Hlavní obsah

Ostrovní město má novou lávku imitující chození po vodě

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé i návštěvníci malého města a kláštera Mont Saint Michel (Hory svatého Michala) ve Francii mají nové molo a lávku od architektonického studia Dietmar Feichtinger Architectes. Cílem architekta bylo vytvořit dojem chození po hladině a nenarušit poetiku místa.

Foto: Mathias Neveling

Lávka je hodně široká a bude sloužit pro pěší i autobusovou dopravu.

Článek

Architekt Dietmar Feichtinger navrhl moderní lávku na nábřeží, které Mont Saint Michel stojící uprostřed zálivu spojuje s pevninou. Ostrov Mont Saint Michel je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Francii a je zapsán na seznam UNESCO.

Před řadou let město vždy při odlivu ztrácelo kontakt s pevninou a návštěvníci ho mohli navštívit jen někdy. I silnice je občas zaplavována, v té době mohou ale návštěvníci nově využít právě novou lávku.

Foto: Mathias Neveling

Architekt zvolil moderní a industriální vzhled mostu.

Lávka má masivní hlubinné základy a ocelovo-betonovou konstrukci. Jen samotná hmotnost ocelové konstrukce je 1800 tun. Délka lávky je 756 metrů, celková šířka činí 12,5-16,5 metru.

Foto: Mathias Neveling

Efektní nasvícení dodává historické stavbě slavnostní vzhled.

Nová lávka má antikorozní ošetření a tvoří ji sedm segmentů s ocelovým zábradlím, nerezovými kabely a dubovými madly.

Na nábřeží architekt zvolil betonovou dlažbu. Musel také respektovat historickou hodnotu místa. Stavba se nachází v námořní oblasti s intenzivním cestovním ruchem.

Foto: Mathias Neveling

Most je hodně rozsáhnou stavbou, která mění výraz místa.

Stavba začala vznikat před třemi lety a dokončena byla letos v červenci. Na září je naplánováno její slavnostní představení veřejnosti. Francouze vyšla v přepočtu na více jak miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám