Hlavní obsah

Důležitou součástí domácí pracovny je soukromí i prostor

Právo, Karolina Černá

Pracujete-li z domova, nešetřete v pracovním koutu na prostoru, světle a soukromí. Právě doma si můžete vytvořit prostředí podle svých představ.

Foto: KIKA (5x)

Psací stůl Study z MDF materiálu. Rozměry š/v/h: 110 x 85 x 58 cm. Cena 3990 Kč

Článek

Zastrčený koutek s minimalistickým vybavením nutí sice ke koncentraci, ale člověk by neměl v pracovně trpět klaustrofobií a nepohodlím z nedostatku světla či pohybu.

Přirozené světlo

Nejlepší pro naše oči je přirozené světlo. Je-li třeba, vyměníme plné dveře za prosklené nebo necháme prostor otevřený. Pokud se přirozené světlo nenachází v blízkosti stolu, nasměrujeme ho na potřebné místo sklopným zrcadlem zavěšeným nad pracovním koutem.

Foto: IKEA

Pracovna jako samostatná místnost s dostatkem přirozeného světla i úložných prostor je ideální.

Světlo má být rozptýlené na celý pracovní prostor, šetří se tak oči. Nejvíce jim škodí jednobodové světlo v kombinaci s tmou. Silný reflektor proto raději doplníme bodovými světly a lampami, nejlépe s nastavitelným ramenem.

Foto: KIKA

Pracovní lampa Juby z oceli s flexibilním ramenem a kolíčkem na upevnění ke stolu za 1690 Kč.

Pravákům směrujeme světlo z levé strany, levákům ze strany pravé, v obou případech mírně seshora. Při práci na počítači světlo musí svítit na pracovní desku, klávesnici, nikdy ne do monitoru nebo do očí.

Foto: KIKA

Pracovní skládací lampa Data s hodinkami, datem a funkcí budík za 699 Kč.

Do zásuvek pro lepší orientaci nainstalujeme LED body nebo svítící pásky.

Pracovní stůl

PC stoly mají většinou desku na straně k židli vykrojenou do tvaru písmene U, ale jsou také desky ve tvarech písmen L (rohové stoly) a C.

Psací stolky a desky mají obvykle regulovatelnou výšku (68-76 cm), délku od 80 do 180 cm, optimální šířka je 150 cm.

Foto: KIKA

Stůl City, bílý lak, kov, 8mm bílé sklo, včetně výsuvu pro klávesnici a tiskárnu. Rozměry š/v/h: 80 x 76 x 60 cm. Cena 2290 Kč.

Výška umístění pracovní desky se odvíjí od individuálních proporcí jedince. Neměl by chybět nastavitelný sklon pracovní plochy a zaoblená hrana desky, abychom předešli otlakům na rukách.

Foto: BELLA ROSE

Stolní lampa je lahůdkou pro skalní milovníky retro designu. Tělo lampy tvoří ohebný kloub, kterým natočíme lampu podle potřeby. Cena 2703 Kč.

Úsporné řešení nabízí umístění desky do hloubky 60 cm, takže pracovní koutek může být pod schodištěm nebo ve skříni.

Zdravé sezení

Prostor pracovního koutu nejen určuje, jak velký stůl budeme mít, ale také, jakou židli k němu postavíme. Rozhodně takovou, která plní zásady pohodlného a zdravého sezení. Délka mezi výškou židle a stolu by přitom měla být kolem 28 cm.

Foto: PEŠKA

Ergonomická židle s výškově a hloubkově nastavitelným opěrákem. Kovový pochromovaný kříž, polyuretanový sedák potažený v základu látkou, kolečka na koberec. Cena 7260 Kč

Foto: KIKA

Otočná židle Spa z textilní kůže má masážní funkce v sedáku a v zádech, výškově nastavitelnou houpací mechaniku. Max. nosnost 100 kg. Cena 3990 Kč.

Ergonomická židle umožňuje nastavit výšku sezení, některé typy i sklon sedáku, výšku a úhel opěradla zad a opěrek rukou. Dostatečná šířka sedací plochy, z níž nebudeme přetékat, je základem pro podporu zad.

Hloubka židle by měla zajistit, aby se lýtka nohou nedotýkala sedací plochy. Nejkvalitnější židle se dynamicky přizpůsobují pohybům těla a podporují tak zádové i sedací svalstvo.

Foto: SPINALIS

Model zdravotní židle SpinaliS Navigator má oproti jiným modelům prodlouženou zádovou opěrku, proto je ideální pro postavy vyšší než 185 cm. Cena 18 420 Kč bez DPH

V nabídce kancelářských židlí rozlišujeme levnější ergonomické výrobky pro zdravé sezení a tzv. zdravotní židle zařazené do kategorie zdravotních pomůcek.

Zdravotní účinky zdravotní židle musí být podloženy prokazatelným výzkumem a náročnými testy!

Foto: SCONTO

Kancelářská židle s područkami, kombinace PU a tkaniny Mesh, chromovaný kříž, plynový píst, houpací mechanismus, nosnost do 80 kg. Cena 1999 Kč.

U prodejce zjistíme, je-li nabízená židle zařazena právě v této kategorii, zda má certifikát. V opačném případě jde o marketingovou strategii, která v mnoha případech pouze zvyšuje cenu výrobku.

Kam s věcmi

V případě nedostatku místa si vybereme pracovní stůl se zásuvkami a s vestavbou na počítač. Některé PC stolky mají otvor, kterým se kabely vedou úsporně pod deskou stolu. Kabely vedeme také v lištách podél zdi.

Foto: IKEA

Výsuvné přihrádky usnadňují přístup k dokumentům. Korková podložka na dně udrží dokumenty na místě. Cena 499 Kč

Prodlužovačku umístíme do speciálního boxu s otvorem ve víku, který dáme do poličky pod deskou stolu nebo na zem. Vhodná je polohovatelná výsuvná deska pod klávesnici a obrazovku.

Foto: IKEA

Papírová krabice s víkem. Cena 99 Kč/2 kusy

Dokumenty najdou své místo v pojízdném kontejneru, barevném boxu či kufříku, které vůbec nemusejí být součástí pracovny - alespoň si ke stolu vezmeme opravdu jen to nejnutnější pro splnění konkrétního úkolu.

Foto: IKEA

Zásuvkový díl na kolečkách, rámeček na popisný štítek je na každé zásuvce. Cena 699 Kč.

Případné šanony umístíme do rohové nebo vestavěné poličky. Nenecháváme pracovní prostor volně splývat s některou z místností (obývací pokoj, ložnice), ale oddělíme ho posuvnou stěnou, shrnovacími dveřmi, přenosným paravánem.

Nastavení židle

Správnou výšku sedadla nastavíme tak, aby byl úhel v loketním kloubu 90° při předloktí položeném vodorovně na pracovní ploše. Úhel kolenního kloubu má být 90°, když se chodidla plně dotýkají podlahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám