S žádostí o návrh domu se obrátili na jihokorejského architekta Moona Hoona, které jim vystřihlo dům na míru a navíc inspirovaný filmovou ságou Star Wars.

Rodiče měli od samého počátku představu domu, ve kterém by se jejich děti nenudily. Zároveň si ale nemohli dovolit utratit mnoho peněz.

Mladá žena si představovala dům, jehož jedno patro by mělo otevřený plán, zatímco druhé by bylo rozčleněno do samostatných místností. Mladý muž, který chtěl v domě nějakou zábavu, se zase architektům svěřil se svým snem z dětství stát se astronautem.

Pro fasády je typická šedavá barva narušovaná geometrickým vzorem rýh.

Pro fasády je typická šedavá barva narušovaná geometrickým vzorem rýh.

FOTO: Namgoong Sun

Dům s výraznými sci-fi rysy upoutá v tradiční zástavbě pozornost každého kolemjdoucího.

Dům s výraznými sci-fi rysy upoutá v tradiční zástavbě pozornost každého kolemjdoucího.

FOTO: Namgoong Sun

Ve střeše domu je světlík, kterým padá světlo do malého atria, jež prochází všemi podlažími domu.

Ve střeše domu je světlík, kterým padá světlo do malého atria, jež prochází všemi podlažími domu.

FOTO: Namgoong Sun

Po prvním návrhu, který se ukázal objemově příliš velkým, architekti vymysleli stavbu s dřevěnou konstrukcí doplněnou prvky z železobetonu, která stojí na malém půdorysu o ploše 50,67 m2 a svým obyvatelům nabízí tři podlaží s celkovou obytnou plochou 131,87 m2.

Velikost parcely, jež se nachází v jihokorejské provincii Kjonggi, v oblasti Jongin, činí 451 m2.

Když návštěvník domu zvedne v malém atriu svůj pohled vzhůru, vidí světlíkem vysoko nad sebou nebe.

Když návštěvník domu zvedne v malém atriu svůj pohled vzhůru, vidí světlíkem vysoko nad sebou nebe.

FOTO: Namgoong Sun

V domě se nechází velký počet shcodišť a schůdků.

V domě se nachází velký počet schodišť a schůdků.

FOTO: Namgoong Sun

Obývák, podobně jako kuchyň s jídelnou se nachází v přízemí domu.

Obývák, podobně jako kuchyň s jídelnou se nachází v přízemí domu.

FOTO: Namgoong Sun

Architekti s klienty probírali možnosti vzhledu stavby, přičemž se hned od začátku shodli na tom, že by měla mít pokud možno jednoduchý tvar. Při debatách se řeč stočila i na filmovou sérii Hvězdné války. A právě v tu chvíli se zrodil nápad, jaké by mohly být základní rysy domu.

Zkosené stěny a drážky obkružující její fasády jsou jasným odkazem na architekturu, již lze vidět ve spoustě záběrů filmové ságy.

První poschodí, jeden z dětských pokojů je za stěnou vpravo, do druhého dětského pokoje (s roztaženou posuvnou stěnou) se vstupuje po schůdcích vlevo. Schody napravo vedou do druhého patra.

První poschodí - jeden z dětských pokojů je za stěnou vpravo, do druhého dětského pokoje (s roztaženou posuvnou stěnou) se vstupuje po schůdcích vlevo. Schody napravo vedou do druhého patra.

FOTO: Namgoong Sun

Prostor pod oknem mezi dětskými pokoji je využit pro psací stolek a dlouhý schod podelé jednoho z pokojů slouží jako úložný prostor a zároveň i jako lavice.

Prostor pod oknem mezi dětskými pokoji je využit pro psací stolek a dlouhý schod podél jednoho z pokojů slouží jako úložný prostor a zároveň i jako lavice.

FOTO: Namgoong Sun

Jeden z dětských pokojů

Jeden z dětských pokojů

FOTO: Namgoong Sun

Ačkoli dům zabírá jen malou plochu, do jeho centra se vešlo i útlé atrium. Jednotlivá patra mají několik výškových úrovní, díky čemuž při pohledu zvenčí nelze s jistotou říci, kolik podlaží dům má.

Ve skutečnosti je to přízemí a dvě poschodí nad ním. Zatímco v interiéru architekti navrhli pokrýt stěny tapetami, v exteriéru zvolili omítku nanášenou ve spreji.

Zkosené stěny jsou jedním z prvků, které připodobňují stavbu k architektuře z filmové série.

Zkosené stěny jsou jedním z prvků, které připodobňují stavbu k architektuře z filmové série.

FOTO: Namgoong Sun

Druhé patro domu je vyhrazeno pro zábavu všech členů rodiny. Nechybí velké knihovny, prostory ke hraní ani tajná místnost.

Druhé patro domu je vyhrazeno pro zábavu všech členů rodiny. Nechybí velké knihovny, prostory ke hraní ani tajná místnost.

FOTO: Namgoong Sun

Knihovna ve druhém poschodí.

Knihovna ve druhém poschodí

FOTO: Namgoong Sun

Za knihovnou se skrývá tajná místnost.

Za knihovnou se skrývá tajná místnost.

FOTO: Namgoong Sun

Onen zmiňovaný otevřený plán má přízemí, kde je jídelna s kuchyní a obývací pokoj. Ložnice členů rodiny jsou v prvním poschodí. Druhé poschodí je pak prostorem, kde si rodina užije nejvíce zábavy.

Nejenže je odtud nejhezčí výhled do okolní krajiny, ale slouží zároveň i jako místo pro společnou zábavu. Nechybí ani tajná místnost schovaná za policí s knihami. Jak s úsměvem podotýkají architekti, právě tam by se mohlo ukrývat velicí středisko hlavních postav filmové ságy.

Přízemí: 1 - vstup, 2 - obývák, 3 - kuchyň s jídelnou, 4 - technické zázemí.

Přízemí: 1 - vstup, 2 - obývák, 3 - kuchyň s jídelnou, 4 - technické zázemí

FOTO: Moon Hoon (3x)

První poschodí: 1 - dětský pokoj, 2 - dětský pokoj, 3 - čajový pokoj, 4 - ložnice rodičů, 5 - koupelna.

První poschodí: 1 - dětský pokoj, 2 - dětský pokoj, 3 - čajový pokoj, 4 - ložnice rodičů, 5 - koupelna

Druhé poschodí: 1 - Tajná místnost, 2 - komora, 3 - herna.

Druhé poschodí: 1 - Tajná místnost, 2 - komora, 3 - herna