Tvar přízemního domu, jehož celková plocha podlah činí 95 m2, v mnoha ohledech kopíruje tvar pozemku o rozloze 230 m2. Výjimkami jsou pouze malá zahrádka a prostor s parkovacím místem pro dvě auta.

Boční vchod do domu ústí přímo do kuchyně.

Boční vchod do domu ústí přímo do kuchyně.

FOTO: Masao Nishikawa

Na pozemek se před dům vešla i maličká rohová zahrádka.

Na pozemek se před dům vešla i maličká rohová zahrádka.

FOTO: Masao Nishikawa

Vstupní dveře jsou do poslední chvíle skryté před pohledem příchozího, protože jsou orientovány rovnoběžně s přístupovou cestičkou a nikoli kolmo k ní, jak bývá zvykem.

Vstupní dveře jsou do poslední chvíle skryty před pohledem příchozího, protože jsou orientovány rovnoběžně s přístupovou cestičkou a nikoli kolmo k ní, jak bývá zvykem.

FOTO: Masao Nishikawa

Vnitřní uspořádání místností v domě je zhruba do kruhu. Soukromé pokoje jsou uloženy při obvodových stěnách, přičemž mezi sebou nechávají volné prostranství, které je velkými schody rozčleněno podle svých funkcí do základních zón - hala - jídelna - kuchyň - obývací pokoj.

Ačkoli schody primárně vyrovnávají terén pozemku, architekti je dokázali nápaditě využít i k jiným účelům. Je to především předěl mezi halou a jídelnou, kde schod slouží jako lavice jídelního stolu, k němuž se pak z protilehlé strany usedá na židle.

Z obývacího pokoje lze vystoupit na malou terasu, za níž následuje titěrná zahrádka.

Z obývacího pokoje lze vystoupit na malou terasu, za níž následuje titěrná zahrádka.

FOTO: Masao Nishikawa

Obývací pokoj pokračuje v exteriéru v podobě malé terasy, kterou před nepřízní počasí chrání daleko přesahující střecha.

Společné prostory domu mohou připomínat malý kaskádovitý potůček.

Společné prostory domu mohou připomínat malý kaskádovitý potůček.

FOTO: Masao Nishikawa

Obývací pokoj

Obývací pokoj

FOTO: Masao Nishikawa

Jídelní stůl stojí v samém centru domu.

Jídelní stůl stojí v samém centru domu.

FOTO: Masao Nishikawa

Zajímavě je vyřešeno také oddělení dětského pokoje od haly s jídelnou. Kdo by čekal běžnou zeď, spletl by se. Předěl tvoří ve skutečnosti stěna s policemi a psacími stolky, které lze používat z obou stran. V jejím středu je pak ponechaný průchod.

Pro kuchyň je vyhrazen úzký prostor po straně.

Pro kuchyň je vyhrazen úzký prostor po straně.

FOTO: Masao Nishikawa

Stěna po levé straně odděluje dětský pokoj od haly a jídelny.

Stěna po levé straně odděluje dětský pokoj od haly a jídelny.

FOTO: Masao Nishikawa

Oddělující stěna s poličkami ze strany dětského pokoje.

Oddělující stěna s poličkami ze strany dětského pokoje

FOTO: Masao Nishikawa

Soukromé a společné prostory odlišuje od sebe i barva podlah z dubového dřeva. Zatímco společné prostory jsou v tmavě hnědé barvě, v ložnicích jsou světle hnědé.

Dřevem je obložen také strop, který kvůli nízké střeše není prakticky v žádné z místností vodorovný, ale všude se svažuje ke straně. Na něj architekti použili cedrové dřevo. Z vnější strany je na střeše použita falcovaná krytina z galvanizované oceli.

Také se vaše malé děti musejí ptát Kdo je?, než otevřou návštěvě dveře? V tomto domě to není potřeba. Na příchozí je dobře vidět díky prosklené stěně v hale.

Také se vaše malé děti musejí ptát „Kdo je?”, než otevřou návštěvě dveře? V tomto domě to není potřeba. Na příchozí je dobře vidět díky prosklené stěně v hale.

FOTO: Masao Nishikawa

Jednou z vychytávek interiéru je využití schodu mezi halou a jídelnou jako lavice u jídelního stolu.

Jednou z vychytávek interiéru je využití schodu mezi halou a jídelnou jako lavice u jídelního stolu.

FOTO: Masao Nishikawa

Stručně řečeno, tato nízká dřevostavba působí nenápadným až všedním dojmem při pohledu zvenku. Interiér však návštěvníkovi nabídne mnoho dramatických zákoutí a prostorů k obdivování.

Uspořádání domu

Uspořádání domu

FOTO: MDS