Hlavní obsah

Dopřejte si teplo sálající z podlahy

Právo, Karolina Černá

Podlahové vytápění vyhřívá velké plochy, snadno ho regulujeme. Díky němu pocitově vnímáme teplotu až o 2 °C vyšší než při vytápění bodovými zdroji tepla. Nespotřebujeme tedy tolik energie.

Foto: FENIX (4x)

Podlaha z dlažby vyhřívaná topnými kabely nebo rohožemi Ecofloor. Cena od 576 Kč/m2 za topnou rohož LDTS 100/06 o příkonu 100 W/m2 a šířce 0,5 m.

Článek

Výhodou podlahového vytápění je zejména teplo sálavé a jeho rovnoměrné rozložení v celé místnosti. Můžeme na něj položit dlažbu, plovoucí podlahu, lino i parkety - musejí mít ale certifikát, že je lze nad podlahové topení použít.

Regulace tepla

U podlahového vytápění není problém v místnostech, nebo i v části podlahy (např. v zimě u venkovních dveří), nastavovat rozdílnou teplotu. Můžeme tak učinit termostaty v jednotlivých pokojích, nebo ovládáme teplo v každé části bytu či domu zvlášť přes centrální řídicí jednotku.

Foto: RATOP

Devicell - systém pro suchou montáž el. podlahového topení. Cena je závislá od velikosti instalované plochy.

Foto: RATOP

Dotykový termostat pro elektrické podlahové topení. Cena 3595 Kč bez DPH.

Některé termostaty umožňují nastavení konkrétních časů, kdy se topení sepne v předem nastavenou hodinu. Regulátor se samoučící funkcí přibližně po třech topných cyklech samostatně sepne vytápění příslušné podlahy.

Nastavíme-li čas, kdy požadujeme teplou podlahu, dobu ohřevu si regulátor spočítá sám. Sofistikovanější typy regulace dovolují ovládání přes internet.

Teplovodní podlahové vytápění

Tvoří ho trubky z pružných plastů, jimiž protéká ohřívaná voda. Jsou vybavené hliníkovou bariérou, která brání pronikání vzdušného kyslíku, a minimalizuje tak usazování rzi a vodního kamene uvnitř. Úprava prodlužuje životnost celé topné soustavy a podlahového topení.

Foto: FENIX

Sada Ecofloor Comfort Mat pro svépomocnou instalaci je přednostně určena k instalaci doplňkového vyhřívání dlažby v koupelnách a kuchyních. Cena podle velikosti plochy topné fólie - balení s 8,2 m2 stojí 8301 Kč.

Soustava trubek leží na tepelné izolaci, většinou se zalévá betonovou směsí. Položení ale může proběhnout i suchou cestou, kdy se trubky pokládají do předem připravených systémových desek s teplovodními žlábky. Vše se kryje lehkou deskou, přichycenou sešroubováním či lepením.

Především při rekonstrukci je třeba počítat s tím, že celková tloušťka podlahy s teplovodním vytápěním bývá vyšší než u elektrického vytápění.

Foto: V-SYSTEM

Skladba podlahy s topnou rohoží pod dlažbu (shora dolů): keramická dlažba, flexibilní lepidlo na dlažbu, samolepicí topná rohož HM, penetrace, anhydrit, separační fólie, tepelná izolace, hydroizolace, podkladní beton.

Foto: V-SYSTEM

Skladba podlahy s topným kabelem (shora dolů): podlahová krytina, anhydrit, TO-2L topný kabel fixovaný v pásku Grufast, separační fólie, tepelná izolace, hydroizolace, podkladní beton.

Teplovodní vytápění se vyplatí kombinovat s radiátory, které také využívají vytápěcí vodu ze zdroje teplé vody (vytápěcí kotel, tepelné čerpadlo nebo solární kolektory).

Teplovodní systém se déle nahřívá, zato jen pozvolna vychládá. Má vysokou akumulační schopnost. Zajistí v porovnání s elektřinou levnější provoz, oproti elektrickému vytápění je ale dražší v pořizovacích nákladech.

Foto: FENIX

Preferujeme-li v koupelně plovoucí laminátové nebo dřevěné podlahy, hodí se nám hliníková topná fólie AL-MAT. Cena fólie o příkonu 100 W a ploše 1,25 m2 je 1539 Kč (vč. DPH).

Elektrické podlahové vytápění

Je dražší v provozu, jeho instalace je ale snadná a rychlá. Funguje na principu zahřívání topných kabelů, rohoží nebo tenkých fólií uložených v podlaze. Hodí se do členitých místností a na plochy, v nichž kopírujeme nepravidelné tvary.

Při instalaci se topný kabel u krajů místnosti stáčí zpátky - smyčky se většinou vytvářejí ručně a fixují se k podkladu, k izolačním deskám, vtlačením do lisovaných výstupků. Lze tak regulovat šířku roztečí a tím také intenzitu tepla. Pak se zalévají podlahovým betonem nebo anhydritem.

Foto: WEBER

Podlahové topení se mokrou cestou zalévá podlahovým betonem nebo anhydritem.

Foto: FENIX

Skladba podlahy s topnou fólií (shora dolů): nášlapná vrstva (laminátová podlaha), parozábrana (Pe fólie), topná fólie ECOFILM 4, kročejová izolace, podklad podlahy.

Přímo pod krytinu můžeme položit topné rohože z topných kabelů fixovaných na tkanině. Instalace je rychlá a snadná, rohož se pokládá do materiálů tzv. mokrým procesem, do betonu, flexibilního lepicího tmelu nebo do samonivelační stěrky.

Topné fólie se nejčastěji využívají pod laminátové či dřevěné plovoucí podlahy, protože jsou velmi tenké (0,4 mm), nedochází tak k navýšení konstrukce podlahy. Jsou určeny do suchých konstrukcí.

Foto: V-SYSTEM

Montáž elektrického topného kabelu.

Tipy

Instalovat podlahové vytápění můžeme sami, ale lepší je přizvat firmu, která topení vyrábí, instaluje a využívá vlastní systémy, které garantuje.

Ideální nášlapná teplota podlahy na bosé chodidlo je 25-27 °C. V teplovodních trubkách má proudit voda zhruba o teplotě 40-50 °C.

Jako doplňující zdroj tepla poslouží během případného výpadku podlahového vytápění krbová vložka, kamna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám