečku je slámová podložka, na kterou jsem postupně špendlíky s červenou perličkou připichoval celé květenství čistce vlnatého (Stachys byzantina). Pro uchování pevnosti jsem celý věnec ošetřil sprejem na sušené rostliny.

Foto: Petr Horník, Právo

Svazek šípků lemují plstnaté listy čistce vlnatého a třešinkou na dortu je můj podpis…

Foto: Petr Horník, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám