Hlavní obsah

Jak dostat více světla do podkroví

Právo, Sylva Svobodová

To, kolik máme denního světla a čerstvého vzduchu v interiéru, se odrazí na naší psychické pohodě. Když je ho nedostatek, jsme unavení, může nás dlouhodobě bolet hlava. Kvalita vnitřního prostoru je zásadní, a tak výběr střešních oken a světlovodů nesmíme podcenit.

Foto: VELUX (3x)

Střešní okna by měla odpovídat cca 17 % celkové užitné plochy místnosti. Při plánování umístění myslíme i na snadnou dostupnost ovládání.

Článek

Interiérový nábytek lze snadno vyměnit, ale když vybereme špatné střešní okno nebo jsme šetřili a nechali si namontovat podezřele levný světlovod, nastane problém. Co se může vlastně přihodit?

Denního světla je stále málo, světlovod se rosí nebo do něho dokonce i zatéká. A tak pamatujme: když má rekonstrukce podkroví dopadnout dobře, je nutné vědět, co je na trhu nejlepší. Zjistit si nabízené rozměry, způsoby ovládání oken, vše o materiálech a technických parametrech výrobku.

Začínáme od velikosti

V podkrovní místnosti jsme určitě limitováni počtem oken a jejich velikostí. Proto nejdříve zjistíme, jaké rozměry jsou u nás možné a kam je vhodné okna umístit.

Foto: ROTO

Do podkroví, kde se krásně relaxuje, určitě patří k dřevěným trámům i řevěná okna. Dřevo dýchá a má skvělé tepelně izolační vlastnosti.

Na množství denního světla je stanovena norma. Laicky lze říci, že plocha oken má odpovídat zhruba 17 % celkové užitné plochy místnosti. Pro přibližný odhad vydělte výměru místnosti v m2 šesti, tím získáte optimální plochu střešních oken. Kombinace více oken nebo okna umístěná v různé výšce zajistí ještě více denního světla v místnosti. Dalším vodítkem je součet šířky všech oken, který se má rovnat 55 % délky místnosti.

Konkrétní umístění oken nepodceňujme, chybou jsou určitě tmavé kouty. Při navrhování myslíme i na nábytek a snadný přístup ke střešnímu oknu (oceníme při mytí, každodenním ovládání). S otázkou kam souvisí i výška, ve které bude okno umístěno. Obvykle se stane, že horní hrana okna vychází nad 2 metry, a proto volíme raději okno s ovládací kličkou ve spodní části.

Foto: FENESTRA

Trojice střešních oken v měděném provedení je pěkně sladěná s fasádou a stylem rodinného domu.

Typ zasklení a materiál

Zajímáme se také o typ zasklení (nabízí se varianta dvojsklo, trojsklo) a materiál oken. Jestliže bydlíme směrem do hlučné ulice, volíme trojsklo. Vyplatí se i u místností orientovaných směrem na sever. Jestliže se ale fasáda půl dne přehřívá, je zbytečné do trojskla investovat, naopak tím snížíme přirozenou prostupnost tepla.

Střešní okna se nejčastěji vyrábí ze dřeva (až 80 %), méně z plastu. Dřevo je oblíbený klasický materiál, který dobře dýchá a hezky vypadá. Drží si primát, protože nabízí skvělé tepelně izolační vlastnosti rámu i okenních křídel a zároveň nízkou tepelnou roztažnost v důsledku zahřátí slunečním zářením. Ale do prostor s relativně vyšší vlhkostí, jako jsou koupelny, lze zvolit i plast nebo bílá bezúdržbová okna, která mají dřevěné jádro s 3–5mm vrstvou polyuretanu. Taková okna nevyžadují lakování ani jinou speciální péči.

Foto: ROTO

Předokenní lamelová roleta kompletně zatemní interiér, ale současně i chrání před slunečními zisky. Navíc v zimě snižuje energetické ztráty okna.

Foto: FENESTRA

Multifunkční roletky odcloní přímé sluneční paprsky, dovnitř vpustí jen rozptýlené denní světlo. Výsledek je jasný: uvnitř zůstává požadované světlo, ale nežádoucí teplo je minimální.

Co umí okno navíc

Střešní okna ve standardním provedení nabízí horní nebo spodní ovládání s madlem, které má v sobě integrovaný ventilační systém.

Je to praktické, protože okno díky tomu větrá, i když je zavřené (může mít i vestavěný filtr proti prachu a hmyzu). Jinak se od sebe výrobky liší např. izolací a způsobem těsnění mezi oknem a rámem. Jsou i okna vybavená bezpečným lepeným sklem, které se ani při silném nárazu nerozbije a nikoho nezraní.

Foto: FENESTRA

Sestava střešních oken s povrchovou úpravou Thermical lazura teak, která dokonale ladí s interiérem.

Některá VIP okna mají vnější samočisticí vrstvu či vrstvu proti rosení venkovního skla nebo panoramatický výhled, dvojí možnost ovládání apod.

Mezi TOP patří střešní okna s dálkovým ovládáním, kdy dotykový ovladač může kromě okna regulovat i roletu, žaluzii. Oceníme také okno s dešťovým senzorem, které se zavře i v naší nepřítomnosti při nečekané letní průtrži. Některé produkty nabízí i variantu na elektrický či solární pohon.

Světlovod do místnosti bez oken

Vyplatí se ho umístit na tmavé chodby, do šatny, koupelny, nad kuchyňské linky umístěné v koutě. Množství denního světla, jež světlovod přivede, závisí na počasí, ročním období, sklonu střechy, na světových stranách a délce tubusu, který určuje jeho potřebný průměr. To vše má vliv i na cenu.

Foto: VELUX

Systém ThermoTechnology je u bezúdržbových oken tvořen dřevěným jádrem z tepelně upraveného dřeva. Dokonale zabraňuje tepelným ztrátám.

V domácnosti obvykle stačí světlovod s průměrem 25 či 35 cm. V základním provedení je délka světlovodu 1,85 m (u světlovodu do šikmé střechy) a 0,85–1,85 m (do ploché střechy), ale prodlužovacími díly ho lze prodloužit až na 6 m. Instalace světlovodu je příjemná, jde o čistou práci, navíc nemusíme montáž ani řešit na úřadě, protože není nutné stavební povolení ani ohlášení.

Světlovod se skládá z viditelné střešní kopule (či vypadá jako malé střešní okno), která může být z plastu nebo skla. V případě plastu je důležitá odolnost vůči UV záření. Sklo je lepší volba, propustnost světla se s léty nemění, nestárne vlivem UV záření a rozdílem teplot, je ale dražší.

Foto: VELUX

Kvalitní a správně navržený světlovod přivádí za jasného počasí do místnosti tolik světla jako tradiční 60W žárovka.

Denní světlo putuje do tubusu. Ten kvalitní je pevný a z hliníku s odraznou vrstvou, která vznikla chemickým napařováním ve vakuu, je použito i několik vrstev stříbra. Jedině takový tubus, a nikoliv levnější náhražky, má dokonalou odrazivost v plném spektru světla až 98 % a do interiéru skutečně přivede světlo.

V interiéru na stropě má světlovod difuzér (rozptylovač světla), který může být podobně jako kopule z plastu či skla. Sklo je samozřejmě hodnotnější, vydrží dlouho a nejsou na něm vidět známky stárnutí.

Cena světlovodu začíná podle typu a velikosti provedení zhruba na 12 000 Kč, některé se dostanou až na částku 30 000 Kč a výše.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám