Dům, jenž architekti označili jako House H (Dům H), má celkovou plochu podlah 170 m2 a jak sami Rakušané tvrdí, je jejich dílem skrz na skrz, protože vykazuje spoustu rysů, na něž si dávají pozor u každého svého projektu.

Je to například dostatek denního světla ve všech místnostech, plynulé přechody mezi jednotlivými prostory, snaha nabídnout nádherné výhledy do okolní přírody a zajímavé novinky, jako je v tomto případě vznášející se přístřešek pro auto.

Bohatě prosklená čelní fasáda domu směřuje do zahrady.

Bohatě prosklená čelní fasáda domu směřuje do zahrady.

Čisté, a přitom nepravidelné linie jsou charakteristickým rysem stavby.

Čisté, a přitom nepravidelné linie jsou charakteristickým rysem stavby.

Architekti si při návrhu důkladně pohráli s kontrasty. Na jedné straně umožnili, aby budova svým tvarem zrcadlila charakter okolní krajiny, tj. její nepravidelnost a členitost. Na druhé straně se jim podařilo vyhovět představám klientů, kteří toužili po návrhu v puristickém stylu.

Tím, že zvolili poněkud „anorganické“ tvary a minimum barev, okolní živá příroda mnohem lépe vyniká. Při pohledu z interiéru pak přístřešek na auto funguje jako rám ohraničující okolní nádhernou scenérii.

Velký otevřený prostor pod střechou nabídl dost místa pro společnou zónu s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

Velký otevřený prostor pod střechou nabídl dost místa pro společnou zónu s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

Architekti nabídli obyvatelům domu spektakulární výhled na okolní krajinu.

Architekti nabídli obyvatelům domu spektakulární výhled na okolní krajinu.

Někteří architekti se při komunikaci se stavebními úřady nechají snadno zaskočit specifickými požadavky na vzhled staveb v určitých lokalitách. Klient měl výhodu, že volil ateliér znající místní poměry, který se podmínkami úředníků rozhodně zaskočit nenechal, naopak dopředu počítal s tím, že u stavby bude žádána sedlová střecha.

Architekti dokonce zašli ještě dál a právě střechu navrhli tak, aby její tvar maximálně využili. Hned na první pohled upoutá její protažení a využití přesahu jako přístřešku pro automobil. Na druhé straně domu je to pak opět právě střecha, kdo „navazuje kontakt“ s již existující stavbou v těsném sousedství.

Dřevěné podlahy proteplují interiér domu.

Dřevěné podlahy proteplují interiér domu.

Nejdůležitější ovšem je, jak architekti využili tvar střechy v interiéru. Rozlehlý prostor nenarušovaný sloupy přímo volal po tom, aby mohl hostit hlavní společenskou zónu spojující tradičně kuchyň, jídelnu a velký obývací pokoj.

Uspořádání přízemí

Uspořádání přízemí

Podkroví

Podkroví

Aby architekti vyšli vstříc i poslednímu požadavku klienta, jímž bylo zachování kontaktu s rodiči, přichází se k novému domu společnou branou vedoucí na pozemek. Do původního domu se pak vchází po schodišti za novou stavbou.