Hlavní obsah

Úzký řadový dům získal rekonstrukcí vzdušnost

Právo, Karolina Černá

Při rekonstrukci řadového domu v Praze-Strašnicích se architekt musel vypořádat s velmi malou šířkou stavby – jen 4 m. Ponechal obvodové stěny a radikálně změnil dispozice místností. Prostor provzdušnila bílá barva v interiéru a chytře pojaté vybavení.

Foto: Petr Horník, Právo

Z bílé kuchyňky vidíme park a předzahrádku, otočíme-li se, nabízí se nám přes obývací pokoj průhled až do zadní zahrady.

Článek

Domek je součástí kolonie řadových domů postavených v poválečném období jako sociální bydlení pro dělníky. Domy byly stavěny jednoduše, účelně a nejspíš i na dobu určitou. Vydržely ale dodnes a pro své umístění v zeleni jsou žádanou lokalitou.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahrada vpředu i vzadu

Vstup do domu je z východní strany, nejprve projdeme předzahrádkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Řešení velmi úzkého domku bylo pro architekta výzvou. Stavba je součástí kolonie řadových domků v Praze-Strašnicích.

Foto: Petr Horník, Právo

Dnešní vzdušný prostor jinak úzké stavby vznikl díky otevření západní stěny do zadní zahrady francouzskými okny. Z první místnosti, kuchyně, máme výhled velkým oknem na předzahrádku a zároveň přes francouzská okna do zahrady za domem, prostor tak působí takřka nekonečně. Vedle limitní šířky považoval architekt právě otevření objektu okny do exteriéru pouze na dvou stranách za velkou výzvu.

Zatímco předzahrádka vítá okrasnými dřevinami a květinami, na zahrádce za domem nechybějí terasa, trávník, záhonky a stromy.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled do moderně zařízené kuchyňky: vestavěné skříně i spotřebiče.

Foto: Petr Horník, Právo

Část zadní zahrady s terasou, vpravo betonový vstup do suterénu.

Bílé a jednoduché řešení

Interiér je po delších stranách jasně určen nosnou konstrukcí, která v každém podlaží vymezuje úzký vnitřní prostor. Hlavním úkolem pro architekta bylo dobře umístit prostorově úsporné, avšak pohodlné schodiště, které propojuje jednotlivá podlaží.

Výrazným pohledovým prvkem je nejen schodiště, ale i technická nerezová síťovina nahrazující zábradlí v přízemí. Nástupní část udržuje bezpečnou a zároveň otevřenou.

Foto: Petr Horník, Právo

Toaleta v přízemí je lokalizována pod schodištěm. Na stěnách betonová stěrka charakteristická pro interiér domku.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorný dětský pokoj v patře.

Fasáda domu je bílá, hlavní slovo má bílá barva i v interiéru. Výrazným materiálem v domku i v exteriérech je šedý beton v podobě surového betonu u schodiště s lavičkou před vstupem, terasy s lavicí a květníků v zahradě. Betonové stěrky jsou použité na vnitřním schodišti, za kuchyňskou linkou, v koupelně a na toaletě pod schodištěm v přízemí.

Prostý bílý interiér si přáli majitelé, protože chtěli vedle moderního zařízení postavit různorodý repasovaný historický nábytek jako rodinnou památku.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslední schody vedoucí do podkroví.

Foto: Petr Horník, Právo

Využitá nika v podkroví pod střešní šikminou a oknem.

Co podlaží, to překvapení

V přízemí předsíňka přechází do kuchyňského prostoru. Od přípravné desky má paní domu výhled skrz okno do předzahrádky a na ulici. Po straně se zhruba v půlce délky přízemí nachází vstup na schodiště, v přízemí ale ještě můžeme pokračovat do obývací místnosti a zahrady.

Propojení prostor je naprosto otevřené bez dveří, takže zahrada, která po celý rok mění svůj vzhled a barvy, je tak estetickou součástí interiéru.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna se šedou betonovou stěrkou.

Pod schodištěm v přízemí jsou ještě zádveří a toaleta. Těžko si dnes představit, že původně byl obytný prostor přízemí rozdělen na kuchyň, koupelnu a obývací pokoj a nahoru vedlo strmé schodiště.

Než vystoupáme do patra, nepřehlédneme z rubu schodiště s betonem ladící porcelánovou 3D tapetu s letadlem od designéra Daniela Piršče.

Foto: Petr Horník, Právo

Betonové schodiště s 3D tapetou Daniela Piršče je také místem pro květiny. Aby měly dostatek světla, shlíží na ně závěsná svítidla ve tvaru žárovek.

Patro je klidovou, již uzavřenější částí domu. Mezi dveřmi oddělenou ložnicí a dětským pokojem je průchod a koupelna s toaletou. Okna směřují do parku na straně od ulice, z druhé strany do zahrady.

V chodbě je po celé její délce vestavěná šatní skříň se zrcadlovými dveřmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Vestavěná skříň se zrcadlovými dveřmi, vstup do ložnice.

Podkroví zútulňují šikminy střechy. Otevřený prostor i niky jsou beze zbytku využity vestavnými kusy nábytku pro skladování, odpočinek a práci. Podkroví zatím slouží jako pracovna, herna dětí nebo zázemí pro hosty.

Do budoucna ho lze drobnými úpravami, které nevyžadují zásadní stavební zásah, zařídit jako samostatný pokoj pro jedno z dětí, nebo pohodlnou ložnici rodičů s pracovním koutem a samostatným hygienickým zázemím.

Nové a staré

Foto: Petr Horník, Právo

Typické znaky pro celý interiér na fotografii z kuchyně: bílé nádobí, květináče a historické nádoby.

Foto: Petr Horník, Právo

Komoda po předcích a vedle umístěná tabule vsazená do historického rámu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdroje zábavy a informací: televize a stará knihovnička.

Údaje o domu

Základní půdorys š. 4 m x d. 12 m

2 podlaží + podkroví + terasa, obytná plocha 140,2 m2

Suterén — dům byl dodatečně podkopán kvůli technické a skladovací části

Vytápění tepelným čerpadlem vzduch/vzduch

Ohřev vody — elektrický zásobník

Cena realizace cca 2,8 miliónu korun

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám