Článek
Při výběru mixéru je dobré se soustředit na porovnání několika technických atributů. Předně je to maximální doba, po kterou může být který přístroj v chodu. Pokud potřebujete sem tam něco rychle rozmixovat, postačí většina modelů na trhu, ale pro člověka zamýšlejícího s mixérem pracovat souvisleji, nebo ve větších objemech, je tento ukazatel zásadní.
Pokud je mixér vybaven pojistkou proti přehřátí motoru, je to jen dobře. Podle praktických uživatelů se u obzvláště nekvalitních modelů může stát, že se přehřejí a jejich plastové součásti se doslova roztečou.
Důležitý je rovněž počet otáček (udává se v množství za minutu). Opět i zde platí, čím vyšší hodnota, tím lépe. S vyššími otáčkami umixujete stejný objem nejen rychleji, ale především jemněji. To je velmi podstatné, zejména pokud se nechcete omezit jen na nejběžnější druhy ovocných koktejlů a smoothie, ale hodláte experimentovat třeba i s použitím bylinek či listové zeleniny.
Právě vysokootáčkové mixéry tyto suroviny skutečně rozsekají na jemno. Desítky tisíc otáček za minutu využije také každý, kdo by si doma ráda vyráběl například oříšková másla, používal mixér k mletí kávových zrnek či zrní anebo vyráběl třeba domácí mandlové mléko.
K čemu lze mixér využít |
---|
Se základním mixérem byste měli zvládnout umixovat ovocný koktejl, rozmixovat led a připravit některé druhy těst. S opravdu kvalitními mixéry vyrobíte například ořechová másla, nejrůznější druhy pyré, šlehané krémy, zmrzliny a s některými dokonce i horké polévky. |
Velmi důležitou roli hraje při výběru mixéru provedení jeho mixovací nádoby. Vyrábějí se ze skla, nebo z tvrzeného plastu. Skleněné jsou těžší, ovšem tak snadno se nepoškrábou.
Plastové nádoby by rozhodně měly mít certifikaci BPA free. Mixér musí mít nádobu dostatečně velkou (ideálně okolo 2 litrů).
K některým mixérům je možné dokoupit druhou mixovací nádobu určenou pro mixování suchých potravin. Jsou vyrobeny ze speciálních tvrzených plastů, které sice po čase přestanou být průhledné, ale vykazují vyšší mechanickou odolnost vůči vířícím tvrdým plodům než sklo. Právě v nich se mixují například másla z ořechů. Od „vlhké nádoby“ se liší tvarem a broušením nožíků.
Pozornost věnujme rovněž víčku. Zatímco některé mixéry mají možnost zajistit víko před mixováním, aby se neuvolnilo, jinde mají víka po obvodu alespoň silikon či gumu, které rovněž zabrání jejich samovolnému odklopení.
Někdy bývá ve víku malý plnicí otvor, jímž lze přidávat potraviny do nádoby během mixování, nebo jím prostrčit pěchovadlo a suroviny při mixování natlačovat blíže nožům. (Pěchovadlo má na sobě zarážku zabraňující tomu, aby se nepřipletlo mezi nože.)
Zdravé pití nejen na léto
Čím dál větší popularitě se těší zmenšené verze stolních mixérů určené pro milovníky rychlé přípravy zdravých jídel. Určeny jsou primárně k výrobě ovocných a zeleninových koktejlů, které po umixování ponecháme v mixovací nádobě. Ta je totiž navržena jako láhev, kterou si vezmeme například na cestu za sportem s sebou a budeme z ní popíjet. Je opatřena těsnícím víčkem a výrobci nabízejí možnost jejich dokoupení pro případ, že by se v rodině našlo více zájemců o takto připravované nápoje.