Hlavní obsah

Domu na kopci vévodí železniční pražce

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům, který tak trochu vypadá, jako by patřil do známé písničky Pavla Dobeše Pražce, upoutává pozornost neobvyklým stavebním materiálem, jímž jsou vyřazené železniční pražce. Je z nich postaven plot, pokračují na fasádě samotného domu a samozřejmě se od nich majitelé stavby neodloučí ani v interiéru. Autory návrhu jsou architekti z portugalského Ateliéru Data.

Foto: Richard John Seymour

Z pražců je vytvořen nejen plot, pokračují plynule i na fasádě domu.

Článek

Dům stojí na jednom z kopců nedaleko portugalského města Torres Vedras, nad vesnicí Varatojo. Podle ní dostal projekt své jméno - dům Varatojo.

Foto: Richard John Seymour

Na zahradu byly vybrány jen místní druhy vegetace.

Foto: Richard John Seymour

Jeho koncept architekti pojali tak, že dům vystavili co největšímu množství slunečního světla, které na daném místě přichází hlavně ze severní a z jižní strany.

Ze severní strany pak také vanou nejsilnější větry. Dům je proto umístěn tak, že kopíruje severní hranici mnohoúhelníkové parcely a chrání před nimi vegetaci i obyvatele na zahradě.

Foto: Richard John Seymour

Přízemí je zasvěceno relaxaci rodiny. Je zde vinný sklep, kino, posilovna a nechybí ani bazén.

Dům se spolu s pražcovým plotem stáčí po obvodu pozemku ve tvaru připomínajícím spirálu. Jinými slovy, objímá jej jako velká paže.

V každém případě, do objektu se přichází po rampě lemující jižní okraj parcely. Příchozí po ní dorazí až k nenápadným dveřím na východní straně domu.

Foto: Richard John Seymour

Kuchyně je od hlavního prostoru oddělena částečnou přepážkou. Na jídelnu volně navazuje obývací pokoj.

Stavba je rozdělena do tří podlaží. Nejnižší tvoří suterén, jehož hlavní centrální prostor zabírá bazén. Odtud jsou díky velkým oknům výhledy jak na sever, tak na jih, do zahrady. V suterénu je také umístěna garáž, vinný sklep, kino, posilovna, prádelna a technické zázemí domu.

Foto: Richard John Seymour

Také v intériéru se objevuje dřevo a korek.

Foto: Richard John Seymour

Také paní kuchyně se může při vaření kochat výhledy z velikého okna.

Největší užitnou plochu z celkových 380 m2 nabízí majitelům přízemí, které funguje jako velký společenský prostor s otevřeným plánem, na němž nalezly své tradiční místo kuchyně, jídelna a obývací pokoj.

Na hlavní obytný prostor navazuje uzavřenější zóna se dvěma dětskými pokoji a pokojem pro hosty. Obě místnosti od sebe odděluje herna, která bude časem sloužit spíše jako studovna.

Foto: Richard John Seymour

Obyvatelé domu mají kdykoli na výběr, čím se kochat. Zda nádherným výhledem z okna, pohledem do plamenů v krbu, anebo programem v televizi.

V prvním patře se těší svému soukromí ložnice rodičů doplněná o hluboký balkón směřující na sever. Na jih je pak orientována koupelna s velkým oknem nabízejícím výhled na malou zahrádku. Prostor prvního patra končí loftem nad prostorem kuchyně. Tam je knihovna.

Foto: Richard John Seymour

Na ložnici navazuje hluboký balkón.

Foto: Richard John Seymour

Koupelna přináležející k ložnici rodičů.

Architekti při výběru materiálů v exteriéru záměrně volili kombinaci tradičních druhů, jako jsou dřevo, korek a omítka spolu s vyřazenými pražci. Snažili se tak ukázat jednu z možných cest, jak využít vysloužilé materiály a dát jim nový smysl.

Pražce se objevují také v interiéru stavby, kde z nich jsou vyrobeny stupně schodiště.

Foto: Richard John Seymour

Pražce jsou v interiéru použity jako stupně schodiště.

Foto: Richard John Seymour

I z bazénu se lze kochat výhledem do okolí.

Velkou péči věnovali architekti taktéž výběru rostlinstva na pozemku. Ve všech případech, ať to již byly květiny, keře nebo stromy, volili výhradně místní druhy, které jsou životu v daných podmínkách nejlépe přizpůsobeny.

Foto: Ateliér Data (3x)

Organizace suterénu: 16 - posilovna, 17 - kino, 18 - bazén, 19 - vinný sklep, 20 - prádelna, 21 - technciké zázemí, 22 - garáž

Foto: Ateliér Data

Organizace přízemí: 1 - přístupová rampa, 2 - vstup, 3 - obývací pokoj, 4 - kuchyň, 5 - toaleta, 6 - ložnice pro hosty, 7 - herna, 8 - dětské pokoje, 9 - společná koupelna.

Foto: Ateliér Data (3x)

Organizace prvního patra: 11 - knihovna, 12 - ložnice rodičů, 13 - balkón, 14 - koupelna, 15 - zahrádka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám