Hlavní obsah

Na pobřeží vyrostl dům dvou tváří, chladné a teplé

Novinky, nes

Nechat si postavit dům na mořském pobřeží může být stejnou měrou romantické, jako technicky náročné. Přesvědčili se o tom majitelé pozemku v městečku na břehu Baltského moře v Polsku. Projektu, jenž byl zajímavou výzvou, se ujali architekti z ateliéru Ultra Architects.

Foto: Jeremi Buczkowski

Pozemek, kde dům stojí, je doslova poset borovicemi.

Článek

„Naším prvořadým úkolem bylo zvolit vhodný konstrukční materiál, který by fungoval v náročných podmínkách daného pozemku. Jeho podloží je totiž nestabilní a navíc tam zasahuje nepříjemně vysoko hladina spodní vody,“ řekli Novinkám architekti Marcin Kościuch a Tomasz Osięgłowski.

Bylo zřejmé, že plášť budovy musí být nejen dostatečně vodotěsný, ale také pevný. Zároveň musel umožňovat velké otevření stěn bez rizika jejich pozdějších tvarových deformací.

Foto: Jeremi Buczkowski

Tvarem, z nějž architekti při návrhu stavby vycházeli, je krychle.

Foto: Jeremi Buczkowski

Beton a plech se opakují také na plotu lemujícím pozemek.

Foto: Jeremi Buczkowski

Z exteriéru působí dům příjemným teplým dojmem.

Odpovědí na tyto požadavky se stal beton a architekti se rozhodli využít všech jeho kvalit. Jednak je spolehlivý a také jde o materiál, který - dle názoru architektů - dobře vypadá.

Foto: Jeremi Buczkowski

V suterénu je umístěn bazén.

Struktura domu byla navržena jako jednolitá skořepina z železobetonu. Beton se stal ústředním motivem designu stavby a ovlivnil i estetické řešení interiéru. Jeho šedou barvu a hrubou texturu uvnitř vyvažuje čistě bílá barva některých stěn a světlé dřevěné podlahy.

Foto: Jeremi Buczkowski

Zatímco na fasádě jsou prkna použita jako připomínka bednění betonové skořepiny domu, v interiéru jsou ponechány jeho otisky přímo na stěnách.

Foto: Jeremi Buczkowski

odlehčujícími prvky k šedi přiznaného betonu a jeho hrubému povrchu jsou hladké bílé stěny na některých místech a světlé dřevěné podlahy.

Druhým důležitým materiálem, který architekti pro tuto stavbu zvolili, je dřevo. Obklady na fasádách tvoří našroubovaná, vertikálně orientovaná prkna, která jsou analogií k bednění, jehož stopy lze dobře sledovat právě v interiéru.

Architekti tím navíc dosáhli zajímavého protikladu: zatímco z exteriéru působí dům teplým dojmem (díky dřevu), v interiéru ponechali „chladný“ beton.

Foto: Jeremi Buczkowski

Obývací pokoj v prvním patře.

Foto: Jeremi Buczkowski

Ložnice je stejně jako obývák v první patře.

Posledním materiálem, který architekti využili, je plech natřený grafitově černou barvou. Jsou z něj vyrobeny veškeré okenní rámy a další exteriérové prvky.

Foto: Jeremi Buczkowski

Pohled do krbu doplňuje výhled na borovice na zahradě.

Fasády na všech stranách jsou si velice podobné, výjimkou je východní strana, kde jsou na obou rozích vchody. Jihozápadní a severozápadní roh domu lemují dřevěné terasy, na jedné je vestavěný barbecue gril.

Foto: Jeremi Buczkowski
Foto: Jeremi Buczkowski

Beton zůstal přiznaný i v okolí bazénu.

Každé z pater domu má jinou funkci. V suterénu je ukryto technické zázemí a bazén. Přízemí s otevřeným plánem je vyhrazeno pro každodenní aktivity rodiny.

V prvním patře její členové naleznou místo k odpočinku a zábavě. Nachází se zde malý obývací pokoj, ložnice, šatna a koupelna. Po schodišti se pak vystupuje na střechu.

Foto: Jeremi Buczkowski

Z prvního patra se po schodišti vystupuje až na střechu.

Pozemek, na němž dům stojí, je poset borovicemi a hned za jeho okrajem se dme písečná duna. Na místě nového objektu stával starý domek, který byl příliš malý a architektonicky nezajímavý. Díky volbě stejného místa ke stavbě nebylo nutné pokácet žádnou z borovic.

Foto: Ultra Architects

Umístění domu na pozemku

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám