Hlavní obsah

Mladí architekti získali Young Architect Award za proměnu industriálních prostor

Novinky, tnk

Studenti a architekti, kteří jsou mladší 33 let, byli oceněni za své architektonické návrhy, které se opět věnovaly bolavým místům měst a obcí. Tentokrát studenti na Young Architect Award soutěžili s návrhy proměn opuštěných industriálních prostor. Mladé zajímala nejen Praha, Brno či Ostrava, ale i malá města.

Foto: Young Architect Award 2014

První cenu v soutěži má Městský dům pro Libeň od Lukáše Landy. Patří mu cena Beton Brož Young Architect Award 2014, Cena CEGRA i cena časopisu Architekt.

Článek

Na pražském veletrhu For Arch v pražských Letňanech byly slavnostně předány ceny vítězům šestého ročníku soutěže Young Architect Award.

První cenu má proměna libeňského pivovaru

Nejvyšší cenu získala práce proměny bývalého libeňského pivovaru v Praze s názvem Městský dům pro Libeň. Autor Lukáš Landa navrhl změnu areálu v obytný soubor s vybaveností a veřejným prostorem. Zároveň ale nezapomněl na využití stávajících historických budov s průmyslovou historií.

Vítkovické železárny si zaslouží proměnu i podle studentů

Proměně vyhaslé koksovny ve Vítkovických železárnách v Ostravě na vědeckotechnickou knihovnu se věnoval autor druhé ceny Vojtěch Hybler. Za zmínku stojí, že za proměnu nevyužívané postindustriální budovy Vítkovických železáren v Ostravě na Svět techniky letos získal ocenění Architekt roku architekt Josef Pleskot. [celá zpráva]

Další oceněnou prací je architektonický návrh od Michala Tichého nastiňující možnost rozvoje Baťova města Zlín v příštích letech.

Foto: Young Architect Award 2014

Cenu architekta Josefa Hlávky získal návrh přezkoumání vnitroloku od Jana Kubáta.

Patronem soutěže byl letos známý sklář Bořek Šípek. Z přihlášených 54 studií na téma „Bolavá místa měst a obcí – opuštěný industriál“ porota vybrala finalisty, kteří  řešili skutečné architektonické problémy ve městech.

Foto: Young Architect Award 2014

Archiweb ocenil architektku Zuzanu Tomaňovou za progresivní a inovativní přístup k řešení bydlení v bývalém továrním areálu OP Prostějov.

”Výběr lokalit a rozsahu projektu byl široký – od návrhů drobných rekonstrukcí až po velkorysé úpravy územních plánů. Mezi návrhy byla i řada velmi kvalitních projektů konverzí jednotlivých bývalých výrobních budov, včetně jedné zdařilé realizace,“ uvedl předseda odborné poroty Tomáš Šenberger ze stavební fakulty ČVUT v Praze.

Foto: Young Architect Award 2014

Cena rektora ČVUT za školní práci patří návrhu proměny bývalé holešovické elektrárny od Ondřeje Zámečníka.

„ V jednom případě – návrh konverze výrobních budov OP Prostějov – byla nominace ovlivněna i barbarskou likvidací prostějovské továrny v letošním létě. Řada kvalitních návrhů od začínajících architektů dává naději do budoucna, že mladá generace bude s kulturním dědictvím, včetně průmyslového, zacházet lépe než my,“ doplňuje Šenberger.

Foto: Young Architect Award 2014

Cena časopisu Moderní obec byla udělena Janu Müllerovi za přínos k posílení pospolitosti obyvatel daného sídla. Architekt navrhl revitalizaci areálu bývalého pivovaru v Buštěhradě.

Účastníci si mohli zvolit vlastní místo, které považovali za problémové, nebo si vybrat z témat doporučených Národním památkovým ústavem. Zadání některých projektů pocházelo také od samospráv zapojených měst a obcí.

Spojení reálných problémů a originálních nápadů na jejich řešení od mladé generace architektů může podle organizátorů pomoci otevřít cestu k nápravě těchto problematických míst.

Návrhy budou k vidění na putovní výstavě

Se soutěžními projekty se bude moci veřejnost seznámit během putovní výstavy, která odstartovala v září na veletrhu FOR ARCH a skončí v dubnu 2015. Od 6. do 8. 11. ji například budou hostit Olomoucké dny architektury a stavebnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám