Hlavní obsah

Sušičky ovoce a zeleniny využijeme po celý rok

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovávat potraviny. K sušenému ovoci a zelenině se nepřidávají žádné konzervační látky, cukr, sůl nebo barviva. Na trhu je bezpočet typů sušiček, stačí si jen vybrat takovou, která nejlépe vyhoví konkrétním potřebám rodiny.

Foto: Ezidri (2x)

Sušička Ezidri FD500 Snackmaker s kapacitou až 15 sít se používá pro sušení ovoce, zeleniny a hub, ale i bylin, květin, ovocných a zeleninových placek. Lze ji koupit za cenu 4490 Kč.

Článek

Ceny sušiček obecně začínají cca na 800 korunách, nejdražší modely lze objevit za částky okolo 13 500 korun. Bez velkého přehánění lze říci, že u sušiček cena odpovídá kvalitě i vybavenosti.

Princip fungování všech modelů je zhruba stejný. Sušičky jsou vybaveny síty nebo pláty, kolem kterých (nebo jimiž) cirkuluje ohřátý vzduch poháněný ventilátorem, případně jejich dvojicí.

Foto: Fast ČR

Sušička Sencor SFD 1309BK za 999 korun se hdoí pro sušení ovoce, zeleniny, masa, ryb a dalších potravin. Je vybavena devíti sušícími platy, která lze spolu s víkem mýt v myčce.

Vzduch vnitřním prostorem sušičky proudí buď ve vertikálním směru, kdy je ventilátor umístěn v základně vespodu přístroje, anebo horizontálně. To je u modelů, které vzdáleně připomínají troubu na pečení a ventilátor mají umístěný v zadní části.

Většina sušiček s ventilátorem v základně má kruhový tvar sít, která se skládají na sebe. Sušičky s ventilátorem v zadní části mají pláty obdélníkového tvaru.

Co lze sušit
V sušičkách lze sušit po většinu roku. V letních a podzimních měsících jsou to všemožné druhy ovoce a zeleniny, na podzim pak přibývají houby a po celý rok sušíme bylinky anebo květiny na pot-pourri.
Ten, kdo se nechce krájet s plátky ovoce a zeleniny, může si usušit i výživné svačinky v podobě placek z ovocných či zeleninových pyré, do nichž přidá koření, nebo případně i cukr, a pak je usuší. Výsledné placky lze pro snazší konzumaci rozkrájet na úzké proužky. Placky můžeme nasušit i ze silnější vrstvy jogurtu či husté polévky.
Ačkoli to u nás není tak běžné, v Americe patří k často sušeným surovinám tenké proužky masa, obvykle marinované v nějaké dobré omáčce. Jejich usušením vznikají tzv. jerky (čti džerky).

Rozdíly jsou nejen ve výkonu sušiček, ale především v tom, jakými funkcemi jsou doplněny. Většina z nich suší při teplotách v rozpětí cca od 35 do 70 °C. Protože každá potravina vyžaduje v závislosti na své vlhkosti jinou teplotu sušení a také jinak dlouhou dobu sušení, je praktické volit sušičku s termostatem umožňujícím nastavit potřebnou teplotu sušení.

Pro modely s termostatem by se pak určitě měli rozhodovat lidé upřednostňující syrovou stravu (raw food), kteří suší při teplotách pod 40 °C.

Foto: Concept

Sušička Concept SO 1060 In Time má méně typický kvádrový tvar svěží zelenou barvu základny. Ve výbavě má až 9 sít, digitální časovač a teplotu sušení lze nastavit od 35 do 70 °C. Cena činí 1799 Kč.

Zatímco většina sušiček suší potraviny při stabilní nastavené teplotě, některé modely úmyslně nechávají hladinu tepla kolísat tak, aby udržely potraviny uvnitř ve stejné teplotě.

Z mnoha pokusů, které výrobci těchto sušiček podnikli, totiž vyplývá, že tím, jak se potraviny zbavují vlhkosti, ochlazují zároveň svůj povrch. Proto tyto sušičky nejprve suší při vyšší teplotě, kdy se odpaří vlhkost z povrchových vrstev, a poté se teplota ohřevu vzduchu o něco sníží. Tehdy se začne uvolňovat vlhkost ze středních částí potravin.

Co je možné udělat před sušením
Aby se veškeré plody usušily rovnoměrně a ve stejný čas, je ideální nakrájet je všechny na stejně silné plátky, ideálně nepřesahující tloušťku pět milimetrů.
Aby si potraviny ponechaly svou barvu, vůni a texturu, můžeme si pomoci blanšírováním. Plátky vložíme do síta a ponoříme na chvíli do vroucí vody. Totéž můžeme udělat například s třešněmi, aby se narušila jejich kůžička a ochotněji propouštěla vlhkost při sušení. (Také si můžeme pomoci propícháním jejich povrchu na několika místech, to ale může být poněkud pracné.)
Po blanšírování potraviny zchladíme a osvěžíme chvilkovým ponořením do studené vody.

Praktickým vybavením sušiček je časovač, který přístroj vypne v přesně stanoveném čase. Díky tomu sušička nepotřebuje dozor a nehrozí, že by se potraviny v ní přesušily.

U nejlépe vybavených modelů pak stačí zadat jen, jaký typ suroviny se suší, a ony se o vše postarají samy.

Foto: Eta

Sušička potravin Karina zaručuje rovnoměrné sušení i větších kousků ovoce, má jednoduché ovládání spínačem na panelu a možnost nastavení 3 stupňů sušení. Cena 1599 Kč.

Při výběru sušičky je dobré mít promyšleno, jak velké objemy potravin plánujeme sušit. Vždy je rozhodně úspornější sušit co největší množství najednou než sušit po troškách a na několikrát. Praktičtější je proto volit sušičky s větším počtem sít či plátů. Některé sušičky mohou mít vyskládaných nad sebou až 30 sít.

Foto: Ezidri

V sušičkách lze z rozmělněných plodů nebo zeleniny, případně z jogurtů připravit i placky vhodné jako rychlý a relativně zdravý snack.

K sušičkám lze dokupovat nejen síta, ale třeba i fóliové misky nebo velmi jemná sítka. Zatímco ve fóliových miskách se suší například vrstvy jogurtu, či různě ochucená ovocná a zeleninová pyré, jemná sítka slouží především k sušení bylinek, květin a jiných drobných věcí.

Doplňkové zboží k sušičkám

Aby příprava ovoce a zeleniny k sušení zabrala co nejméně času, nabízejí výrobci spoustu doplňků, jejichž užitečnost roste s tím, jak často a jaký objem potravin bude člověk sušit. Jsou to především různé kráječe, s nimiž lze nakrájet jednotlivé plody na plátky buď ručně, anebo celý plod naráz.

Aby příprava ovoce a zeleniny k sušení zabrala co nejméně času, nabízejí výrobci spoustu doplňků, jejichž užitečnost roste s tím, jak často a jaký objem potravin bude člověk sušit. Jsou to především různé kráječe, s nimiž lze nakrájet jednotlivé plody na plátky buď ručně, anebo celý plod naráz. Existují pak speciální plátkovače pro konkrétní druhy ovoce, například pro banány, pro ananasy atd. anebo nůžky na bylinky, jimiž se nastříhají na stejně velké kousíčky, které se pak snadno a rovnoměrně suší.

Aby příprava ovoce a zeleniny k sušení zabrala co nejméně času, nabízejí výrobci spoustu doplňků, jejichž užitečnost roste s tím, jak často a jaký objem potravin bude člověk sušit. Jsou to především různé kráječe, s nimiž lze nakrájet jednotlivé plody na plátky buď ručně, anebo celý plod naráz. Existují pak speciální plátkovače pro konkrétní druhy ovoce, například pro banány, pro ananasy atd. anebo nůžky na bylinky, jimiž se nastříhají na stejně velké kousíčky, které se pak snadno a rovnoměrně suší. Zájemci o sušená jablka bez slupek by se měli určitě poohlédnout po mechanickém kráječi a loupači jablek. Vypadá podobně, jako stará stolní ořezávátka na tužky.

Pro sušení peckovitých plodů je pak určitě praktické připravit si i příslušný vypeckovávač. Prodávají se jak pro třešně, tak pro švestky.

Reklama

Související články

Módní trendy v keramických obkladech

Nad výběrem keramických obkladů se vyplatí důkladně popřemýšlet. Je to prvek, který nebudeme měnit příliš často a přitom jej máme denně na očích. Volit můžeme...

Nedejte zlodějům ve sklepě šanci

Blíží se období letních dovolených a víkendů, kdy se spousta lidí vydává na chalupy. To je ideální doba pro zloděje, kteří se ovšem nemusejí zaměřit na váš...

Barvy, které rozzáří zdi a pročistí vzduch

O tom, že správně zvolené nátěrové hmoty mohou zpříjemnit atmosféru v místnosti nebo podstatně zvednout vzhled určitého domu, není pochyb. Málo se ovšem ví, že...

Výběr článků

Načítám