Hlavní obsah

Inspirujte se interiérovým Boho stylem, který promění prostor v cestovatelský ráj

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohémský styl v interiérovém designu je o míchání různých motivů a potisků. Dominují mu pestré vzory, květinové motivy a živé barvy. Není třeba se omezovat jedním vzorem nebo materiálem. Díky správě vybraným kouskům docílíte v interiéru tvůrčí atmosféry a pocitu volnosti a svobody.

Foto: Alexander & Pearl, Cloudberry Living, Cloth-ears.co.uk, The Chandelier & Mirror Company

Nebojte se kombinovat retro vzory a nábytek z šedesátých i sedmdesátých let.

Článek

Do interiéru zařízeného v bohémském stylu rozhodně patří živé barvy a různé vzory. Držte se ale ekologie a recyklovatelných materiálů a zapomeňte na umělé materiály.

Volty ty, které jsou co nejpřírodnější. Vhodné jsou kožešiny, proutí, bambus nebo bavlna a různé druhy pletenin. Hodí se i hand-made prvky a tkané koberečky i orientální koberce různých motivů.

Inspirujte se u květinových dětí

Do interiéru zařízeného v bohémském stylu zapadnou i velké květinové potisky připomínající oblečení volnomyšlenkářských květinových dětí z šedesátých let minulého století.

Volte hlavně teplé a syté barvy jako je hnědá, oranžová, fuchsiová a deky i povlaky na polštáře vzniklé technikou patchwork, tedy sešíváním různých kousků látek k sobě.

Foto: Raspberry Mash, Berry Red, JasmineWay, Idyll Home

K bohémskému stylu neodmyslitelně patří cestování a tedy i retro kufry a suvenýry z cest.

Od květinových dětí přichází i inspirace projevy volnomyšlenkářství v interiéru a zájem o východní náboženství. Nebojte se proto na stěny pokojů umístit masky nebo sošky různých bůžků a symbolů z nepříliš známých kultur. Volit můžete různé cestovatelské suvenýry. Tento styl totiž spojuje různé etnické interiérové prvky.

Nesoulad mezi nábytkovými kusy tak v tomto případě výjimečně není na škodu, což ocení ti, kteří si nemohou dovolit vybavit interiér najednou nebo musí skloubit zdánlivě nesourodý nábytek.

Foto: Suzy Newton, The French Bedroom Company

Míchat nábytkové styly je v boho stylu dovoleno, vyhněte se ale strohému minimalicku. Volte pestrý malovaný mexický nábytek, kousky inspirované patchworkem nebo eklektický dřevěný inspirovaný historickými kusy.

K tomuto stylu patří i důraz na jistou pohodlnost a užívání si života. V interiéru by tak neměla chybět velká postel s množstvím různých druhů polštářů, sedáky na zemi a pohodlné křeslo.

Foto: Amy Sia, Doris & Boris, JasmineWay

V interiéru můžete namíchat různé vzory a materiály polštářů. Efektně budou vypadat psychadelické vzory, kůže i mexické vzory.

Prim hraje i vodní dýmka coby dekorace a čínský set na servírování čaje. Nebojte se využít i staršího nábytku z antiku a bazarů, který dodá interiéru potřebnou patinu.

Foto: Tesco, Aspace

Interiér by měl působit přívětivě a vybízet k odpočinku na měkkých sedácích a sešívaných dekách.

Bohémský interiérový styl je v současné době hodně trendy a je protipólem ke konzumnímu interiérovému vybavení, ve kterém už často starší nábytkové kusy a různé typy materiálů se známkami opotřebení nemají své místo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám