Hlavní obsah

Závěsný, nebo kombi klozet? Záleží na možnostech i vkusu

Právo, Sylva Svobodová

Co preferujeme u sanitární keramiky? Aby se snadno udržovala a měla nadčasový vzhled. Platí to i o klozetu, který může být součástí koupelny nebo stát samostatně v místnosti, kterou vybavíme malým umývátkem.

Foto: RAVAK

Koncept Chrome vyvinul designér Kryštof Nosál a kromě závěsného WC a bidetu zahrnuje i umývátko na ruce s malou skříňkou, vodovodní baterii a různé doplňky. Použitý keramický materiál je odolný, rozměr WC Chrome 360 x 530 x 347 mm, cena 5490 Kč.

Článek

Klozet se skládá ze tří částí: sedátka, toaletní mísy a splachovací nádržky. Tvoří jeden celek, který by měl k sobě pasovat jako puzzle.

Základní volba bude jasná: koupíme provedení kombi jako samostatně stojící WC, nebo závěsné, které dnes preferuje více lidí? To závěsné se lépe udržuje, protože pod ním snadno vytřeme podlahu.

Také působí v prostoru odlehčeněji, subtilně. U závěsných WC navíc můžeme volit instalační výšku, což ocení maxi postavy, ale i senioři, handicapované osoby nebo rodiny s dětmi.

Foto: OBI

Hygienu toalety prověří kvalitní glazury, které zabraňují usazování nečistot na problematických místech záchodové mísy. WC kombi Lyra Plus, cena 2699 Kč.

WC umí šetřit

Při nákupu klozetu se určitě zajímáme, zda má možnost dvojího splachování. Ušetříme tím vodu i peníze. Při tzv. malém splachování spotřebujeme pouze 3 litry vody, při velkém už 6 litrů.

I když je počáteční investice do takto vybaveného klozetu vyšší, dvojí mechanismus splachování se nám z dlouhodobého hlediska ekonomicky vyplatí.

Foto: JIKA

Kombiklozet Jika Tigo s celkovou délkou 62 cm a šířkou 38 cm je vhodný do malých koupelen, navíc je úsporný (na velké splachování potřebujeme pouze 4,5 litru vody). WC má duroplastové sedátko s poklopem s antibakteriální úpravou, cena 5865 Kč.

V rámci dokonalé hygieny si lze pořídit k toaletě i bidet, který ale předpokládá větší prostorové možnosti. Jestliže je naše koupelna malá, lze to řešit dvěma způsoby: pořídit si dodatečně ke klozetu integrované bidetové sedátko, které umí regulovat tlak, teplotu vody, vysoušet.

Praktická je i jednoduchá bidetová sprška umístěná na stěně hned vedle toalety. Dobře splní svůj účel, a přitom je na prostor nenáročná.

Není jedno, na čem sedíme

Záchodové prkénko, které studí a tlačí, nepřispívá ke komfortnímu pocitu. Mít mísu za několik tisíc korun a pak na ní nejlevnější prkénko, není dobrá cesta.

Foto: OBI

Instalační WC modul se samonosným rámem do sádrokartonu, výškově nastavitelný, jednoduchá montáž. Splachování dvěma objemy vody (3/6 litrů), cena 3299 Kč.

Nejde jen o to, vybrat dobrou barvu, ale hlavně materiál a samozřejmě odpovídající velikost. Kvalitní je třeba duroplastové sedátko, které má antibakteriální úpravu s obsahem iontů stříbra - umí tak likvidovat po zhruba 8 hodinách všechny usazené mikroorganismy na jeho povrchu.

Jak se nakupuje sedátko

Než zakoupíme sedátko, pořádně si doma přeměříme klozet. Není nic horšího, než když na mísu nepasuje a my se z ní sesunujeme, všelijak naklápíme do stran.

Zásadní pro správnou velikost je osová vzdálenost otvorů, která slouží k uchycení prkénka k záchodu. Dále si změříme vnější šířku a vnější délku od šroubů ke kraji záchodové mísy.

Foto: OBI

WC sedátko Belinda, materiál duroplast, nerezové panty, barva neutrální karamel. Cena 399 Kč.

Tak zjistíme velikost samotného prkénka, nezapomeneme překontrolovat ani vnitřní šířku a délku klozetové mísy. Velmi důležitá je i vzdálenost od osy šroubů k vrchní hranici nádržky. S tím vším nám ale v dobrém koupelnovém studiu poradí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám