Park Brederode v nizozemském městě Bloemendaal je součástí chráněné krajiny v nizozemské provincii Severní Holandsko. Samotné město je považováno za nejbohatší místo v celém Nizozemsku.

Dům díky použití velkých skleněných ploch a mořeného dřeva skvěle zapadá do kontextu krajiny.

Dům díky použití velkých skleněných ploch a mořeného dřeva skvěle zapadá do kontextu krajiny.

FOTO: www.modernibyt.cz

Obklopené plážemi a krásnou krajinou je turisty vyhledávaným místem hlavně v létě, ale bydlení je tu krásné po celý rok. Obzvláště když se z domu díváte velkými prosklenými okny do uklidňující krajiny a jste obklopeni příjemnou čistou krásou dřeva. Když pobýváte v interiéru, obklopí vás zabydlenou jednoduchostí a elegancí.

Sklo, průhledy a otevřenost prostoru umožňují v nejširší míře využít výhod bydlení v krásné krajině.

Sklo, průhledy a otevřenost prostoru umožňují v nejširší míře využít výhod bydlení v krásné krajině.

FOTO: www.modernibyt.cz

S úctou k okolí

Už od počátku bylo zřejmé, že stavba vily nenaruší krásu krajiny. Architektům i majitelům šlo především o zachování krajinného rázu, a tomu přizpůsobili koncepci domu.

Úložné prostory jsou z velké části řešeny pomocí vestavných skříní a polic z dýhované dřevotřísky. Stejný materiál je použit na obložení krbu. Černý kulatý stůl doplňuje interiér.

Úložné prostory jsou z velké části řešeny pomocí vestavných skříní a polic z dýhované dřevotřísky. Stejný materiál je použit na obložení krbu. Černý kulatý stůl doplňuje interiér.

FOTO: www.modernibyt.cz

Dům byl tedy navržen tak, aby zabíral co nejméně prostoru, ale zároveň nabízel dostatek užitné plochy. To se architektovi bezesporu povedlo.

Suterén zasahuje částečně do svahu a viditelná část je obložena mořeným dřevem, které nejlépe koresponduje s rázem krajiny.

Kuchyňská sestava v antracitové barvě s pracovním ostrůvkem s varnou deskou je zasazena v otevřeném prostoru. Řešení je přizpůsobeno požadavkům rodiny, tedy trávit čas co možná nejvíce spolu.

Kuchyňská sestava v antracitové barvě s pracovním ostrůvkem s varnou deskou je zasazena v otevřeném prostoru. Řešení je přizpůsobeno požadavkům rodiny, tedy trávit čas co možná nejvíce spolu.

FOTO: www.modernibyt.cz

První patro přesahuje přes částečně prosklené přízemí. Využití velkých prosklených ploch pouze jemně orámovaných nosnou konstrukcí spojuje dům ještě více s krajinou, která se spolu s oblohou ve sklech zrcadlí.

Dům působí subtilním dojmem, přestože jeho užitná plocha je naprosto dostačující. Sklo použité na severní a jižní fasádě propouští do domu velké množství světla a zajišťuje žádoucí přímý kontakt s okolím.

Individualita majitelů se projevuje na zařizovacích prvcích. Zdánlivě nesourodé dekorace nebo kusy sedacího nábytku spolu výborně ladí.

Individualita majitelů se projevuje na zařizovacích prvcích. Zdánlivě nesourodé dekorace nebo kusy sedacího nábytku spolu výborně ladí.

FOTO: www.modernibyt.cz

Východní a západní část jsou vybudovány opět z mořeného dřeva, a proto mají intimnější a uzavřenější charakter. Skleněné plochy v přízemí i prvním patře disponují mimořádně velkými posuvnými komponenty zasazenými v rámech ze světlého dubu.

Všechny konstrukční detaily jsou úmyslně minimalistické, aby tak daly vyniknout otevřenosti budovy.

Obývací část domu je spojená s kuchyní. Zařízena je ležérně různorodými křesílky, která dodávají prostoru na zajímavosti.

Obývací část domu je spojena s kuchyní. Zařízena je ležérně různorodými křesílky, která dodávají prostoru na zajímavosti.

FOTO: www.modernibyt.cz

Šetrný k přírodě

Zvláštní pozornost věnovali architekti při projektu také energiím. Efektivní a kompaktní konstrukce vily byla navržena s vynikající izolací. Dostupná energie je využívána co možná nejefektivnějším způsobem.

Světlo přichází do domu i prosklenou střechou. Kovové schodiště je opatřené jednoduchým zábradlím. Zadní stěna kuchyňské linky je přilepena ke schodišti a slouží k zavěšení plakátů a obrazů.

Světlo přichází do domu i prosklenou střechou. Kovové schodiště je opatřeno jednoduchým zábradlím. Zadní stěna kuchyňské linky je přilepena ke schodišti a slouží k zavěšení plakátů a obrazů.

FOTO: www.modernibyt.cz

Důmyslný systém pracuje s geotermální energií, v domě funguje tepelné čerpadlo a na střeše jsou solární kolektory. Střecha samotná je ještě pokryta mechem.

Ekologický není dům pouze pro svou šetrnost k energiím, ale i použitými materiály. V domě jsou výhradně přírodní materiály – mořené voskované dřevo, sklo, dřevěná dýhovaná překližka, ze které jsou podle návrhu studia i29 vyrobeny všechny interiérové prvky včetně stěn a skříní v dětských pokojích.

Další relaxační zóna je před krbem. Tmavá pohovka v neutrální barvě snese i doteky malých chlapců. Koberec před ní tepelně izoluje a je jasným znakem toho, že se s hrou dětí i v této části počítá.

Další relaxační zóna je před krbem. Tmavá pohovka v neutrální barvě snese i doteky malých chlapců. Koberec před ní tepelně izoluje a je jasným znakem toho, že se s hrou dětí i v této části počítá.

FOTO: www.modernibyt.cz

Dřevo použité na vchod a garáž má zvláštní původ. Pochází ze staré lodi, kterou majitelé našli v demoliční firmě na jihu Holandska, celou ji koupili a staré dřevo znovu chytře využili.

Vzdušný interiér

Spojení s přírodou a jednoduchost, která opět koresponduje s okolní krajinou, dělá z domu ideální místo pro relaxaci a čas strávený s rodinou. Otevřenost prostoru neposkytuje interiéru jen dostatek denního světla, ale je zároveň základem pro vytvoření komunikačního prostoru, ve kterém má každý obyvatel své soukromí, ale stejně tak i nepřeberné možnosti, jak trávit čas ve společnosti ostatních.

Úspornost zařízení je umožněna i tím, že úložné prostory jsou vyřešeny na míru navrženými dřevotřískovými skříněmi a dělicími boxy. Materiál, který je běžně používán jako technický, je zde využit tak, že dodává prostoru svěžest a originalitu.

Interiér není zahlcen nábytkem a ten, který je zvolen, se dá označit slovem nadčasový. Jednotlivé kusy jsou jakoby nahodile, a přesto velmi pečlivě voleny. Do místností vnášejí svou různorodostí hravost a kontrastují s dýhovanými bloky, které naopak dodávají prostoru celistvost a jednolitost.

V jednoduché ložnici jsou opět použity dýhované desky. Jediným samostatně stojícím kusem nábytku je pak postel.

V jednoduché ložnici jsou opět použity dýhované desky. Jediným samostatně stojícím kusem nábytku je pak postel.

FOTO: www.modernibyt.cz

Sklo se opakuje i v interiéru a přispívá k velkorysosti a vzdušnosti domu. Betonové stěrky na podlaze a industriální ocelové schodiště jsou poslední tečkou, kterou dosáhli architekti a designéři toho, že se prostor dá označit jako dokonalý. Plakáty a obrazy na stěnách vnášejí do domu individualitu obyvatel.

Vila V. je jednoznačně projektem, který může být velkou inspirací. Je originální, ale ne za každou cenu, je příjemná, ale vkusně zabydleným způsobem, je vzdušná, ale nejde z ní chlad. Je zkrátka královnou písečných dun.

Studio s vizí
Vize architektů ze studia Paul de Ruiter by se dala vyjádřit slovy inovace, udržitelnost, identita a interakce. Jejich ambicí je přiblížit se pomocí inovativní architektury budoucnosti a přinést neočekávaná kreativní řešení. Paul de Ruiter zastává názor, že budova by měla inspirovat, povzbudit a lidé by se v ní měli cítit šťastní a mít dostatek energie.

www.modernibyt.cz