Hlavní obsah

Manželé si na stáří pořídili přízemní dřevostavbu, kde pohyb nebude utrpením

Právo, Karolina Černá

Moderní jednopodlažní dřevostavbu si starší manželé postavili v klidném místě na Slavonicku. Jejich láska ke dřevu a přirozenosti se jasně projevuje jak v interiéru, tak i v exteriéru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dům je navržen jako přízemní pro snadný pohyb i ve vyšším věku. Objekt tvoří dvě části v rozdílném směru.

Článek

Na první pohled dům zaujme kombinací tenkovrstvé probarvené světlé okrové omítky a dřevěného obkladu z tepelně upravené borovice Thermowood, která odolá plísním i červotočům. Takto upravené dřevo nevyžaduje další povrchovou úpravu, vyniká zajímavou kresbou s detaily, které tvarem mohou připomínat letící můry či ptáky.

Dům ze dvou částí

Stavbu tvoří dvě části v rozdílném směru, s různým sklonem pultových střech. Třetí střecha je nad zahradním přístřeškem. Všechny střechy jsou zelené, osázené netřesky, vřesem a rozchodníky. Výhled na rozkvetlé střechy nabízí vyvýšený svah na zahradě u domu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tři zelené střechy, dvě nad obývacími částmi, jedna nad zahradním přístřeškem.

V přístřešku je místo nejen pro zahradní náčiní, ale také je tu WC, využívané při zahradních party a pobytu venku. Mezi obytnou částí domu a zahradním přístřeškem je kryté stání pro dva automobily.

K domu také patří terasa, částečně krytá přesahy dvou střech, takže nabízí v letních dnech příjemný stín i místa pro opalování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Minimalisticky, přesto útulně zařízená odpočinková část obývacího prostoru. Podobný kontrast bílé a tmavé jako v kuchyňské části.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Minimalisticky, přesto útulně zařízená odpočinková část obývacího prostoru. Podobný kontrast bílé a tmavé jako v kuchyňské části.

Dispozice doma

Přízemní stavba je navržena pro pohyb i ve vyšším věku, rozměry vyhovují jednomu páru, nechybí přitom pokoj pro hosty. Vstoupit do domu lze hlavním vchodem, také z terasy do obývacího pokoje i do ložnice. Zatím nevyužívaný je vstup do koupelny od zahradního přístřešku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V zádveří hlavního vchodu je po levé straně vchod do technické místnosti s pračkou, s úložnými prostory a technickým zázemím nutným pro provoz domu. Ze zádveří přes prosklené dveře propouštějící světlo do chodby pokračujeme doprava do hlavní obývací části ¨– obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní.

Velkou místnost prosvětlují okna z několika stran, o vytápění pokoje se starají krbová kamna s přímým nerezovým kouřovodem a stěnové sálavé teplovodní trubice (průměr 8 mm) v sádrovláknitých stěnách. Z prostoru jídelny je vstup do malé pracovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuchyně a jídelní set z ořechového dřeva. Barový pult směřuje k jídelní části, skříňky s kávovými sety a figurkami k obývací.

Pokračujeme-li ze zádveří rovně, máme po levici koupelnu s podlahovým vytápěním, dále samostatné WC a pokoj pro hosty. Proti němu se nachází ložnice s vlastní šatnou, prosvětlená pásovým oknem.

Úložné prostory v domě jsou řešeny vestavěnými skříněmi, které jsou jak v pokoji pro hosty, tak i na chodbě. Zde šatní skříň skrývá jeden z nosných trámů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zastavěný nosný sloup v šatní skříni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ložnice s průchozími dveřmi na zahradu.

Konstrukce a použité materiály

Dům je realizován v certifikovaném systému Atrea, optimalizovaném pro výstavbu energeticky úsporných domů. Sklady obvodových konstrukcí a střech jsou řešeny jako difuzně otevřené. Objekt je založen na základových pasech doplněných železobetonovou podkladní deskou.

Nosnou konstrukci domu tvoří dřevěný skelet, doplněný vnitřním i vnějším roštem, jenž je podkladem pro vnitřní i vnější obvodový plášť. Parobrzdnou a vzduchotěsnou úlohu plní vnitřní plášť z dřevoštěpkové OSB desky lepené na pero a drážku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pokoj pro hosty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koupelna se dvěma umyvadly.

Z vnitřní strany jsou OSB desky opatřeny roštem zakrytým sádrovláknitými deskami, tvořícími dutinu pro rozvod technických sítí (elektro, voda). Vnější plášť je z dřevovláknité desky o tloušťce 60 mm. Prostor mezi plášti vyplňuje foukaná celulóza jako tepelná izolace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dřevěný obklad z tepelně upravené borovice Thermowood vydrží až 30 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Venkovní osvětlení tvarem ladí s kresbou dřevěné fasády.

Konstrukce střechy je z dřevěných příhradových vazníků, tepelně ji izoluje rovněž foukaná celulóza. Interiérové podlahy tvoří dlažba a bambusová krytina, okna jsou dřevěná s izolačním trojsklem, z venkovní strany jsou z jasanu Thermowood a zevnitř dubová jako interiérové dveře. Stínění zajišťuje dálkově i manuálně ovládaný systém.

Technické údaje

Jedno podlaží, 4 místnosti, WC, koupelna, terasa

Obytná plocha 110 m2

Celková zastavěná plocha 140 m2

Energeticky téměř pasivní standard, dřevěná okna Solid Comfort SC 92 (Slavona)

Větrání objektu větrací jednotkou s rekuperací tepla Atrea Duplex 390 ECV4

Ohřev vody - integrovaný zásobník tepla Atrea IZT/500 l

Tepelné čerpadlo země-voda Atrea TCA 3.1

Cena asi tři milióny korun

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám