„Když jsme přijeli se ženou do Španělska, hned jsme si tuto zemi a její obyvatele zamilovali. Proto jsme si tam našli malý pozemek, kde jsme nejprve založili malý sad s avokádovníky. Pak jsme začali promýšlet podobu domku, který měl zapadnout do místního zemědělského rázu krajiny,“ řekl Novinkám architekt Steven Selby, o jehož proměně školního autobusu jsme psali nedávno.

ČTĚTE TAKÉ: Proměna školního autobusu v hippie obydlí na kolech trvala téměř dva roky
Zdi domu jsou nejširší u základů, směrem k vršku se zužují.

Zdi domu jsou nejširší u základů, směrem k vršku se zužují.

Došková střecha domu je vyrobena z rákosí.

Došková střecha domu je vyrobena z rákosí.

Steven odmítl možnost stavět z moderních materiálů a volil výhradně tradiční lokální zdroje - hlínu, cihly z nedaleké cihlárny a vápno vypálené ve staré peci kousek po cestě. Tak začali se stavbou zdí.

„V místě základů jsou silné a na vrchu se svažují směrem dovnitř do domu. Na vnitřní straně jsem rovnou vytvořil výklenky pro poličky a vršky zdí jsem spojil zesíleným cementovým pásem. Na ten je pak posazena střecha,“ popisuje Steven Selby.

K ložnicím se vystupuje po schodišti.

K ložnicím se vystupuje po schodišti.

Vnitřní uspořádání domku je prosté. Je to jeden velký otevřený prostor s kuchyní na jedné straně a obývacím pokojem na druhé. Vedle kuchyně, oddělena malým vstupem, je koupelna a za ní ještě komora.

Po schodišti, jež stojí zhruba uprostřed přízemí, se vystupuje ke dvěma ložnicím. Větší je nad kuchyní, menší nad koupelnou. Nad obývákem je loft, který slouží jako pokoj pro hosty. Tam se šplhá po žebříku.

Do pokoje pro hosty se leze po žebříku vpravo.

Do pokoje pro hosty se leze po žebříku vpravo.

Veškeré dřevo použité na konstrukci domu pochází z nedalekého jilmového hájku. Tam Steven pokácel pár vybraných stromů, nechal je odvézt na místo stavby, kde je opracoval do potřebné podoby a rozměrů.

Borové dřevo na podlahy v patře a loftu pochází z pily, která je nedaleko. Dveře a okna nechal vyrobit na místě.

Koupelna je stranou vedle kuchyně.

Koupelna je stranou vedle kuchyně.

Na střechu je vidět z každého koutu v domě.

Na střechu je vidět z každého koutu v domě.

Kostra střechy je z eukalyptových tyček, které jsou k sobě svázány lanem místního původu. Je spleteno ze stonků palmových výhonků.

„Rákosí na došky jsme sekali v bažinatých místech po několik let, než ho bylo dost na celou střechu. Došky, které jsme použili, jsou z trojhranného rákosu. Jednotlivé došky jsou horním koncem položeny na tyčky, a přes ně je pak položena druhá sada tyček, která došky udržuje na místě. Každý došek je skrz na skrz přivázán k oběma tyčkám,“ vysvětluje postup výroby střechy Steven, který si ji nemůže vynachválit.

„Tenhle typ střechy je báječný. Udržuje vnitřek domku v teple během studené zimy a v příjemném chládku, když nastane horké španělské léto.“

Místo trámů posloužily kmeny jilmů z nedalekého hájku.

Místo trámů posloužily kmeny jilmů z nedalekého hájku.

Podlahy v přízemí domu jsou z ručně vyráběných hliněných dlaždic. Koupelna je obložena střepy z rozbitých dlaždic z místního obchodu s obklady.

Loft nad obývákem slouží jako pokoj pro hosty.

Loft nad obývákem slouží jako pokoj pro hosty.

Loft vytváří příjemný pocit soukromí v obývacím pokoji a přitom nezakrývá pohled na střechu, na kterou je tak hezky vidět ze všech koutů. Domek se vytápí velkým krbem. Z něj pak vede dostatečně silný komín, který chrání doškovou střechu před žárem odcházejících spalin.

Detail propojení kmenů a trámů.

Detail propojení kmenů a trámů

„V okolí domku je květinová zahrada, kterou vysázela a obstarává moje žena. Její součástí je malé přírodní jezírko, v němž se lze v horkých dnech vykoupat,“ říká Steven Selby.

Dům veškerou energii získává ze solárních panelů a všechna voda pochází z místního pramene, který teče nedaleko od domku. Ostatně, kolem jeho vodopádu vede přístupová cesta k domu.

Podlaha v přízemí je složena z ručně vyráběných hliněných dlaždic.

Podlaha v přízemí je složena z ručně vyráběných hliněných dlaždic.

Z domku se otevírá nádherný pohled jižním směrem do údolí a na kopec, na jehož vršku je usazena vesnice Vejer de la Frontera s řadou větrných mlýnů.

V dáli je pak možné vidět i maják Trafalgar označující místo, kde se stýká Středozemní moře s Gibraltarskou úžinou.

Takto vypadal nákres domu, který se architekt rozhodl postavit tradiční cestou.

Takto vypadal nákres domu, který se architekt rozhodl postavit tradiční cestou.