Hlavní obsah

Ekologická dřevostavba s osobitou atmosférou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Použití převážně přírodních materiálů dodalo domu v obci nedaleko jednoho středočeského města osobitou atmosféru. Otevřená dispozice zase rodině zajistila příjemné bydlení s dostatkem osobního kontaktu, ale i potřebného soukromí.

Foto: www.mujdum.cz

Vnější vzhled domu se nese v duchu přírodních materiálů. Společná obývací část je obezděna režným zdivem, ložnicová část je obložena dřevem, střechu pokrývá kanadský šindel.

Článek

Majitelé měli od počátku jasno - jednoznačně byli pro dřevostavbu, zároveň se jim ale líbila, i s ohledem na praktičnost a trvanlivost, fasáda dokončená lícovými cihlami.

Foto: www.mujdum.cz

Z ulice jsou vidět pouze garážová vrata a vstupní dveře, obytné prostory jsou důsledně orientovány do zadní části pozemku, kde má rodina opravdové soukromí.

Sázka na ekologickou dřevostavbu

Z původně typové stavby se tak díky flexibilnímu stavebnímu systému dům změní na originál prezentující životní styl svého majitele.

Foto: www.mujdum.cz

Režná struktura lícového zdiva vytváří dojem masivní stavby, zatímco uvnitř se ukrývá dřevěná konstrukce.

Foto: www.mujdum.cz

Z kryté terasy, kde je umístěno venkovní stolování, mají majitelé hezký výhled na dosud nezastavěné území.

Tyto dřevostavby nemají nic společného s panelovou výstavbou, neboť jsou montovány z jednotlivých komponentů až na místě stavby.

Systém je stejně dobře využitelný v individuální výstavbě „na míru", jak o tom svědčí navštívený energeticky úsporný dům.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) vstupní hala 2) chodba 3) jídelna 4) kuchyň 5) spíž 6) obývací pokoj 7) krytá terasa 8) sprcha + WC 9) pokoj 10) ložnice 11) šatna 12) koupelna + WC 13) technická místnost 14) garáž

Galerie v patře

Přízemí je halou přirozeně rozděleno na společenskou a soukromou zónu. Centrální obytný prostor vymezují tři volně propojené části - kuchyňská, jídelní a obývací, která je otevřena do krovu, kam ústí i galerie v patře.

Foto: www.mujdum.cz

Na počátku soukromé zóny se nachází menší koupelna s WC, dále dětský pokoj, ložnice rodičů, šatna a rodinná koupelna. Na druhé straně chodby je umístěna technická místnost, z níž se vchází do dvougaráže.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) chodba 2) galerie 3) pokoj 4) půda

Foto: www.mujdum.cz

Pohled z galerie. Prostor, kde je umístěno sezení, se otevírá vzhůru do podkroví. Díky nízkým parapetům má obývací pokoj větší kontakt se zahradou a více světla.

Krytá venkovní terasa

Podkroví je řešeno poněkud netradičně, majitelé sem situovali kvůli dostatku oboustranného soukromí hostinský pokoj. Naopak pracovna na otevřené galerii má stálý kontakt s obývacím prostorem v přízemí.

Foto: www.mujdum.cz

Spojovacím prvkem interiéru je moderní design a tlumené přírodní barvy, zejména smetanově bílá a tmavě hnědá.

Druhá část podkroví slouží zatím jako půdní skladovací prostor, připravený v případě potřeby rozšířit obytnou plochu domu.

Krytá venkovní terasa s vestavěným grilem a pohodlným sezením je za příznivého počasí další obytnou zónou domu.

Foto: www.mujdum.cz

Zahradu obohacují přírodní prvky, zejména zajímavé kompozice keřů a kamenů.

Technické údaje

Dispoziční řešení 6 + kk

Užitná plocha 210 m²

Zastavěná plocha 205 m²

Konstrukční řešení nepodsklepená stavba na betonové základové desce, nosnou konstrukci tvoří dřevěný skelet z hoblovaných a speciálně tepelně stabilizovaných smrkových a borových hranolů 14 x 4 cm, výplň konstrukce je tvořena minerální plstí, opláštěná je 6 cm silnou dřevovláknitou deskou HOFAFEST, dokončení fasády lícovou cihlou a dřevěnými palubkami, v interiéru jsou stěny dokončeny sádrokartonem (tepelný odpor obvodové stěny má hodnotu R = 3,84 m²K/W). Interiérové schodiště z dřevěného masivu

Střecha krov prefabrikované vazníky, OSB deska, krytina kanadský šindel, římsy dokončeny dřevěnými palubkami

Výplně otvorů vstupní dveře dřevěné prosklené, eurookna, střešní okna VELUX, interiérové dveře dýhované s obložkovou zárubní

Vytápění elektrokotel, podlahové vytápění, v koupelnách topné žebříky, krb s krbovou vložkou, k ohřevu teplé vody slouží bojler

Cena obvyklá cena u tohoto typu staveb je 6000 Kč/m3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám