Hlavní obsah

Do interiérů pronikají atraktivní rezavé odstíny

Právo, Gisela Růžičková

Červenohnědé zabarvení někdy s příměsí oranžového odstínu vznikající na povrchu nábytku, dveří a dalších ploch v interiéru je důsledkem skvělého vkusu a výjimečné designérské předvídavosti.

Foto: J.A.P. (3x)

Stavební pouzdro Aktive Standard a skryté zárubně Aktive odpovídají modernímu pojetí interiéru s nádechem rzi.

Článek

Ačkoli se proces, při kterém vzniká rez, nazývá koroze a jde o znehodnocení kovového materiálu, v tomto případě jde naopak o přidanou hodnotu pro každou místnost.

Ať už charakteristická barva, nebo kresba, rez může hrát v našem interiéru bezesporu zajímavou roli.

1. Zkorodovaná zeď v hale

Na první dojem technická místnost, na druhý pak skvělá vstupní hala (viz úvodní foto). Výmalba tu imituje plechový materiál zkorodovaný rzí a nabízí okázalý a stylový vstup do interiéru.

Minimalistickému looku přesně odpovídá i řešení dveří. Pro skutečně vytříbené pojetí bydlení nabízí J. A. P. nové typy pouzder pro zasouvací dveře, které postrádají klasickou zárubeň. Třeba model Aktive je absolutně bezobložkovým typem, kdy je omítka nebo tapeta ukončena až na okrajích dveřního otvoru. Abychom si v chodbě mohli sladit posuvné a otočné dveře, je tu kromě stejnojmenné varianty stavebního pouzdra i řešení skrytých zárubní pro klasickou otočnou variantu.

2. Když rozkvete rez v koupelně

Koupelnová skříňka, která kvete, ovšem nikoli díky rostlinným motivům! Skříňku totiž protkávají květy rzi. Technický design čelní plochy kontrastuje s bočními stranami a dvojumyvadlem ve sněhobílém odstínu.

Foto: DŘEVOJAS

Květy rzi protkávají i koupelnovou skříňku a kontrastují s bílým dvojumyvadlem.

Na barevné trendy reagoval také tradiční výrobce koupelnového nábytku. Masivní vzhled koupelnové skříňky Aston s jasně moderními liniemi zaujme snad každého. Zvláště pokud mu propůjčíme rezavý nádech. Aby styl čelní plochy nic nenarušilo, je otevírání zásuvky řešeno systémem touch latch (dotykovým zablokováním).

3. Dveře se stopou rzi

Kámen, beton i plech jsou základní stavební prvky, které objevíme na každé stavbě. Jejich zabarvení a originální design dnes můžeme využít třeba jako povrchovou úpravu pro interiérové dveře.

Foto: SAPELI

Dveře Elegant v designu měděný plech budou zajímavým prvkem moderního interiéru.

Dekory technických materiálů dokážou na dveřích vykouzlit divy. Atraktivním je rezavý plech, který z dveří vytvoří jasnou dominantu interiéru. A to je důvod, proč je od letošního roku zařadila do nabídky povrchových úprav i firma Sapeli.

V nabídce nenajdeme jen tuto imitaci rzi, ale i různé druhy kamene, jako např. lávu, břidlici či andezit i atypický beton. Všechny tyto dekory jsou v tzv. HPL laminátu, který je extrémně mechanicky odolný a jde doslova o běžným způsobem nezničitelný povrch. Samozřejmostí je identický povrch dveřních zárubní.

4. Rezavý plech do skla

Technické materiály se nám obvykle líbí, ale máme strach z jejich použití v kuchyni. Skvrny od vaření a měnící se teploty mohou s opravdovým plechem udělat ledacos, ne však s Grafosklem.

Foto: J.A.P.

Nádech zkorodovaného plechu zpracovaný do Grafoskla, které tvoří pozadí kuchyňské sestavy.

Jde o jednovrstvé nebo dvouvrstvé sklo vždy v kombinaci s bezpečnostní fólií, do kterého je zalaminována buď grafika, nebo i skutečné tenké plátky plechu, zlata či dýhy.

Sklo je dokonalým nosičem imitace prakticky čehokoli. Navíc motiv nebo i skutečnou přírodninu ochrání před vodou, teplem i mechanickým poškozením. Proto i zrezlý kovový design Grafoskla bude skvělým kontrastem zejména ke kuchyňské lince v bílém dekoru.

5. Zaboduje i měděný bronz

Bronz je slitinou mědi a dalších kovů a také nový povrchový materiál pro nábytkové plochy.

Foto: TRACHEA

Měděný bronz vynikne v ploše kuchyňské linky doplněné bílou pracovní deskou.

Fóliovaný dekor Bronzy, konkrétně měděný bronz, se vyznačuje nejen typicky zrzavou barvou, ale také jemnými zářivými odlesky, dokonale imitujícími kovový materiál.

S různou intenzitou světla se vzhled nábytku v tomto povrchu mění a rozehrává v interiéru neobyčejnou hru stínů a barev. Kromě nábytkových ploch je tento dekor úžasný na obkladových panelech kdekoli v interiéru. Ozvláštnit jej můžeme také frézováním jemných linek.

6. Stačí teplá červenohnědá

Jestli nás rezavý design oslovil, ale nemáme k němu odvahu, nebo je na nás moc surový, zkusme využít jen teplý odstín červenohnědé.

Foto: J.A.P.

Sestava Ypsilon ze skla v bronzovém odstínu dodává interiéru neotřelý vzhled.

Ideálním pomocníkem nám bude sklo, které může mít jakékoli zabarvení - tedy i šik rezavou. Sklo je moderním řešením do každého interiéru. Díky jeho variabilitě jej můžeme mít na nábytku, stolku, dveřích, ale také na celoskleněných stěnách.

Ladnost zabarveného skla podtrhne vybraná kombinace dveří a světlíků. Celkový vzhled pak nepokazí ani komponenty z nerezového kartáčovaného materiálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám