Hlavní obsah

Největší vertikální zahradu na světě mají v Singapuru

Novinky, nes

Vertikální zahradu zakrývající největší plochu na světě, nově i zapsanou do Guinnessovy knihy rekordů, mají v Singapuru. Zdobí fasádu stavby s názvem Tree House, česky Stromového domu. Podle společnosti City Developments Limited, jež objekt nechala postavit, veškerá „zelená“ opatření aplikovaná v budově pomohou ročně ušetřit přes 10 a čtvrt miliónu korun v nákladech na energii a vodu.

Foto: City Developments Limited (3x)

Tato vertikální zahrada zabírá největší plochu na světě.

Článek

Čtyřiadvacetipatrový dům stojí v poklidné čtvrti Singapuru a svým vzhledem se okamžitě stal nepřehlédnutelným orientačním bodem v okolí. Jeho zahrada zakrývá západní fasádu a zabírá plochu o velikosti 2289 čtverečních metrů.

Zahrada byla navržena nejen jako dekorace, ale především jako prvek přirozené očisty ovzduší a izolace. Díky množství zeleně, které dům obrůstá, stavba nezanedbatelným způsobem snižuje svou karbonovou stopu. Rostliny rostoucí na její fasádě ze vzduchu odfiltrovávají spoustu nečistot a oxidu uhličitého.

Foto: City Developments Limited (3x)

Zeleň na budově pomůže odfiltrovat nezanedbatelné množství nečistot z ovzduší, spolu se spoustou oxidu uhličitého.

Zelený plášť zároveň snižuje množství přijímaného horka a tím tedy i množství elektřiny, která by jinak byla třeba pro ochlazování interiéru stavby.

Předpokládá se, že na západní straně, kam je orientováno na 48 ložnic, tak klesne množství energie spotřebované na provoz klimatizací o 15 až 30 procent za rok. To jsou finanční úspory ve výši 12 až 24 tisíc dolarů, tedy 245 až 491 tisíc korun.

Foto: City Developments Limited (3x)

Zeleň na fasádě přirozeným způsobem pomůže snížit množství tepla, které by jinak pronikalo dovnitř domu.

Dalším způsobem, jak se stavba bude bránit proti přehřívání svých vnitřních prostor, je osazení laminovaných, zeleně tónovaných oken se schopností redukovat množství pronikajícího tepla.

Energetické úspory se očekávají také od výtahů, jejichž motory budou přecházet z módu jízdy do módu spánku, a uspořit by měla i taková „drobnost“, jakou je propojení světel na chodbách s pohybovými čidly.

Všechna tato opatření, spolu s dalšími dílčími prvky, mají za celý rok ušetřit více než 2,4 miliónu kWh energie a 30 000 m³ vody. Vyčísleno finančně jde o částku přesahující půl miliónu dolarů, tedy 10,225 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám