Hlavní obsah

Vila v Úpici vznikla podle dřívější představy o obytném luxusu ve vyšší společnosti

Novinky, text: Vladimíra Paterová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní vila v Úpici představuje klasický příklad velkorysé přestavby původně klasicistního domu. Přáním stavebníka nebyla touha po současných výstřelcích moderní architektury, ale představa solidní, okázalé a přitom víceméně tradicionalistické architektury.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Dr. A. Hejny, čp. 133, Úpice

Článek

Vila je významným dokladem výstavby a průmyslového rozmachu města Úpice v první třetině 20. století. Stavba byla původně domovem úpických továrníků. Pak v ní byl umístěn první telegrafní úřad.

V roce 1922 architekt Heinrich Fanta z Brna navrhl pro továrníka F. M. Oberländera přestavbu objektu. Ta se dochovala dodnes.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Původně klasicistní stavba prošla přestavbou.

Objekt o dvou podlažích s polopatrem má symetrický vstup s kovanými dveřmi a bohatě členěným vstupním portálem s postranními polosloupy. Dům má z boku balkón nesený sloupy s kovaným zábradlím. Fasáda je v tvrdé omítce.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Nákresy prozrazují původní uspořádání fasády stavby a jejího interiéru.

Okna v přízemí jsou dvoukřídlá a mají nadokenní římsu. Na nárožích vily najdeme pásové dekorativní vyznačení zdiva. V patře jsou stejná okna jako v přízemí, tentokrát s podokenní římsou. Polopatro je pak od patra odděleno pásovou římsou.

Interiérové vybavení se zachovalo

Veškeré interiérové vybavení se dochovalo, krásné jsou prostory schodiště včetně obkladů stěn chodeb a pracoven. Zaujme i koupelna s mramorovými obklady a původním sanitárním vybavením. Za pozornost stojí i autentické truhlářské prvky, ze kterých jsou některé zachovány z původní klasicistní podoby domu.

Fakt, že se tyto interiérové prvky zachovaly, dokazuje kvalitu a trvanlivost tehdejšího řemesla.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Ve vile nechyběl tehdy hodně moderní sprchový kout.

Stavebníkův syn Filip byl vášnivým lovcem a cestovatelem. Zemřel v roce 1911 v Súdánu při lovu buvola.

Ve třicátých letech 20. století vilu několikrát navštívila slavná herečka Adina Mandlová, která byla milenkou Maxe Oberländera. Ve svých pamětech vzpomíná na její luxusní vybavení, umělecké sbírky a nábytek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám