Hlavní obsah

Schodiště obložené odštěpky dřeva je dominantou mezonetového bytu

Novinky, nes

Původně to byl dvoupodlažní mezonet v obytné zástavbě na Salem Road, v londýnské čtvrti Bayswater. V době, kdy se dostal tento byt architektům ze studia Verve Architects do rukou, volal po rekonstrukci jeho interiér stejně zoufale, jako jeho exteriér. Dispozice byla pro dnešní potřeby navíc poněkud zastaralá, a tak bylo třeba pozměnit kde co, včetně vnitřního uspořádání. Výsledkem je moderní mezonetový byt s nově přidaným malým mezaninem.

Foto: Luke White

Schodiště spojující obě patra bytu je jeho dominantou.

Článek

Původní interiér ve spodním patře bylo podle architektů třeba doslova vykuchat, aby se jeho prostor hezky otevřel a zbavil se pocitu určité stísněnosti. Ze stejného důvodu ve spodní části bytu architekti i zvýšili stropy.

Foto: Luke White

Stěny schodiště jsou obloženy kousky dřeva.

Foto: Luke White

Stupně schodů, stejně jako podlahy, jsou z tmavého dubu.

Spodní patro, jako u většiny podobně organizovaných domácností, funguje jako společenská zóna. Je zde umístěna kuchyně, z níž se vychází na soukromou terasu, střední část prostoru, vedle schodiště, zabírá jídelna a za ní následuje obývací pokoj s balkónem.

Foto: Luke White

Tak, jak je dřevo využito na stěnách schodiště, objevuje se i na centrálním pracovním pultu v kuchyni.

Foto: Luke White

Horní patro je naopak již soukromým prostorem majitele. Zde lze nalézt nejen tři ložnice, ale také dvě koupelny s toaletami a opět balkón. Protože by horní patro bylo ve střední části příliš vysoké a v daném místě by byl jen zbytečně volný prostor, navrhli architekti za stěnou nad schodištěm maličký mezanin, do nějž se vešla studovna.

Foto: Luke White

Dřevěné obložení stěny pokračuje vysoko nad schodiště, až ke stropu.

Foto: Luke White

V bytě je spousta světla i díky světlíkům ve vysoko umístěném stropě. Okénko pak vede do studovny v mezaninu.

Ústředním prvkem dvoupatrového bytu o velikosti 110 m2 je bezesporu schodiště, jehož stěny jsou obloženy recyklovaným dřevem. Různorodé špalíky v přírodní podobě a naskládané vedle sebe nejenže dodávají interiéru na vizuální a hmatové pestrosti, ale proměňují schodiště v zajímavou skulpturu.

Stejným způsobem je dřevo použito ještě u centrálního pracovního pultu v kuchyni. Dřevo na stěnách schodiště hezky doplňují podlahy z tmavého dubu.

Foto: Luke White

Koupelna sousedící s druhou ložnicí

Foto: Luke White

Na mnoha místech v bytě jsou navrženy vestavné skříně.

Architekti vybírali s velikou pečlivostí všechny detaily v bytě (například radiátory) i rozličné druhy svítidel tak, aby korespondovaly se sbírkou uměleckých kousků, které vlastní majitel. Zajímavě zvolili i kombinaci zelených odstínů, které obklopují člověka ve sprše přiléhající k hlavní ložnici.

Foto: Studio Verve Architects

1 - vstup, 2 - jídelna, 3 - spíž, 4 - kuchyň, 5 - úložný prostor, 6 - toaleta, 7 - balkón, 8 - soukromá terasa, 9 - koupelna, 10 - hlavní ložnice, 11 - koupelna, 12 - druhá ložnice, 13 - třetí ložnice, 14 - balkón, 15 - studovna, 16 - volný prostor

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám