Hlavní obsah

Moderní rolety a žaluzie sázejí na funkčnost i elegantní design

Právo, Gisela Růžičková

Vnitřní či vnější žaluzie nebo různé typy rolet nám dopřejí nejen v době parna vítaný stín. Mezi těmito druhy stínicí techniky si vybíráme podle požadovaných funkcí a designu.

Foto: CLIMAX (5x)

Žaluzie nemusí být nudné, mohou ozvláštnit interiér a hledáme-li optimální poměr kvality a ceny, jsou žaluzie tou nejlepší volbou. Cena od 1600 Kč/m2

Článek

Pokud chceme hlavně uniknout zvědavým pohledům kolemjdoucích a sousedů nebo vyhnat z bytu sluneční paprsky, vybereme si mezi interiérovými variantami, tedy žaluziemi a roletami.

Interiérová řešení

Rozhodnutí nebude úplně jednoduché. I mezi žaluziemi lze totiž volit od základních typů s ovládáním na řetízek až po vyspělejší techniku s elektropohonem na dálkové ovládání. Mile nás překvapí široká škála barev a materiálů.

Už dávno neplatí, že interiérové žaluzie se vyrábějí jen z hliníku a mají nudnou bílou či stříbrnou barvu. Na trhu jsou i žaluzie z přírodních materiálů.

Foto: ISOTRA

Látková roleta Verra nabízí širokou škálu barevných odstínů a vzorů. Funguje také jako termoizolace, ušetří až 34 % nákladů na vytápění. Rozměr 1600x1200 mm od 664 Kč bez DPH.

Další možností jsou látkové rolety. U látkových systémů lze více popustit uzdu fantazii a vybírat ze širokého spektra nabízených látek různých barev, materiálů, vzorů a potisků. Potřebujeme-li třeba místnost zcela zatemnit, můžeme zvolit látky s plně zatemňujícím účinkem, nehořlavé i s obsahem skelného vlákna pro alergiky.

Foto: CLIMAX

Bambusové žaluzie nemají proti těm dřevěným tak silnou lamelu. Jsou tedy lehčí a mají menší výšku nábalu. Díky vysokému obsau křemíku v bambusovém dřevu jsou pružnější a zároveň tvrdé. Cena 8400 Kč za 2x2 m.

Horizontální žaluzie

Hliníkové žaluzie jsou nejrozšířenějším způsobem zastínění interiérů pro všechny typy oken. Výhodou nejen hliníkových žaluzií je jednoduché ovládání, rychlá montáž, možnost regulace světla, ochrana soukromí, minimální a snadná údržba a mnohostranné využití. A škála odstínů harmonicky sjednotí barvy ve všech místnostech bytu.

Foto: VELUX

Lamelové žaluzie jsou ideální volbou pro místnosti s velkou vlhkostí. Výborně se proto hodí do koupelen a kuchyní. Jsou odolné vůči vodě, nečistotám i teplotním změnám a snadno se čistí. Cena od 2160 Kč včetně DPH.

Dřevěné žaluzie se opět vracejí do našich bytů. Vícebarevné provedení dřevěných lamel s přirozenou strukturou dřeva lze snadno sladit s nábytkem, podlahou a dalšími prvky v prostoru.

Na výběr máme dva systémy - s kovovým nebo celodřevěným nosným horním profilem. Povrch profilů je upraven kvalitními lazurami, které zaručují jejich stabilitu. Jsou odolné proti vlhku, otěru i popraskání. Proto lze žaluzie použít i v kuchyních a koupelnách.

Foto: VELUX

Žaluzie umožňují regulovat intenzitu a směr přicházejícího světla a nenarušují přirozenou světelnou atmosféru místnosti. Ovládat je lze manuálně či dálkově na elektrický pohon. Cena od 2160 Kč včetně DPH.

Bambusové žaluzie vnášejí do prostoru klid, pohodu a eleganci. Bambus je neobyčejně pružný a tvrdý. Ani bambusové lamely nepřijímají vlhkost, hodí se na všechny typy oken a do všech místností. Snadno se ovládají řetízkem, tyčkou, případně elektromotorem.

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie jsou také významným stínicím prvkem. Výhodou je jejich všestranné použití a vysoká schopnost regulace světla. Tento typ žaluzií elegantně doplní interiér a zcela nahradí záclony nebo závěsy díky rozmanité nabídce materiálů a barevných odstínů.

S antistatickou úpravou nejsou náročné na údržbu, jsou barevně a tvarově stálé. Schopnost zaclonit velké plochy, provzdušnit prostor i jednoduchá a rychlá montáž patří mezi jejich hlavní přednosti. Žaluzie nabízejí i světelné a prostorové efekty.

Foto: CLIMAX

Kolekci látek japonských posuvných stěn tvoří nespočet barev a dekorů, díky kterým se stěny stávají elegantním i praktickým doplňkem interiérů. Cena v rozměru 2,3 x 5 m od 9000 Kč podle typu látky.

Panelové (japonské) posuvné stěny jsou moderním řešením v zastínění oken nebo při optickém dělení místností. Při vybavování interiéru mohou posuvné stěny elegantně a efektivně vyřešit zatemnění či zabránit nechtěným pohledům dovnitř. Na panely se používají kvalitní látky s nadčasovými vzory a s jednoduchým ovládáním.

Rolety

Látkové rolety se dříve používaly jen jako stínicí prvek, dnes jsou navíc i pěknou dekorací, což dovolují nové oboustranné materiály, široká paleta barev, nekonečné vzory a moderní vzhled ovládacích mechanismů - řetízkových, pružinových nebo elektromotorických.

Navíjecí mechanismy dovolují rychlou a snadnou montáž. Látka se navíjí na tenkostěnnou svařovanou hliníkovou trubku.

Foto: ISOTRA

K novinkám patří i roleta Verra metal 42. Nabízí jednoduchý design, snadnou manipulaci a zvládne o 30 % snížit množství hluku přicházejícího z ulice. Rozměr 2400x1200 mm od 2395 Kč bez DPH.

Římské rolety neboli vodorovné řasicí systémy z různých látek se hodí do stylových i moderních interiérů. Lze je použít i pro vodorovné plochy a přechodové oblouky mezi stěnou a stropem.

Oproti klasickým roletovým systémům se mohou celé ušít a boky zakončit ozdobným lemem. I římské rolety mohou být jednoduché a průhledné stejně jako podšívkované a bohatě zdobené.

Foto: CLIMAX

Látková roleta Orion ochrání před slunečními paprsky. Vybírat lze z nekonečného množství barev, vzorů a potisků. Cena v rozměru 0,8 x 1,8 m 1100 Kč.

Neomezená je možnost kombinací s dalšími typy zastínění. Pro zavěšení se používají nejrůznější garnýžové závěsné systémy, dosahující vysokého stupně dokonalosti i estetické hodnoty.

Strukturu a design látek netřeba kombinovat s dalšími stínicími systémy. Údržba i výměna římských rolet je snadná.

Foto: ISOTRA

Látku rolety Presto Kid tvoří z 80 % polyester a z 20 % viskóza s bavlnou, která zajistí plné zatemnění interiéru. Cena 2x roleta Verra 1400x1000 mm: 790 Kč bez DPH/kus.

Plisé je variací na látkové a římské rolety. Základ tvoří látka se speciálními ekologickými a užitnými vlastnostmi, doplněná o funkční ovládací prvky. Ty umožňují, aby mělo zastínění libovolný tvar moderních typů oken, včetně zkosených, kulatých nebo obloukových.

Hodí se i pro zastínění zimních zahrad. Mechanismus nabízí i posun částečného zastínění do jakékoli části okna.

Foto: CLIMAX

Atraktivní plisé si hravě poradí i s atypickými tvary nebo střešními okny. Uplatnění nachází také v zimních zahradách. Cena podle typu látky od 2400 Kč.

Podle povrchové úpravy mohou být poloprůhledné, nehořlavé i zatemňující, filtrující ultrafialové paprsky UVA a UVB, světlo rozptylující a také dokonale tepelně izolující. Skryté šňůrkové ovládání zaručuje dokonalý vzhled.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám