Hlavní obsah

Stavbou roku může být školka, vila i administrativní komplex

Právo, Stáňa Seďová

Porota ve čtvrtek večer zveřejnila 15 nominovaných, kteří mezi sebou svedou boj o pět titulů Stavby roku 2014. Z 63 posuzovaných se do nejužší nominace dostaly i tři pražské stavby. Florentinum, rodinný dům v Nebušicích a poprvé v historii i mateřská škola.

Foto: Stavba roku 2014

Poprvé se do soutěže o stavbu roku dostala i mateřinka, která stojí v Kostelní ulici v Praze 7.

Článek

Dostavba školky v Kostelní ulici 37 v Praze 7 je nepřehlédnutelnou budovou, která už na první pohled upoutá svou vlnitou střechou a originálním designem. Zda to bude ona nebo rodinný dům, který postavil otec pro svou dceru a nazval ho LF, anebo multifunkční budova, která vyrostla na pražské Florenci, kdo získá cenu, se veřejnost dozví až 9. října.

Do té doby mohou vybírat a hlasovat lidé, kteří i v letošním 22. ročníku rozhodnou o vítězi Ceny veřejnosti. Hlasování bylo spuštěno na webových stránkách www.stavbaroku.cz, svůj lístek mohou hlasující vhodit do domečku v galerii na Václavském náměstí 31, kde budou fotografie staveb vystaveny do 16. září, nebo poté na veletrhu FOR ARCH anebo následně na Pražském hradě v rámci festivalu Czech Architecture week.

Rozhodnout se lidé budou moci, krom tří pražských želízek v ohni, mezi dalšími dvanácti stavbami. V letošním výběru nechybějí historické stavby, průmyslové, výzkumné objekty, rodinné stavby i administrativní.

Dalšími nominovanými jsou ze Středočeského kraje Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a cyklistická stezka přes Labe v Čelákovicích.

Cena za rekonstrukci zámečku 

Už nyní má česká metropole jisté jedno ocenění. Mezi zvláštními cenami přibyla letos Cena ministerstva pro místní rozvoj a Asociace pro urbanismus a územní plánování za veřejný prostor, kterou získala rekonstrukce Vršovického zámečku v Praze.

Vybrat mezi patnácti nominovanými bude podle předsedkyně hodnoticí poroty Radomíry Sedlákové obzvláště těžké vzhledem ke kvalitě a různorodosti staveb.

„Výběr probíhal ve dvou kolech. Začátkem června jsme prošli dokumentaci a posoudili 58 tuzemských a pět zahraničních staveb. Z nich jsme vybrali 28 objektů, které jsme navštívili a zhodnotili na místě. Z nich jsme vybrali oněch patnáct nominovaných. Rozšiřuje se rozmanitost přihlášených staveb,“ říká Sedláková.

Ubývá byznys center a kancelářských budov a více se objevují rodinné domy, bytové nebo například letos mateřinka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám