Architekti ze studia Apollo Architects & Associates podle zadání vymysleli dům, kde byly běžně užívané dřevěné prvky nahrazeny přiznaným betonem zesíleným technologií FRP, tedy nekovovou výztuží. Název projektu zrcadlí vzhled domu – The Frame (Rám).

Majiteli dvouposchoďového domu v tokijské čtvrti Nakano jsou mladí manželé, kde muž je módním fotografem. Dům stojí v oblasti s rizikem záplav způsobovaných přívalovými dešti. Proto je vchod zdvižen o 80 cm nad okolní úroveň. Podlaha samotného studia, které se nachází v přízemí, je pak snížena zpět, aby zůstala zachována dostatečná výška stropů.

Pro čelní fasádu domu je charakteristická velká prosklená plocha, přiznaný beton a dřevo, jímž jsou obleženy i okapy (na rouře jsou umístěna zrcadla).

Pro čelní fasádu domu je charakteristická velká prosklená plocha, přiznaný beton a dřevo, jímž jsou obloženy i okapy (na rouře jsou umístěna zrcadla).

FOTO: Masao Nishikawa

Pro fasádu domu architekti využili tří výrazných prvků. Předně je to ničím nepřerušované velké prosklení v prvním poschodí, jež je jako obraz usazeno v nesymetrickém rámu. Ten je tvořen velkou betonovou plochou ve tvaru obráceně postaveného písmene L a podstatně subtilnější částí obkládanou dřevem z voděodolné itauby (asijská dřevina). Stejným materiálem jsou pak z estetických důvodů obloženy i okapy.

ČTĚTE TAKÉ: Další projekt studia Apollo Architects & Associates pod názvem Cave najdete zde.
Vchod do domu je kvůli povodním zvýšen o 80 cm. V interiéru je pak ale podlaha přízemí na stejné úrovni jako venkovní terén.

Vchod do domu je kvůli riziku povodní zvýšen o 80 cm. V interiéru je ale podlaha přízemí na stejné úrovni jako venkovní terén.

FOTO: Masao Nishikawa

Vizuální jednoty s exteriérem se architekti snaží dosáhnout hojným využitím betonu a dřeva i v interiéru. Protože již nebylo třeba volit voděodolný materiál, vybrali pro obklady stropů, části podlah i na výrobu mnoha kusů nábytku či další prvky dřevo teaku, které je o poznání tmavší než světlá itauba.

V interiéru architekti hojně využili teakové dřevo.

V interiéru architekti hojně využili teakové dřevo.

FOTO: Masao Nishikawa

Světlo do prvního poschodí přivádí prosklená stěna směřující do ulice.

Světlo do prvního poschodí přivádí prosklená stěna směřující do ulice.

FOTO: Masao Nishikawa

Ve druhém poschodí je zatím volný pokoj, jenž bude jednou sloužit jako dětský. Je téměř stejně velký jako prostor na terase před ním. Na ni se vejde nejen větší stůl s více židlemi, ale třeba i bazén pro letní párty.

Pro osvětlení interiéru využili architekti svítidla s LEDkami.

Pro osvětlení interiéru využili architekti svítidla s ledkami.

FOTO: Masao Nishikawa

Zajímavě řešené schodiště s nespojenými betonovými stupni a vzdušnou balustrádou z kovu.

Zajímavě řešené schodiště s nespojenými betonovými stupni a vzdušnou balustrádou z kovu

FOTO: Masao Nishikawa

Dům s celkovou plochou podlah 142,17 m2 (55,56 m2 – přízemí, 57,74 m2 – první patro, 28,87 m2 – druhé patro) stojí na pozemku o rozloze téměř 73 m2.

Také v koupelně se setkávají beton a dřevo.

Také v koupelně se setkávají beton a dřevo.

FOTO: Masao Nishikawa

Vnitřní stěny domu architekti nechali důkladně tepelně izolovat šesticentimetrovou vrstvou. Střecha je pak vyrobena z vodotěsného materiálu upevněného v rámu.

Jak architekti poznamenávají, dělníci, kteří rám vyráběli, museli věnovat své úsilí několika různým úkolům najednou, aby se snížil jejich počet. Nižší počet byl pak žádoucí kvůli omezení nákladů, protože právě práce stavebních dělníků je v Japonsku čím dál dražší.

Nejen kvůli neustálému riziku zemětřesení, ale v současnosti i kvůli letním olympijským hrám, jež se budou konat v Tokiu za šest let.

Volný pokoj ve druhém poschodí ovládnou jednoho dne děti. Na terase před ním je dostatek místa pro pořádání nejrůznějších párty. V případě potřeby se sem vejde i bazén.

Volný pokoj ve druhém poschodí ovládnou jednoho dne děti. Na terase před ním je dostatek místa pro pořádání nejrůznějších sešlostí. V případě potřeby se sem vejde i bazén.

FOTO: Masao Nishikawa

Obyvatelé domu mají na terase soukromí.

Obyvatelé domu mají na terase soukromí.

FOTO: Masao Nishikawa