Hlavní obsah

Jak v domácnosti snížit náklady na energie

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náklady na provoz domácnosti se zvyšují, a tak logicky hledáme cesty, jak je minimalizovat. Můžeme začít tím, že nastavíme nižší teplotu vzduchu v místnostech, neplýtváme vodou, vypínáme spotřebiče a zbytečně nesvítíme.

Foto: YTONG (2x)

Ytong nabízí kompletní „bílý dům“ od sklepa až po střechu jen z jednoho materiálu, včetně vodorovných konstrukcí, střechy a schodů. Stavební materiál má výborné tepelně izolační vlastnosti, takže dodatečné zateplení nepotřebuje.

Článek

Velké úspory energie nás ale čekají jinde. Je dobré se zaměřit na způsob vytápění a ohřev vody, nastavit správnou regulaci. Také se vyplatí překontrolovat, zda teplo neuniká skrze netěsnící okna, nezateplenou střechou nebo fasádou a zvolit k tomu adekvátní tepelnou izolaci. Jde sice už o finančně náročnější investice, ale vyplatí se.

Foto: YTONG

Stavební materiál Ytong je lehký, dobře se opracovává, stavba s ním pokračuje rychle. I jednovrstvé zdění bez kontaktního zateplení vykazuje dům v nízkoenergetické kategorii.

Kdo se chystá na novostavbu, měl by vybírat stavební materiál, který dobře tepelně izoluje, pracuje se s ním rychle a snadno. Ověřeným materiálem je třeba Ytong, který nabízí kompletní systém pro hrubou stavbu, a dokonce ho nemusíme ani dodatečně zateplovat. I při jednovrstvém zdění se pohybuje v kategorii nízkoenergetických staveb.

Foto: ROCKWOOL

Izolace z kamenné vlny Frontrock MAX E je určena pro použití ve vnějších kontaktních zateplovacích systémech. Vhodná pro nízkoenergetické a pasivní bydlení. Dvouvrstvé desky lze pořídit v tloušťkách od 60 do 280 mm a rozměru 1000 x 600 mm.

Rezervy se najdou

Termoregulace: Co můžeme udělat ještě dnes? Přesně seřídit v místnosti teplotu, aby se vzduch nepřehříval. K tomu slouží termoregulační ventily, které osadíme na každé topné těleso.

Foto: ELECTROLUX

Kdo nechce platit navíc, měl by pořizovat myčku v energetické třídě A+++, protože je nejúspornější.

Stand by režim: Také zkontrolujeme, zda máme zapnutý spotřebič, přestože ho aktuálně nepoužíváme (Hi-fi soustava, TV). Technika totiž za naší nepřítomnosti spotřebovává elektřinu, a to i v pohotovostním STAND BY režimu. Místo klasického vytahování ze zásuvky je možné použít zásuvkové lišty se spínačem, analogové či digitální zásuvkové spínací hodiny.

Osvětlení: Až 20 % spotřeby částky z účtu za elektřinu „padá“ na hlavu osvětlení. Ušetříme, když vyměníme klasické žárovky za kompaktní zářivky nebo LED žárovky, protože mají dlouhou životnost a do budoucna se vyplatí. Rovněž překontrolujeme, zda nám dobře těsní okna a dveře, v případě potřeby zakoupíme těsnicí pásky.

Foto: YIT STAVO

Úspora energie se promítne i do osvětlení. Klasické žárovky nahradíme kompaktní zářivkou, která je až 5x účinnější a uspoří 80 % energie. Moderní jsou i LED žárovky, které jsou sice dražší, ale mají velmi dlouhou životnost.

Voda: Pohlídáme si spotřebu vody. Zakoupíme úsporné sprchové hlavice nebo regulátory splachované vody na toaletě, protože pak vodou zbytečně neplýtváme.

Na zvážení je i nákup nové bílé techniky, neboť spotřebuje ke svému provozu mnohem méně elektřiny než produkty staré 10 a více let. Při výběru se zajímáme o údaje na energetickém štítku a vybíráme spotřebiče nejlépe třídy A+++.

Úsporné vytápění

Základem je regulované vytápění. To znamená, že regulační systém nastavíme co nejefektivněji: snížíme teplotu, přenastavíme čas, a to podle toho, kdy jsou členové domácnosti v práci, ve škole, v potaz bereme dny dovolené, víkendy na chatě. Místnosti zbytečně nepřetápíme, teplota 26 °C opravdu není nutná ani zdravá.

Foto: RAVAK

Úspora vody znamená neplýtvat s ní. Dbáme na těsnost kohoutů a zamezíme únikům vody (protékání splachovadla na WC). Vypínáme bojlery v době dlouhodobé nepřítomnosti.

Odborníci dokonce uvádějí, že nárůst teploty o 1 °C zvýší spotřebu energie pro vytápění asi o 6 %. A to už je znát! Ověříme si také zvolenou teplotu ohřevu vody. Pro běžnou potřebu stačí teplota 55-60 °C. S tepelnou pohodou souvisí i vlhkost vzduchu, kterou udržujeme na 55-65 %.

Zvážíme používání jiného paliva, posoudíme celkový topný systém z hlediska jeho stavu, úspornosti a kapacity. Pokud chceme vědět, jak na tom přesně jsme, můžeme využít stránky www.energetickyporadce.cz. Třeba nás výsledky popoženou k zásadnímu kroku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám