Hlavní obsah

Panství za miliardu korun svůj luxus umně skrývá

Novinky, nes

Pokud také patříte k lidem, kteří si pod pojmem sídlo za miliardu korun představují cosi veleluxusního a na první pohled okázalého, možná budete trochu zklamaní. Sídlo Abbotswood Estate v anglickém Gloucestershiru totiž působí přesně opačně. Poklidným, tichým a především - nenápadným dojmem.

Foto: Profimedia.cz

Panství působí na první pohled nenápadným dojmem.

Článek

Co přesně je na něm tak drahého, však pochopí každý, kdo se podívá dovnitř, a pokud ani to ho nepřesvědčí, pak se stačí projít nádhernými zahradami.

Sídlo ležící v oblasti zvané Cotswolds samozřejmě nesestává z jediné budovy. Doplňuje ji dvojice vstupních domků a jedenáctka venkovských stavení, chat a moderních farmářských budov, jejichž celková užitná plocha činí 4180 m2.

Foto: Profimedia.cz

S cenou 30 miliónů liber (tedy něco přes miliardu korun), za níž je momentálně nabízeno k prodeji, je panství Abbotswood s přehledem nejdražším venkovským sídlem na trhu s realitami v Británii.

Je zapsáno v Oficiálním seznamu budov s výjimečným architektonickým nebo historickým významem, přičemž patří do skupiny objektů, které dosahují druhého stupně významnosti.

Foto: Profimedia.cz

Interiér hlavní budovy je zařízen luxusně.

Foto: Profimedia.cz

Desítku ložnic v hlavní budově sídla doplňuje hned několik přijímacích a společenských pokojů a jídelen.

Hlavní budova disponuje deseti ložnicemi, vše je doprovázeno půltuctem koupelen, několika přijímacími pokoji a jídelnami. Zařízení a rozlehlost jednotlivých místností jsou ideální pro každého, kdo si potrpí na luxus a kvalitu, ale přitom necítí nejmenší potřebu své bohatství vystavovat světu na odiv.

Foto: Profimedia.cz

Za pozornost rozhodně stojí také zahrady panství, jež navrhl Edwin Lutyens. Jeho jméno je možná v České republice známé jen hrstce lidí, ovšem v Británii platí za jednoho z nejskvělejších krajinných architektů.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z deseti ložnic v hlavní budově sídla.

Původním majitelem panství byl Američan, který již zemřel, a jeho rodina se rozhodla sídlo prodat. Nový majitel získá kromě zmiňovaných budov a pozemků, jejichž historie se datuje až do roku 1253, také 1800 ovcí, které se toulají po okolních kopcích.

Napříč pozemky protéká řeka Dikler, v níž je možné lovit pstruhy, zatímco její okolí je zasvěceno organickému zemědělství. Britská média uvádějí, že všechna stavení, jež k panství patří, vydělají svému majiteli na pronájmu ročně 50 tisíc liber, v přepočtu tedy zhruba 1 700 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Zahrady navrhoval významný britský krajinářský architekt Edwin Lutyens.

Foto: Profimedia.cz

Rozkvetlé zahrady jsou pastvou pro oči.

Dobré sídlo se neobejde bez dobrých sousedů. V případě Abbotswood Estate si budoucí majitel nemůže přát lepší. Nedaleko mají své usedlosti princ Charles, jenž vlastní Highgrove Estate, a princezna Anne, která je majitelkou Gatcombe Estate.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám