Na pozemku o velikosti 140 m2 vytvořili architekti dům s celkovou plochou 516 m2, která je rozdělena do pěti pater a jednoho zahloubeného přízemí.

Pozemek se otevírá směrem do rušné a prašné ulice, za ním se však velice blízko nachází řeka a ještě za ní Saigonská zoologická zahrada se spoustou zeleně.

Terasa se zahradou před ložnicí v nejvyšší poschodí zastřešuje perforovaná střecha se čtvercovým vzorem.

Terasa se zahradou před ložnicí v nejvyšší poschodí zastřešuje perforovaná střecha se čtvercovým vzorem.

FOTO: Hiroyuki Oki

Obzvláště pro starší pár je důležité velké množství zeleně v domě a jeho bezprostředním okolí.

Obzvláště pro starší pár je důležité velké množství zeleně v domě a jeho bezprostředním okolí.

FOTO: Hiroyuki Oki

Prefabrikované obdélníky snižují množství prudkého slunečního světla, které proniká do interiéru.

Prefabrikované obdélníky snižují množství prudkého slunečního světla, které proniká do interiéru.

FOTO: Hiroyuki Oki

Cílem architektů bylo v domě propojit život dvou rodin, jejichž styl je ale vzhledem ke generačnímu rozdílu velký. Rodiče žijí tradičním způsobem, spoléhají především na přirozené denní světlo, milují spoustu zeleně a potřebují čerstvý vzduch i za cenu občasné nutnosti čelit nepřízni tropického klimatu.

Mladí manželé naopak toužili po moderním prostředí vybaveném technickými prvky, které jim život v horkém a vlhkém podnebí pokud možno zpříjemní (klimatizace například).

Dům přitahuje pozornost kolemjdoucích díky své neobvykle řešené fasádě.

Dům přitahuje pozornost kolemjdoucích díky své neobvykle řešené fasádě.

FOTO: Hiroyuki Oki

Jednotlivá patra jsou vůči sobě různě posunuta dopředu a dozadu.

Jednotlivá patra jsou vůči sobě různě posunuta dopředu a dozadu.

FOTO: Hiroyuki Oki

Architekti se proto rozhodli vytvořit dva typy prostorů, které se spolu střídají. Patra určená pro moderní styl jsou kryta vzorovanou betonovou skořepinou, zatímco tradičně řešené prostory mají bohatě prosklené stěny a otevřený výhled ven.

FOTO: Hiroyuki Oki

Jeden z přístupů do domu vede po vnějším točitém schodišti z betonu.

Jeden z přístupů do domu vede po vnějším točitém schodišti z betonu.

FOTO: Hiroyuki Oki

Zvláštností domu je nejenom zmiňovaná fasáda z prefabrikovaných betonových obdélníků (60x40 cm), ale také posunutí jednotlivých pater vůči sobě dopředu a dozadu. Díky tomu vznikl prakticky na každém podlaží prostor pro malou zahrádku.

Betonové obdélníky pak chrání interiér domu jak před zvědavými pohledy, tak před prudkými slunečními paprsky.

Kuchyň ve čtvrtém patře

Kuchyň ve čtvrtém patře

FOTO: Hiroyuki Oki

Obývací pokoj ve čtvrtém patře

Obývací pokoj ve čtvrtém patře

FOTO: Hiroyuki Oki

Ložnice a další spíše intimní místnosti jsou vloženy do pater se vzorovanými fasádami, aby měli obyvatelé co nejvíce soukromí a také bezpečí.

Naopak patra s otevřenými výhledy plní společenskou funkci. Právě tam jsou umístěny kuchyně a obývací pokoje.

Přízemí

Přízemí

FOTO: Vo Trong Nghia Architects (8x)

První patro

První patro

Druhé patro

Druhé patro

Třetí patro

Třetí patro

Čtvrté patro

Čtvrté patro

Páté patro

Páté patro

Umístění pozemku

Umístění pozemku