Hlavní obsah

Architekt navrhl na střechu čínské základní školy běžeckou dráhu

Novinky, tnk

Vedení základní školy v čínském okrese Tiantai vyřešilo problém s chybějícím sportovištěm pro žáky po svém. Na střeše vysoké moderní školní budovy zřídilo velkorysou atletickou dráhu. Hlavní architekt stavby Ruan Hao ze studia LYCS Architecture musel v první řadě řešit bezpečnost dráhy.

Foto: Profimedia.cz

Atletická dráha má velkorysé rozměry.

Článek

Čínská škola v okrese Tiantai v provincii Zhejiang neměla potřebný pozemek pro výstavbu sportoviště pro své žáky. Střecha prostorné čtyřpodlažní stavby byla ale nevyužitá, a tak architekta napadlo, že by mohl sportoviště zřídit právě na ní.

Pro dráhu na střeše je klíčová především bezpečnost. Trať v Tiantai má tak řadu ochranných prvků, které mají udržet studenty v bezpečí. Patří mezi ně zábrana vysoká 1,8 metru z tvrzeného skla, či 1,2 metru vysoký pás z nerezové oceli a kamery.

Foto: Profimedia.cz

Malí Číňané mohou na střeše prožít hodiny tělocviku.

Základní škola má asi 1800 studentů, což je úctyhodné číslo.

Samotná běžecká trať má 200 metrů. Střecha celkem nabízí 3000 m² prostoru na cvičení a sportovní hry. Je tak inspirací pro všechna školní zařízení, která řeší nedostatek prostoru.

Běžecká dráha ostatně reprezentovala Čínu i na letošním 14. bienále architektury v Benátkách.

Foto: Profimedia.cz

Stavba s běžeckou dráhou je poměrně vysoká.

Podobný nápad měla před časem i slavná architektka bagdádského původu Zaha Hadid. Ta umístila stometrovou běžeckou dráhu ke vchodům do budov školy Evelyn Grace Academy v Brixtonu, studenti tak mohou do školy doslova běžet na poslední chvíli.

Nedostatek prostor pro sportoviště v přeplněném městě, kde jsou pozemky hodně drahé, tak může být impulsem pro vznik kreativně řešené moderní architektury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám