Hlavní obsah

Do úzkého a sevřeného prostoru vtěsnal architekt dům i malou zahradu

Novinky, nes

Open House neboli Otevřený dům, postavil irský architekt John McLaughlin ze studia John McLaughlin Architects pro sebe a svou rodinu. Pozemek, který měli k dispozici, nebyl právě ideální, jen úzký dlouhý obdélník obehnaný zdmi a sevřený mezi dvěma jinými parcelami. Architekt, jehož žena miluje květiny, proto navrhl takový dům, který by vytěžil z daného místa maximum a umožnil co největší propojení interiéru se zahradou.

Foto: Ros Kavanagh

Stěny v přízemí jsou bohatě prosklené a lze je otevřít.

Článek

Uspořádání domu je velice tradiční. V přízemí, které se otevírá z obou užších stran do zahrady, slouží jako velký společenský prostor, v němž se spojují funkce obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Nad nimi jsou soukromé pokoje rodiny a koupelny.

Foto: Ros Kavanagh

Vstup do domu

Interiér přízemí je od zahrady oddělen pouze posuvnými skleněnými dveřmi v dřevěných rámech, které lze kdykoli otevřít a oba prostory během chvilky propojit v jeden.

„V Irsku máme během zimy hodně šero, proto jsem v domě navrhl hodně prosklených ploch,“ řekl Novinkám John McLaughlin. Na druhé straně, Irsko je ještě stále v pásmu s mírným klimatem, a tak jeho rodina velkou část roku pobývá na zahradě. Samozřejmě včetně oblíbeného stolování na terase.

Foto: Ros Kavanagh

Dům je možné maximálně otevřít. Tím se jeho interiér snadno propojí se zahradou.

Architekt v přízemí rovněž minimalizoval počet interiérových dveří, čímž umožnil propojení jeho hlavních zón do jedené velké místnosti. „Za deštivých dnů přízemí obsadí děti, které jím pak volně probíhají sem a tam,“ popisuje architekt.

Úložné prostory, spolu s těmi, jež jsou vyhrazeny pro technické zázemí domu, jsou ukryty v zesílené stěně lemující jednu z delších stran budovy, která sousedí s vedlejším domem.

Foto: Ros Kavanagh

Vstupní hala

Původní i nové zdi ohraničující parcelu architekt nechal omítnout, aby se sladil jejich vzhled s interiérem domu. Světlé zdi zároveň vizuálně fungují velmi hezky jako pozadí pro rostliny na zahradě.

Foto: Ros Kavanagh

Obývací zóna

Foto: Ros Kavanagh

Jídelní část otevřeného prostoru v přízemí domu

Foto: Ros Kavanagh

Kuchyň sousedí bezprostředně s jídelnou.

Dům má dřevěnou kostru i dřevěné obklady. Právě dřevem obložené části fasád díky svým výborným izolačním vlastnostem kompenzují eventuální tepelné ztráty, k nimž může docházet v místech s velkými prosklenými plochami.

Architekt poznamenává, že spoustu prací nevyžadujících školeného odborníka si na domě udělal sám, na specializované práce si pak najal firmy.

Foto: Ros Kavanagh

V prvním poschodí jsou ložnice s koupelnami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám