Zmrazování potravin může být také hravé. Díky různým tvořítkům a formičkám vyrobíme v létě z ovocných šťáv nanuky, kostky ledu do koktejlů nebo přímo zmrazené panáky.

Příprava potravin

Maso, ryby zmrazujeme z praktických důvodů po porcích na jedno, dvě jídla. Zakoupené maso vyjmeme z původního obalu a uložíme do sáčků nebo boxů, nejlépe vakuovaných. Jednotlivé plátky, porce prokládáme potravinovou fólií.

Sada dóz, do nichž můžeme uložit potraviny k zmrazení. Cena 299 Kč.

Sada dóz, do nichž můžeme uložit potraviny k zmrazení. Cena 299 Kč

FOTO: KIKA

Zeleninu a ovoce omyjeme, spaříme a poté ochladíme ve studené vodě - tak si zachová svou strukturu i chuť. Květák a brokolici nakrájíme na malé kousky, lépe si tak udrží po rozmražení strukturu.

Drobné ovoce necháme nejprve zmrznout na tácku, a pak je zmrzlé nasypeme do sáčku či boxu. Pozor, zelenina i ovoce s vysokým obsahem vody ztrácí vlivem mrazu konzistenci a chuť!

Bylinky omyjeme ve studené vodě a rychle zamrazíme, pak dáme do nádoby.

Tvořítko naplníme ovocnou šťávou, jogurtem a vytvoříme domácí zmrzlinu. Opláchneme formu vlažnou vodou, aby se zmrzlina lépe vyklápěla. Cena 79 Kč.

Tvořítko naplníme ovocnou šťávou, jogurtem a vytvoříme domácí zmrzlinu. Opláchneme formu vlažnou vodou, aby se zmrzlina lépe vyklápěla. Cena 79 Kč

FOTO: IKEA (2x)

Automatická elektrická vakuovačka prodlouží dobu skladovatelnosti oproti klasickému balení v mrazničce (obsah nevymrzá) z 6 měsíců až na 2 roky (maso, ryby, zelenina, ovoce, domácí knedlíky), v chladničce z 1 týdne až na 6 týdnů (uzeniny, sýry, knedlíky). Cena 499 Kč

Hotovky zmrazíme lehce nedovařené a nedopečené. Kynuté knedlíky a těsto zmrazíme nejlépe syrové. Omáčky pak bez přídavku smetany či sýra.

Houby povaříme ve slané vodě a osušíme. Pak je dáme do mrazáku ve dvojitém obalu.

Doba zmrazení:
Mleté maso, uzeniny, ryby - 1 měsíc
Tučné kousky a připravované masové jídlo - 2 měsíce
Vnitřnosti, pečivo - 2 až 3 měsíce
Kuřecí maso - max. 6 měsíců, když se na mase objeví hnědé skvrny, raději ho vyhoďte
Libové maso, zvěřina - 6 až 8 měsíců
Ovoce, zelenina, houby, nanuky - max. 12 měsíců
Platí pro nastavení -18 °C

Správný způsob

Potraviny ukládáme nejlépe do vakuovaných sáčků a nádob. Na obal napíšeme, co do nich ukládáme, datum uložení a spotřeby.

Několik prázdných dóz na zamrazení potravin lze poskládat do sebe, ušetříme tak v mrazáku místo při ukládání. Cena 4 ks 59 Kč.

Několik prázdných dóz na zamrazení potravin lze poskládat do sebe, ušetříme tak v mrazáku místo při ukládání. Cena 4 ks 59 Kč.

Zmrazujeme čerstvé potraviny mající nanejvýš pokojovou teplotu, a to co nejrychleji, aby se v nich vytvořily ledové krystalky, které zamezí poškození potraviny při rozmrazování.

Mezi uloženými potravinami by mělo být volné místo, nemícháme v jednom boxu různé druhy potravin.

Formy na led nebo výrobu čokoládových pralinek jsou ve tvaru tyčinek, ledních medvědů a srdíček. Formy jsou z ohebného silikonu, led i čokoláda se snadno vyjímají. Zmrzlé tyčinky se vejdou do hrdla běžně prodejných láhví. Rozměry formy jsou 20x2x10 cm. Cena sady 3 ks za 179 Kč.

FOTO: TCHIBO (2x)

Díky formičkám vyrobíme ovocnou nebo smetanovou zmrzlinu. Formičky mají dobře těsnící víčka, jsou z chuťově neutrálního silikonu. Zamrazit je lze až do teploty -20°C. Objem 75 ml, 4ks za 249 Kč.

Díky formičkám vyrobíme ovocnou nebo smetanovou zmrzlinu. Formičky mají dobře těsnící víčka, jsou z chuťově neutrálního silikonu. Zamrazit je lze až do teploty -20°C. Objem 75 ml, 4 ks za 249 Kč.

Potraviny rozmrazíme rychle při speciálním programu v mikrovlnné troubě nebo je noc před zpracováním uložíme do nádoby se studenou vodou či do ledničky.

Ovoce, zeleninu a pečivo rozmrazujeme při pokojové teplotě.

Rozmrazené potraviny znovu nezmrazujeme.

Osm nejčastějších chyb při používání mrazniček a chladniček
  • Nevhodně zvolená velikost chladničky/mrazničky - velikost musí odpovídat počtu členů domácnosti. Čím více lidí, tím větší objem a naopak. Lednička i mrazák by neměly nikdy zůstávat příliš prázdné. Potraviny uvnitř totiž pomáhají po zchlazení či zmrazení udržovat vnitřní teplotu na požadované úrovni.
  • Nesprávně nastavená teplota - ideální teplota pro chladničku je 5 °C, pro mrazák je to pak 18 °C.
  • Nepravidelné odmrazování - námraza zvyšuje spotřebu elektrické energie. Uvádí se, že pouhý milimetr námrazy může zvýšit spotřebu přístroje až o desetinu. (Kdo nechce neustále odmrazovat, měl by už při koupi volit spotřebiče s technologií No Frost, Frost Free apod.)
  • Nevyužívání speciálních zásuvek - přestože si koupíme ledničku či mrazničku se zásuvkami se speciálním účelem, nakonec konkrétní potraviny ukládáme jinam, kde se neuchovají v takové kvalitě, v jaké by mohly.
  • Špatné umístění lednice - stále se najde dost domácností, kde mají ledničku či mrazák postavený hned vedle zdroje tepla, ať již je to topení, nebo trouba.
  • Ponechávání aromatických potravin v otevřených nádobách - pokud je nezavřeme, načichnou nám i ostatní potraviny v chladničce. Nepříjemných pachů se zbavíme například vložením otevřené mističky s jedlou sodou.
  • Používání špatných čisticích prostředků - obzvláště do interiéru ledniček a mrazáků nepatří přípravky na bázi písku, chlóru, kyselin a rozpouštědel. Ideální je roztok neabrazivního prostředku na nádobí. Při mytí nezapomínáme na gumové těsnění dveří.
  • Nepořádek v uložení potravin a s tím související dlouho otevřená dvířka, než požadovanou potravinu nalezneme - dlouho otevřené dveře znamenají nutnost intenzívnějšího chlazení a tedy i vyšší spotřebu energie.
Pro větší přehlednost při ukládání potravin je možné volit mrazáky či ledničky s více zásuvkami z čirého materiálu.

Pro větší přehlednost při ukládání potravin je možné volit mrazničky či chladničky s více zásuvkami z čirého materiálu.

FOTO: Philco

(nes)