Stavba měla podle přání klientů vyžadovat jen minimální údržbu, měla být finančně dostupná a mělo být možné ji eventuálně v budoucnu přizpůsobit jiným potřebám pro jinou, třeba i větší rodinu.

„Původní dům byl skvělým místem pro velká rodinná setkání. Když jsme se rozhodli uskrovnit, jedním z našich hlavních požadavků bylo, aby i nová stavba umožňovala příležitostná setkání celé naší rodiny,“ říkají klienti.

Zatímco levá část domu je určena pro poklidný odpočinek, pravá, otevřenější část je určena pro všednodenní, místy i rušnější život.

Zatímco levá část domu je určena pro poklidný odpočinek, pravá, otevřenější část je určena pro všednodenní, místy i rušnější život.

FOTO: Will Layzell

Dům o celkové ploše podlah 186 m2 je koncipován jako moderní interpretace stodoly, jaké se v Kentu stavějí po staletí. Má proto charakteristické obklady z černě natřeného dřeva.

Aby objekt dobře zapadl do místního prostředí, volili architekti kvalitní materiály z lokálních zdrojů. Stejný účel má zelená střecha porostlá rozchodníky.

Centrální spojovací část funguje jako velká vstupní hala i jako jídelna při velkých rodinných sešlostech.

Centrální spojovací část funguje jako velká vstupní hala i jako jídelna při velkých rodinných sešlostech.

FOTO: Will Layzell

Schodiště v pravé části domu spojuje vrchní podlaží s mírně zahloubenými prostorami. Jeho okolí je nápaditě využito jako úložné prostory.

Schodiště v pravé části domu spojuje vrchní podlaží s mírně zahloubenými prostorami. Jeho okolí je nápaditě využito jako úložné prostory.

FOTO: Will Layzell

Dům je tvořen třemi částmi. Dvě krajní svým vzhledem připomínají stodoly, třetí je pak spojnicí mezi nimi. Právě spojovací část je místem vstupu, jež na protilehlé straně nabízí velký výhled na zahradu vzadu.

V době velkých rodinných sešlostí může vstupní hala sloužit i jako jídelna, do níž se pohodlně vejdou všichni hosté k jednomu stolu.

Obývací pokoj je propojen s kuchyní.

Obývací pokoj je propojen s kuchyní.

FOTO: Will Layzell

FOTO: Will Layzell

V interiéru se příjemně snoubí dřevěné povrchy s krémově bílými.

V interiéru se příjemně snoubí dřevěné povrchy s krémově bílými.

FOTO: Will Layzell

Rozdělením domu se podařilo naplnit další přání zadavatelů, a to sice oddělit soukromé pokoje určené ke spánku i odpočinku od rušnějších a živějších společných prostor.

Ze vstupní haly se skrz široké, skládací dveře vchází do velké společenské místnosti, která v sobě spojuje kuchyň s obývacím pokojem.

Pod schody je uschována toaleta a naproti ní malá televizní místnost.

Pod schody je uschována toaleta a naproti ní další ložnice sloužící i jako televizní pokoj.

FOTO: Will Layzell

Pokoj nad schody slouží příležitostně jako ložnice pro vnoučata.

Pokoj nad schody slouží příležitostně jako ložnice pro vnoučata.

FOTO: Will Layzell

Vedle kuchyně je dřevěné schodiště s mezaninem fungujícím jako příležitostná studovna. Nad schodištěm je místnost, která může sloužit jako pracovna i jako ložnice pro vnoučata.

Po témže schodišti lze sestoupit i do patra částečně zapuštěného pod úroveň povrchu země. Je v něm útulný televizní pokojík (proměnitelný opět na další ložnici), toaleta a technické zázemí domu.

Okna jsou stíněna externími dřevěnými žaluziemi, poskytujícími stín v letních slunných dnech.

Čelní strana společenského křídla je celá otevřena, ovšem před příliš velkým množstvím slunečního světla v létě chrání její interiér dřevěné žaluzie.

Čelní strana společenského křídla je otevřena, před příliš velkým množstvím slunečního světla v létě chrání její interiér dřevěné žaluzie.

FOTO: Will Layzell

Druhé křídlo domu, do nějž vede přístup posuvnými dveřmi, je tím požadovaným tichým prostorem určeným ke spánku, odpočinku a rozjímání. Jsou v něm umístěny ložnice s přilehlými bezbariérově řešenými koupelnami.

Koupelna s vanou přináležející k hlavní ložnici

Koupelna s vanou náležící k hlavní ložnici

FOTO: Will Layzell

Koupelna se sprchou náležející k ložnici hostů

Koupelna se sprchou náležící k ložnici hostů

FOTO: Will Layzell

Architekti použili pro stavbu jako hlavní konstrukční materiál deskové překližky CLT, které ponechali přiznané například na stropech. Společně s podlahami z douglasky dávají obyvatelům příjemný pocit přítomnosti dřeva v interiéru.

Oba materiály byly navíc konzervovány vápnem, jednak aby se zesvětlila jejich barva a jednak aby se do budoucna zabránilo jejich žloutnutí. Kontrapunktem k dřevěným podlahám a stropům jsou krémově bílé stěny, jejichž barva je příhodným podkladem pro sbírku obrazů a kusů nábytku různých uměleckých směrů, jež manželský pár vlastní.

Uspořádání přízemí: 1 - hlavní ložnice, 2 - šatna, 3 - koupelna hlavní ložnice, 4 - koupelna se sprchou ke druhé ložnici, 5 - druhá ložnice, 6 - úložný prostor, 7 - vstupní hala/jídelna, 8 - úložný prostor, 9 - třetí ložnice, 10 - toaleta

Uspořádání přízemí: 1 - hlavní ložnice, 2 - šatna, 3 - koupelna hlavní ložnice, 4 - koupelna se sprchou ke druhé ložnici, 5 - druhá ložnice, 6 - úložný prostor, 7 - vstupní hala/jídelna, 8 - úložný prostor, 9 - třetí ložnice, 10 - toaleta, 11 - kuchyň s obývacím pokojem, 12 - technické zázemí, 13 - technické zázemí, 14 - terasa

FOTO: Nash Baker Architects (2x)

Uspořádání prvního patra: 1 - čtvrtá ložnice/pracovna, 2 - mezanin se studovnou, 3 - prostor obývacího pokoje.

Uspořádání prvního patra: 1 - čtvrtá ložnice/pracovna, 2 - mezanin se studovnou, 3 - prostor obývacího pokoje