Hlavní obsah

Unikátní dům, který je pro lidi se závratí děsivou noční můrou

Novinky, nes

Ačkoli je tento pětipodlažní dům teprve ve stadiu návrhu, stačil už řádně rozvířit vody internetu. Odborníci o něm píší s nadšením a laikové si jeho obrázky s nemenším zaujetím sdílejí na sociálních sítích. Že jste ho ještě neviděli? Nevadí, zde máte možnost se s ním seznámit - jmenuje se Cliff House, Dům na útesu. Autory jeho návrhu jsou architekti z australského studia Modscape.

Foto: Profimedia.cz

Pro někoho je dům úžasně umístěný, pro jiného by byl pobyt v něm noční můrou.

Článek

Důvody takového rozruchu není nutné příliš vysvětlovat. Úžas vzbuzuje především umístění stavby, neboť je zavěšena na útesu přímo nad vody oceánu, podobně, jako byste zavěšovali truhlík na zábradlí balkónu.

Stěny objektu jsou všechny důsledně prosklené, aby obyvatelé ani na okamžik nepřicházeli o nádherný výhled, který se jim bude doma z každého místa naskýtat.

Foto: Profimedia.cz

Dům je zavěšený na útesu, přímo nad mořem.

Architekti uvádějí, že projekt vznikl pro pár, který je oslovil s nápadem vyzkoušet designové možnosti pro poněkud extrémnější prostředí pozemku rozkládajícího se na australském pobřeží. Ačkoli o páru není příliš mnoho dalšího známo, jisté je z projektu jedno: tito lidé jistě netrpí závratí.

Foto: Profimedia.cz

Takto by mohl být designově řešený prostor obývacího pokoje v patře hned pod garáží.

Sami architekti poznamenávají, že standardním řešením by bylo dům posadit na vrchol útesu a nechat jej rozhlížet se na všechny strany.

Oni však nalezli inspiraci na povrchu trupů lodí. Ty bývají pokryty koloniemi malých korýšů, svijonožců, kteří takto přichyceni brázdí moře společně s lodí. Architekty navržený modulární dům je tedy „přilepen“ k boku útesu po jejich způsobu.

Foto: Profimedia.cz

Obrovským bonusem domu je panoramatický výhled na oceán i na okolní útesy.

V jistém smyslu takto umístěný dům působí jako přirozené pokračování útesu směrem nad moře, zatímco na vrchu postavený objekt by představoval citelnější zásah do rázu okolní krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Uspořádání pater

Po technické stránce architekti navrhli řešení využívající prefabrikovaných ocelových prvků, s jejichž pomocí je dům ukotven a přichycen k útesu. Vstupuje se přes garáž umístěnou na úrovni okraje útesu, čili na povrchu země. Odtud pak sveze výtah hosty do některého ze čtyř pater pod garáží. Kromě výtahu propojuje jednotlivé úrovně domu i schodiště.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřní uspořádání domu: 1 - garáž, 2 - foyer, 3 - obývací pokoj, 4 - kuchyně s jídelnou, 5 - ložnice, 6 - ložnice, 7 - koupelna, 8 - hlavní ložnice, 9 - hlavní koupelna, 10 - BBQ, 11 - vířivka.

Sled jednotlivých pater v domě je celkem snadno odhadnutelný. Hned pod garáží je otevřená společenská zóna zahrnující obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní.

Pod nimi je patro hostící dvojici pokojů se společnou koupelnou a toaletou. Ještě níže je uložena hlavní ložnice domu s vlastní velkou koupelnou.

Nejblíže mořské hladině je podlaží sloužící jako rekreační areál. Je rozděleno na zákoutí pro barbecue a lázeňský prostor s vířivkou.

Anketa

Líbil by se vám takový dům?
Jedním slovem nádhera!!! Kdy se mohu stěhovat?
23,4 %
Moc pěkné, ale bydlet bych tam nemusel/a
20,7 %
Možná ano, možná ne
1,9 %
Prosklené akvárium. Nic pro mě
9,1 %
Jenom to ne!!!! Pořád bych měl/a pocit, že do toho moře spadnu
44,9 %
Celkem hlasovalo 2685 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám