Hlavní obsah

Zahradní chatky a domky jako správná volba pro rekreaci

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní chatky a domky určené k rekreaci mohou být postavené na klíč za několik dní. Chalupu či chatu ale nemusíme přímo vlastnit - můžeme využít pronájmy takových staveb přes cestovní kanceláře jak doma, tak i v zahraničí.

Foto: EUROPANEL (2x)

K rekreaci na zahradě i v horských oblastech je vhodná moderní roubenka s užitnou plochou 32 m2, s kompletním sociálním zařízením i kuchyňskou linkou.

Článek

Zateplené typy objektů primárně určených k rekreaci (cena od 650 000 Kč, bez pozemku) můžou posloužit třeba i jako startovací bydlení pro mladý pár, nahrávací studio, pracovna nebo dílna.

Montované dřevostavby

Pod pojmem moderní rekreační objekt si většinou představíme montovanou dřevostavbu nebo roubenku. Lze je postavit na rovinatý terén stejně dobře jako do svahu.

Sklonem střechy i zateplením vyhoví nárokům na bydlení ve vysokohorských podmínkách. Poslouží tak k rekreaci v zimě i v létě.

Foto: DŘEVOSTAVBY BLAŽEK

U dřevostavby chaty se zatepluje střecha, stěny, štíty, podlaha, dveře, v oknech je izolační dvojsklo. Cena 583 700 Kč bez 21% DPH.

Nezateplené chatky a domky využijeme pouze od jara do podzimu. Jejich cena se pohybuje od 65 000 Kč výše v hrubé stavbě, záleží na rozměrech a použitých materiálech.

Zateplené objekty nabízejí plnohodnotné bydlení po celý rok. Nejmenší z nich (obvykle 5 x 5 m) tvoří jedna až dvě místnosti. V takovém případě mají obytný prostor o velikosti zhruba 3 x 4 m. Podlaží je obývací, podkroví poslouží jako úložný prostor nebo ložnice.

Objekt vytápějí krbová kamna, přímotop. Součástí chatky může být terasa, sklad s vlastním vchodem (možno využít i pro chemické WC). Cena hrubé stavby zahradní chatky se pohybuje od 95 000 Kč podle typu domku a použitých materiálů.

Foto: EUROPANEL

Rekreační dům Natura Space, 2+kk o ploše 47 m2 lze pořídit do 1 milionu korun. Je modulový, takže ho postupem času rozšíříme o další moduly a prostor tak zvětšíme. Ve vybavení je přímotopné topení, mikroventilace, prefabrikované jádro.

Půdorys o rozměrech 6 x 8 m - to už je poměrně rozlehlá rekreační chata pro středně velkou rodinu. Domek se obvykle skládá z velké terasy, obývacího pokoje s jídelnou, dvou ložnic a sociálního zázemí.

Součástí domku je kompletní stropní podhled a podbití přesahu střechy. Vysokého komfortu dosáhneme vyspělými technologiemi.

Pokud peněženka dovolí, máme možnost pořídit si dálkově ovládané vytápění, takže v zimě nepřijedeme do vymrzlé chalupy. Elektrické zabezpečovací systémy chrání nejen před zloději, ale informují nás také, zda je na chalupě vše v pořádku (vytápění, požár, povodeň).

Z čeho jsou stavebnice?

Zručný kutil zvládne postavit smontovatelnou chatku s několika pomocníky za pár dnů. Její typ lze objednat u výrobce i přes internet, máme možnost se domluvit na úpravách podle vlastních představ.

Již smontovaný materiál, nebo díly určené ke smontování, přiveze montážní firma. Pozor, řidič většinou vyloží náklad maximálně do vzdálenosti 3 m od doručujícího vozidla! Cena montáže bývá zahrnuta v základní ceně chaty, ale je dobré si tuto informaci u dodavatele ověřit.

Foto: DŘEVOSTAVBY BLAŽEK

Rekreační chaty zpravidla slouží k obývání od jara do začátku zimy. Za příplatek je ale možné dřevostavbu zateplit i k celoročnímu užívání. Cena 550 000 Kč bez 21% DPH.

Stavba musí být usazena na podlahových roštech, ležících na pevné rovné ploše (dlažba, zhutněné štěrkové lože, betonová deska). Kdo ji stavebně připraví, je na domluvě.

Materiálem stavby jsou většinou masiv, sušené KVH profily, OSB desky a sendvičové panely. Záleží na firmě, co používá, důležité je, aby měla certifikát a byla vyškolena od výrobce materiálu, jak s ním zacházet.

Pohyblivé domy

Stará známá maringotka, vagónový domek na kolech, může uvnitř překvapit velmi moderním vybavením! Některé firmy vyrábějící dřevostavby a sruby dokážou jejich menší podobu posadit na pojízdný podvozek.

Foto: MOBILHEIMY EU

Kompletně vybavený mobilheim se vchodem a balkonovými zasouvacími dveřmi, sedlovou střechou, centrálním vytápěním: plynový kotel + radiátory v místnostech + elektrický krb v obývacím pokoji. Mobilheim Willerby Lyndhurst 11,8x3,7m, 4+kk. Cena 385 000 Kč

Stále větší oblibu u nás v poslední době získávají tzv. mobilheimy (mobilní domy), což jsou velké karavany (vyráběné podle norem EN 1647) s životností zhruba 50 let.

Mobilní dům nepodléhá registraci vozidel (nemá SPZ), nesmí na silnici, většinou mu v tom brání i rozměry. Musí být převážen na vozech s plošinou, maximálně s ním lze popojíždět, když se usazuje do vybraného terénu.

Foto: MOBILHEIMY EU

Interiér mobilheimu se dvěma vchody a kompletním vybavením, Abi Arizona 11x3,1 m, 4+kk. Cena 199 000 Kč

Není-li umístění mobilního domu v rozporu s územním rozhodnutím, při jeho trvalejším usazení většinou nepotřebujeme stavební povolení. Stavební úřady se však v rozhodnutích ke konkrétním stavbám vyjadřují různě, proto je lepší úřad navštívit a informovat se na jeho případné požadavky.

Výhodou mobilních domů je, že je pořídíme z druhé ruky už za 40 000 Kč v dobrém stavu a vybavení. Dodatečně je můžeme nechat zateplit pro celoroční užívání. Pozor na výběr mobilheimů z cizích zemí pro jejich zvláštnosti, např. z britských ostrovů mají zásuvky na 230 V.

Na chalupu do ciziny
Chceme-li si rekreační dům užít jen na určitý čas, můžeme si ho pronajmout. Cestovní kanceláře zaměřené na pronájem chat a chalup zprostředkují pobyty jak v Česku, tak i v zahraničí. Stačí si z katalogu nebo z webových stránek vybrat domek v konkrétní lokalitě, zarezervovat pobyt přímo přes web nebo telefonicky.
Zájemce pak dostane od firmy elektronicky potvrzení o rezervaci a zálohovou fakturu (výše zálohy se liší podle CK, zbytek se platí několik týdnů předem). Po zaplacení klient obdrží elektronicky ubytovací doklad s popisem cesty, adresou klíčů a dalšími informacemi o rezervaci a objektu. Vše lze také zařídit v kamenné provozovně cestovní kanceláře.
Ceny se udávají obvykle za týdenní pobyt. V České republice vyjde týdenní pobyt v chalupě pro 6 lidí na 6 až 10 000 Kč, za podobnou cenu pořídíme pobyt pro 4 až 5 osob v Dánsku nebo ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám