Hlavní obsah

Potraviny zmrazujeme co nejrychleji

Právo, Karolina Černá

V mrazničce vydrží maso, ovoce, zelenina čerstvé po delší dobu. I ta má však své limity, které je dobré dodržovat.

Foto: DEDRA (2x)

Potravinové sáčky se zipem potravinu vzduchotěsně uzavřou. Sáčky jsou ideální na uchování/zamrazování potravin v chladničce nebo mrazáku. Do popisovací kolonky píšeme údaje o potravinách. Cena 59 Kč.

Článek

Zmrazování potravin může být také hravé. Díky různým tvořítkům a formičkám vyrobíme v létě z ovocných šťáv nanuky, kostky ledu do koktejlů nebo přímo zmrazené panáky.

Příprava potravin

Maso, ryby zmrazujeme z praktických důvodů po porcích na jedno, dvě jídla. Zakoupené maso vyjmeme z původního obalu a uložíme do sáčků nebo boxů, nejlépe vakuovaných. Jednotlivé plátky, porce prokládáme potravinovou fólií.

Foto: KIKA

Sada dóz, do nichž můžeme uložit potraviny k zmrazení. Cena 299 Kč.

Zeleninu a ovoce omyjeme, spaříme a poté ochladíme ve studené vodě - tak si zachová svou strukturu i chuť. Květák a brokolici nakrájíme na malé kousky, lépe si tak udrží po rozmražení strukturu.

Drobné ovoce necháme nejprve zmrznout na tácku, a pak je zmrzlé nasypeme do sáčku či boxu. Pozor, zelenina i ovoce s vysokým obsahem vody ztrácí vlivem mrazu konzistenci a chuť!

Bylinky omyjeme ve studené vodě a rychle zamrazíme, pak dáme do nádoby.

Foto: IKEA

Tvořítko naplníme ovocnou šťávou, jogurtem a vytvoříme domácí zmrzlinu. Opláchneme formu vlažnou vodou, aby se zmrzlina lépe vyklápěla. Cena 79 Kč.

Foto: DEDRA

Hotovky zmrazíme lehce nedovařené a nedopečené. Kynuté knedlíky a těsto zmrazíme nejlépe syrové. Omáčky pak bez přídavku smetany či sýra.

Houby povaříme ve slané vodě a osušíme. Pak je dáme do mrazáku ve dvojitém obalu.

Doba zmrazení:
Mleté maso, uzeniny, ryby - 1 měsíc
Tučné kousky a připravované masové jídlo - 2 měsíce
Vnitřnosti, pečivo - 2 až 3 měsíce
Kuřecí maso - max. 6 měsíců, když se na mase objeví hnědé skvrny, raději ho vyhoďte
Libové maso, zvěřina - 6 až 8 měsíců
Ovoce, zelenina, houby, nanuky - max. 12 měsíců
Platí pro nastavení -18 °C

Správný způsob

Potraviny ukládáme nejlépe do vakuovaných sáčků a nádob. Na obal napíšeme, co do nich ukládáme, datum uložení a spotřeby.

Foto: IKEA

Několik prázdných dóz na zamrazení potravin lze poskládat do sebe, ušetříme tak v mrazáku místo při ukládání. Cena 4 ks 59 Kč.

Zmrazujeme čerstvé potraviny mající nanejvýš pokojovou teplotu, a to co nejrychleji, aby se v nich vytvořily ledové krystalky, které zamezí poškození potraviny při rozmrazování.

Mezi uloženými potravinami by mělo být volné místo, nemícháme v jednom boxu různé druhy potravin.

Foto: TCHIBO
Foto: TCHIBO

Díky formičkám vyrobíme ovocnou nebo smetanovou zmrzlinu. Formičky mají dobře těsnící víčka, jsou z chuťově neutrálního silikonu. Zamrazit je lze až do teploty -20°C. Objem 75 ml, 4ks za 249 Kč.

Potraviny rozmrazíme rychle při speciálním programu v mikrovlnné troubě nebo je noc před zpracováním uložíme do nádoby se studenou vodou či do ledničky.

Ovoce, zeleninu a pečivo rozmrazujeme při pokojové teplotě.

Rozmrazené potraviny znovu nezmrazujeme.

Osm nejčastějších chyb při používání mrazniček a chladniček

  • Nevhodně zvolená velikost chladničky/mrazničky - velikost musí odpovídat počtu členů domácnosti. Čím více lidí, tím větší objem a naopak. Lednička i mrazák by neměly nikdy zůstávat příliš prázdné. Potraviny uvnitř totiž pomáhají po zchlazení či zmrazení udržovat vnitřní teplotu na požadované úrovni.
  • Nesprávně nastavená teplota - ideální teplota pro chladničku je 5 °C, pro mrazák je to pak 18 °C.
  • Nepravidelné odmrazování - námraza zvyšuje spotřebu elektrické energie. Uvádí se, že pouhý milimetr námrazy může zvýšit spotřebu přístroje až o desetinu. (Kdo nechce neustále odmrazovat, měl by už při koupi volit spotřebiče s technologií No Frost, Frost Free apod.)
  • Nevyužívání speciálních zásuvek - přestože si koupíme ledničku či mrazničku se zásuvkami se speciálním účelem, nakonec konkrétní potraviny ukládáme jinam, kde se neuchovají v takové kvalitě, v jaké by mohly.
  • Špatné umístění lednice - stále se najde dost domácností, kde mají ledničku či mrazák postavený hned vedle zdroje tepla, ať již je to topení, nebo trouba.
  • Ponechávání aromatických potravin v otevřených nádobách - pokud je nezavřeme, načichnou nám i ostatní potraviny v chladničce. Nepříjemných pachů se zbavíme například vložením otevřené mističky s jedlou sodou.
  • Používání špatných čisticích prostředků - obzvláště do interiéru ledniček a mrazáků nepatří přípravky na bázi písku, chlóru, kyselin a rozpouštědel. Ideální je roztok neabrazivního prostředku na nádobí. Při mytí nezapomínáme na gumové těsnění dveří.
  • Nepořádek v uložení potravin a s tím související dlouho otevřená dvířka, než požadovanou potravinu nalezneme - dlouho otevřené dveře znamenají nutnost intenzívnějšího chlazení a tedy i vyšší spotřebu energie.

(nes)

Do mrazáku nepatří

Vařené brambory, pudinky, vejce natvrdo, okurky, meloun, jogurt

Výrazně kořeněná jídla, protože změní svou chuť

Šumivé nápoje - mohou explodovat

Konzervované maso, uzeniny obsahují soli, které donutí potravinu pustit vodu

Reklama

Související články

Nejlépe chutná káva mletá doma

Po otevření sáčku kávy rychle vyprchává aroma. V opakovaném kontaktu se světlem a vzduchem mění káva i svou chuť. Východiskem je nechat si v kavárně namlít...

Sušičky ovoce a zeleniny využijeme po celý rok

Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovávat potraviny. K sušenému ovoci a zelenině se nepřidávají žádné konzervační látky, cukr, sůl nebo barviva....

Výběr článků

Načítám