Hlavní obsah

Dům nepravidelných tvarů osvěžuje několik zajímavých nápadů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bezprostřední blízkosti již existující stavby na severním okraji rakouského Salzburku měl vyrůst nový dům pro mladou rodinu, která toužila žít samostatně, a přece bok po boku s rodiči. Klient se obrátil s žádostí o návrh a realizaci svého domova na rakouské studio Smartvoll Architekten ZT KG. Tam mu navrhli objekt, který svým charakterem čerpá z okolní přírody a zároveň nabízí oku diváka čistý architektonický styl osvěžený zajímavými nápady.

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG (8x)

Vstup do nového domu. Do původní stavby se přichází po schůdcích vlevo.

Článek

Dům, jenž architekti označili jako House H (Dům H), má celkovou plochu podlah 170 m2 a jak sami Rakušané tvrdí, je jejich dílem skrz na skrz, protože vykazuje spoustu rysů, na něž si dávají pozor u každého svého projektu.

Je to například dostatek denního světla ve všech místnostech, plynulé přechody mezi jednotlivými prostory, snaha nabídnout nádherné výhledy do okolní přírody a zajímavé novinky, jako je v tomto případě vznášející se přístřešek pro auto.

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG

Bohatě prosklená čelní fasáda domu směřuje do zahrady.

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG

Čisté, a přitom nepravidelné linie jsou charakteristickým rysem stavby.

Architekti si při návrhu důkladně pohráli s kontrasty. Na jedné straně umožnili, aby budova svým tvarem zrcadlila charakter okolní krajiny, tj. její nepravidelnost a členitost. Na druhé straně se jim podařilo vyhovět představám klientů, kteří toužili po návrhu v puristickém stylu.

Tím, že zvolili poněkud „anorganické“ tvary a minimum barev, okolní živá příroda mnohem lépe vyniká. Při pohledu z interiéru pak přístřešek na auto funguje jako rám ohraničující okolní nádhernou scenérii.

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG

Velký otevřený prostor pod střechou nabídl dost místa pro společnou zónu s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG

Architekti nabídli obyvatelům domu spektakulární výhled na okolní krajinu.

Někteří architekti se při komunikaci se stavebními úřady nechají snadno zaskočit specifickými požadavky na vzhled staveb v určitých lokalitách. Klient měl výhodu, že volil ateliér znající místní poměry, který se podmínkami úředníků rozhodně zaskočit nenechal, naopak dopředu počítal s tím, že u stavby bude žádána sedlová střecha.

Architekti dokonce zašli ještě dál a právě střechu navrhli tak, aby její tvar maximálně využili. Hned na první pohled upoutá její protažení a využití přesahu jako přístřešku pro automobil. Na druhé straně domu je to pak opět právě střecha, kdo „navazuje kontakt“ s již existující stavbou v těsném sousedství.

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG

Dřevěné podlahy proteplují interiér domu.

Nejdůležitější ovšem je, jak architekti využili tvar střechy v interiéru. Rozlehlý prostor nenarušovaný sloupy přímo volal po tom, aby mohl hostit hlavní společenskou zónu spojující tradičně kuchyň, jídelnu a velký obývací pokoj.

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG

Uspořádání přízemí

Foto: Smartvoll Architekten ZT KG

Podkroví

Aby architekti vyšli vstříc i poslednímu požadavku klienta, jímž bylo zachování kontaktu s rodiči, přichází se k novému domu společnou branou vedoucí na pozemek. Do původního domu se pak vchází po schodišti za novou stavbou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám