Hlavní obsah

Moderním podlahám vévodí přírodní materiály

Právo, Gisela Růžičková

Chceme-li se při výběru nové podlahy řídit současnými trendy, pak vedou jak přírodní materiály v novém zpracování a minimalistickém pojetí, tak i výrazné barvy a struktury v dekorativním stylu.

Foto: KPP (3x)

Dřevěná podlaha Kährs z kolekce Swedish Founders. Dekor Dub Ulf (2614 Kč/m²), mořený do tmavě šeda, ručně škrabaný, silně kartáčovaný, se zkosenými hranami a ošetřením přírodním olejem.

Článek

Ovšem při nákupu podlahové krytiny musíme znát kromě trendů i jiné faktory. Třeba charakter místnosti, předpokládanou zátěž. Také máme mít jasno, jakým materiálům, barvám, vzorům, případně strukturám povrchu dáme přednost, jestli máme malé děti nebo chováme domácí zvíře.

Všechny tyto okolnosti mají totiž vliv na správnou volbu podlahy.

Foto: KPP

Laminátová krytina Wineo Witex z kolekce Marena V2, dekor Dub tyrolský bílý (708 Kč/m2) v imitaci mořeného dřeva s reálnou strukturou, úprava AntiStatic a AquaProtect.

Rozhodnutí ovlivní i naše finanční možnosti.

V kurzu je rustikální vzhled dřeva

Oblibě se těší pevné, odolné krytiny, v kurzu jsou i designové podlahy, kombinující zajímavý vzhled, praktické vlastnosti a snadnou pokládku bez lepení.

Foto: QUICK STEP

Dřevěná podlaha z kolekce Villa (1330 Kč/m2), dekor Dub noblesní přírodní matný.

Stálicí zůstávají přírodní materiály – dřevo, len, konopí, bambus či vlna. Zůstává trend výrazných dřevěných podlah s rýhami a suky, tedy rustikální vzhled na pohled i na dotek. Velký důraz kladou výrobci na ekologii, využívají se recyklované materiály.

U textilních krytin převládají teplé barvy, béžová, hnědá, olivově zelená, žlutá, hnědofialová, a v kontrastu jasnější korálová, růžová, tyrkysová, petrolejově modrá, které se objevují na lemech a vzorech. Koberce lákají příjemnou měkkostí, hlubokými texturami, copánkovými strukturami, zelenou mají i žinylkové a buklé koberce.

Foto: WWW.SANUBABU.CZ

Ručně tkaný koberec (rozměr 250 x 150 cm, cena 4790 Kč), materiál vlna a juta, země původu Nepál, se stane nepostradatelnou součástí interiéru, kde plní praktickou i dekorační funkci.

V moderních minimalistických interiérech, kde dominuje prostor a denní světlo, zaujmou dřevěné prkenné podlahy s dlouhými prvky, oblíbená je zejména jedle douglaska. Módní je povrchová úprava s metalickými pigmenty, aby podlaha prostor těmito efekty pozvedla.

Stejně působí i kobercové vzory natištěné na pevných, např. laminátových podlahách. Využívají se všechny odstíny šedé, olivové, béžové a krémové tóny. Větší plochy oživí dotek měňavých tónů.

Foto: QUICK STEP

Laminátová podlaha z kolekce Exquisa (979 Kč/m2), dekor Dub Long Island světlý.

Černá a bílá se doplňují se zjemňující růžovou, cyklámenovou či citrónově žlutou.

Koberce pro jednoduché interiéry jsou vždy vysoce kvalitní, vlněné či hedvábné, s geometrickými vzory. Digitální tisky a přímočaré nápisy vyjadřují současný designový styl, vzory se mnohdy inspirují high tech elektronickým světem.

Jako kontrastní designový prvek se objevují moderní zpracování orientálních vzorů, jen slabounce naznačené na povrchu koberců.

Bohaté vzory, ornamenty a barvy

Protipólem jednoduchosti je dekorativní styl zahrnující tradiční, romantické a moderní vzory. I dřevěné podlahy působí hravě, třeba střídavé vzory třešně a ořechu, intarzie či mozaiky. Klasický parketový vzor „na rybinu“ ozvláštňuje kombinace přírodního a kouřeného dubu. Kreativní vzory a patchworkové efekty se využívají také na vinylových krytinách.

Foto: NORDICDAY.CZ

Kusový koberec Sand/grey (rozměr 70 x 240 cm za 2394 Kč) s moderním vzorem v kombinaci krémově bílé a šedé barvy krásně oživí podlahu v každém interiéru.

Koberce využívají tradiční motivy v kombinaci s moderními prvky. Zdrojem inspirace je svět umění, zejména období belle époque a styl art deco.

Květinové motivy se inspirují obrazy starých mistrů. Vzory se opakují, tvoří patchworkový dekor nebo centrální motiv, nově se objevuje vzor v rohu jednobarevného koberce.

Foto: WWW.TRANSPORTBETON.CZ

Beton nemusí být šedý. Jedinečný a individuální vzhled vtiskne podlaze barevný beton, na pohled přitažlivý a od ostatních podlahových krytin výrazně odlišný.

Díky speciálnímu tisku lze pořídit i koberec s plastickým (trojrozměrným) efektem. K dekorativnímu stylu patří výrazné barvy, jako je smaragdově zelená, safírově modrá, rubínově červená, ametystově fialová, zlatě žlutá, někdy jakoby zastřené.

Foto: KPP

Dřevěná podlaha Kährs z kolekce Sand, dekor Jasan Skagen (1537 Kč/m2), 3lamelový vzor, matný lak, bíle mořený. Rozměr lamely s integrovaným zámkovým spojem 2423 x 200 x 15 mm.

Požadavky na vlastnosti podlah

Obývací a dětské pokoje, jídelny, pracovny i ložnice jsou místnostmi s podobnými nároky na podlahovou krytinu. Tyto prostory od podlahy vyžadují kromě příjemného vzhledu hlavně trvanlivost, stálobarevnost, dobré akustické a tepelně izolační vlastnosti.

Foto: SORTIM

Plovoucí korkové podlahy Haro Corkett (od 906 Kč/m2 podle dekoru) propůjčí místnosti čistý přírodní vzhled nezávislý na trendech.

V kuchyni a ve spíži mají podlahy odpovídat nejen vzhledem, ale i odolností proti vlhkosti, nesmějí být kluzké ani při rozlití vody, takže potřebují protiskluzovou úpravu, a musí odolat nárazům těžších předmětů. Důležitá je i stálobarevnost, snadná údržba, odolnost proti chemikáliím a dobré zvukově izolační schopnosti.

Foto: RAKO

Efekt série Trend (60 x 60 cm, 599 Kč/m2) stojí na podmanivé optice sametového povrchu sedmi aktuálních barev. Díky decentním barevným základům lze dosáhnout dokonalé kompaktnosti moderního, minimalistického či jinak trendově orientovaného interiéru.

Koupelny, toalety a prádelny vyžadují pevnou podlahu odolnou hlavně vůči vlhkosti, s protiskluzovým povrchem a sladěnou s obkladem stěn.

Komunikační, skladovací a sklepní prostory jsou vystaveny větší provozní zátěži, o to méně náročné jsou na vzhled. Stejné požadavky platí pro garáže, jejichž podlaha musí odolat olejům a chemikáliím.

Foto: TILO

Přírodní plovoucí podlahy tilolino (1 dílec 1190 Kč) mají výborné tepelné a izolační vlastnosti, jsou antistatické, antibakteriální a odolné proti chemikáliím či cigaretovému žáru. K dostání jsou v mnoha barevných variantách.

Důležitým požadavkem na podlahu je její zvuková neprůzvučnost, které lze dosáhnout vhodnou zvukovou izolací, zabraňující přenosu zvuku nebo kročejového hluku.

Podlahy podle materiálů

Dřevěné — masivní, parketové a lamelové

Laminátové — plovoucí a lepené

Korkové — plovoucí a lepené měkké podlahy z korkových dílců

Bambusové — plovoucí a lepené tvrdé podlahy

Vinylové — plovoucí a lepené

Betonové — podklad pod jiné druhy podlah

Cementové — samonivelační podlahy vhodné do vlhkých prostor

Anhydritové — plovoucí lité podlahy

Kamenné — vyznačují se dlouhou životností

Dlážděné — z keramických a betonových dlaždic

Koberce — kusové, volně položené a lepené

Linoleum — snadno udržovatelné z přírodního materiálu

Podlahy podle technologie výroby

Plovoucí — pokládka bez spojení krytiny s podkladem

Lité — speciální směsi

Dlážděné — pokládka do lepidla nebo do štěrkového lože 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám