Autory návrhu jsou architekti z ateliéru Hofman Dujardin Architects. Stavba, kterou obývá rodina holandského obchodníka, je umístěna v zadní části plochého, rozlehlého pozemku.

Tradiční sedlová střecha uzavírá přízemí, pod nímž je ukryta podzemní část podstatným způsobem zvětšující užitnou plochu domu. Pro přízemí je charakteristické bohaté prosklení fasád, střecha je doplněna dvěma velkými prosklenými vikýři.

Na první pohled téměř obyčejný, moderní domek...

Na první pohled téměř obyčejný, moderní domek...

FOTO: Matthijs van Roon

FOTO: Matthijs van Roon

FOTO: Matthijs van Roon

Svažující se schodiště před domem zavede návštěvníka pod úroveň okolního povrchu na malý dvorek, z nějž se prosklenou stěnou vchází do obývacího pokoje sloužícího zároveň jako hala.

Stejně velký dvorek je i na druhé straně, za ním následuje pozvolna stoupající cesta, po níž se lze opět vrátit na úroveň pozemku. Z bočních stran je podzemní obývací pokoj lemován symetricky rozmístěnou čtveřicí ložnic doplněných koupelnami. Po obou stranách haly jsou schodiště vedoucí do přízemí.

Nadzemní část je tvořena jedním velkým prostorem dosahujícím až pod střechu. Studovna a pracovna jsou uloženy v podkroví, které ale není zcela od přízemí odděleno.

Nadzemní část je tvořena jedním velkým prostorem dosahujícím až pod střechu. Studovna a pracovna jsou uloženy v podkroví, které ale není od přízemí zcela odděleno.

FOTO: Matthijs van Roon

FOTO: Matthijs van Roon

Centrální místnost pod úrovní země slouží jako obývací pokoj, nebo hala.

Centrální místnost pod úrovní země slouží jako obývací pokoj nebo hala.

FOTO: Matthijs van Roon

Přízemí domu je propojeno do rozlehlého společenského prostoru, v němž nechybí zóna vyhrazená pro kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

Součástí prostoru je svým způsobem i podkroví, které není zcela odděleno stropem, ale má podobu spíš jakéhosi loftu. Protože je zde největší ticho, jsou tu umístěny klidové oblasti zasvěcené studiu a práci.

Suterénní prostory jsou propojeny s přízemím dvojicí schodišť.

Suterénní prostory jsou propojeny s přízemím dvojicí schodišť.

FOTO: Matthijs van Roon

Obývací zóna v přízemí

Obývací zóna v přízemí

FOTO: Matthijs van Roon

Jídelní zóna

Jídelní zóna

FOTO: Matthijs van Roon

Milovníky tajemných symbolů a magických rituálů může zaujmout zvláštní uspořádání tohoto rodinného domu. Předně je to vytvoření dvou os, které domem probíhají ve tvaru kříže.

První osa sleduje betonovou cestu zanořující se pod dům a vynořující se znovu na jeho druhé straně. Druhá pak vede napříč přízemím. Aby toho nebylo málo, v domě lze na úrovni suterénu vysledovat druhý, jakoby skrytý kříž, který tentokrát vytvářejí ložnice dotýkající se centrálního obývacího pokoje svými rohy. Tento kříž doplňuje kříž vytvořený osami a vzniká symbol hvězdice.

FOTO: Matthijs van Roon

Kuchyń se snídaňovým koutem. Jídelna je pak uložena v centrální části celého prostoru.

Kuchyň se snídaňovým koutem. Jídelna je uložena v centrální části celého prostoru.

FOTO: Matthijs van Roon

V podkroví je ukryta studovna a pracovna.

V podkroví je ukryta studovna a pracovna.

FOTO: Matthijs van Roon

Pohled z podkroví

Pohled z podkroví

FOTO: Matthijs van Roon

Jistá symboličnost uspořádání domu není až tak nahodilá, sami architekti jej charakterizují jako moderní interpretaci architektonického stylu slavného italského renesančního architekta Andrey Palladia.

FOTO: Matthijs van Roon

Vnitřní uspořádání stavby

Vnitřní uspořádání stavby

Grafika: Hofman Dujardin Architects (2x)

1) Hala, vstup; 2) toalety; 3) kuchyň; 4) jídelna; 5) obývací pokoj; 6) studovna; 7) ložnice; 8) koupelny; 9) terasy; 10) dvorek.

1) Hala, vstup; 2) toalety; 3) kuchyň; 4) jídelna; 5) obývací pokoj; 6) studovna; 7) ložnice; 8) koupelny; 9) terasy; 10) dvorek.