Hlavní obsah

Rodina z pražského předměstí má dům inspirovaný chameleonem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed krásné zahrady v Praze-Lipencích vyrostl dům, který při pohledu shora může připomínat ještěrku vyhřívající se na sluníčku namalovanou v kubistickém stylu. I proto jej architekti z ateliéru Petr Hájek Architekti nazvali Dům Chameleon.

Foto: Benedikt Markel

Fasáda z polyuretanu je pokryta reflexním filmem.

Článek

Na pozemku o velikosti 1627 m2 stojí několik stromů, které jsou velmi významné pro stavbu a zdejší obyvatele. Každá z částí domu i každá z jeho místností má totiž výhled na některý z nich a je mu zasvěcena.

Obývací pokoj souzní s jabloní, koupelna s broskvoní, hostinský pokoj se stříbrným smrkem a dětské pokoje s ořešákem. I díky tomu má každý z pokojů svou specifickou atmosféru.

Foto: Benedikt Markel

Každá z místností má svého vlastního ducha.

Inspiraci chameleonem lze vidět i v pojetí oken. Ta hledí každé jiným směrem, přesně stejně jako oči chameleona, jež mohou být nezávisle natočeny každé jiným směrem.

Chameleonské rysy vykazuje i fasáda z polyuretanu, jež je pokryta reflexním filmem, který jemně odráží barvy okolní zahrady.

Foto: Benedikt Markel

Výhled z oken vždy směřuje k některému ze stromů na zahradě.

Tak, jak jsou jednotlivé části domu paprskovitě natočeny pokaždé do jiného směru, nabízí se obyvatelům výhledy prakticky do všech stran. A přesto, díky geometrii stěn domu, jsou mezi jednotlivými okny výseče zahrady, do nichž není z interiéru vidět.

Foto: Benedikt Markel

Obývací pokoj

Foto: Pavel Pszczolka

Místnosti jsou od centrální společenské části jsou odděleny prosklenými stěnami.

Jednopodlažní stavba nabízející užitnou plochu 137 m2 má konstrukci z betonu, který je v interiéru na mnoha místech přiznán. Jeho příjemným proteplujícím doplňkem je buková překližka.

Foto: Benedikt Markel

Intimitu každého z pokojů dotvářejí roztažitelné bílé závěsy sahající od stropu až k zemi.

Do domu se vstupuje jedním z paprsků, nebo chcete-li jednou z nožek chameleona. Ta je rozdělena na chodbu vedoucí kolem šatny, toalety a prádelny. Návštěvník dorazí do srdce domu, kde je kuchyňský ostrůvek a jídelní stůl pro šest až dvanáct strávníků.

Foto: Benedikt Markel

Jeden z dětských pokojů

Vpravo od vstupní chodby je umístěna ložnice rodičů, která z druhé strany sousedí s koupelnou. Na jídelnu přirozeně navazuje nejširší místnost v domě - obývací pokoj, který sousedí na jedné straně se zmiňovanou koupelnou a na straně druhé s pokojem pro hosty.

Foto: Pavel Pszczolka

Koupelna

Naproti obývacímu pokoji je téměř symetricky umístěna dvojice dětských pokojů dělících se o jednu „chameleoní nožku“ rozdělenou příčkou na dvě poloviny. K příčce jsou z obou stran zrcadlově přitisknuty vestavěné postele se skříňkami dětí.

Foto: Petr Hájek Architekti (3x)

Plánek interiéru domu

Foto: Petr Hájek Architekti (3x)

Orientace domu v zahradě

Foto: Petr Hájek Architekti (3x)

Interiér domu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám