Hlavní obsah

V polyfunkčním domě podniká i bydlí

Helena bydlí v polyfunkčním domě s prostory pro podnikání, který s kolegou postavili. Zázemí tu našla také jejich firma a žije zde i několik dalších rodin. Místo na západním okraji Prahy ji okouzlilo na první pohled, ovšem na povolení stavět čekala několik let. Vytrvala a dnes spokojeně sklízí plody své práce.

Foto: www.modernibyt.cz

Na terase vyzdobené květinami v truhlících Helena využívá pohodlné křeslo s podnožkou.

Článek

Do firmy to máte jen pár kroků. Stačí seběhnout po schodech dolů.

Ano. Má to svoje výhody i nevýhody. Klady převládají. Denně ušetřím spoustu času, který jsem dříve ztratila někde cestou. Často v autě při dopravní zácpě.

Jak jste si svůj domov představovala?

V průběhu šestiletého čekání na stavební povolení prošly mé představy bouřlivým vývojem. Od interiéru plného výrazných barev jsem postupně dospěla až k harmonickému prostředí, které tvoří převážně nenápadné a uklidňující jemné barevné tóny.

Foto: www.modernibyt.cz

Čalouněná sedací souprava umožňuje polehávání. Je zhotovena na míru jako stolek organického tvaru z bíle lakované MDF desky, který ji oblými liniemi vhodně doplňuje. Má příjemnou výšku sedu i dostatečně vysoké opěráky. Komfort užívání zvyšují polštáře.

Celý proces završilo setkání s designérkou Markétou Fleischnerovou, která mi pomohla ujasnit si, v jakém prostředí chci opravdu žít, v čem se budu já osobně cítit dobře. Vždycky jsem inklinovala k minimalismu, ale moje první záměry mě vedly například k ostře zelené pohovce.

Co bylo tím impulzem, který posunul představy o bytu vyzařujícím divoký temperament k potřebě zenového interiéru?

Měnila jsem se já jako žena a vyvíjel se i můj život. Vždy jsem si ale představovala příjemný domov, kde mi bude dobře. Jen jsem to neuměla přesně pojmenovat ani namalovat. S tím mi pomáhala designérka.

Foto: www.modernibyt.cz

Atypickou kuchyň do podkrovních prostor, zhotovenou z MDF desky bíle lakované do vysokého lesku v kombinaci s bílou dubovou dýhou, řešila Helena společně s firmou Orta, která zpracovávala i další nábytek v interiéru vyrobený na zakázku.

Vše začalo příjemným prostředím jednoho relaxačního centra, kam jsem přišla na masáž. Interiér byl dílem Markéty Fleischnerové. Stačilo požádat o kontakt.

Od počátku jste si tento byt budovala pro sebe?

To ne a je to škoda, protože by byl dispozičně určitě řešený trochu jinak. V té době jsem žila s partnerem v Kutné Hoře a tento dům jsem vnímala spíš jako investiční záměr a přesné dispozice jsem neřešila.

Moje životní situace se však změnila a já jsem se rozhodla trvale přesídlit do Prahy. Když tato situace nastala, stavba už byla hotová.

Foto: www.modernibyt.cz

Stůl je vyroben na zakázku z dýhy běleného dubu. Doplňují ho židle čalouněné bílou koženkou s chromovanými podnožemi a svítidlo Discoco.

Nechtěla jsem už do interiéru nijak dispozičně zasahovat. Po komunikaci s projektantem jsem ale přece jen byt trochu zvětšila o část chodby ve vstupním prostoru do bytu.

Získala jsem tak dostatečně prostorné a praktické zádveří, kde mám velké zrcadlo, šatní věšák a menší odkládací úložné prostory. V navazující úzké chodbě pak botník a knihovnu. Od počátku jsem ale věděla, že chci světlý byt a velkou kuchyň, protože ráda vařím i peču.

Foto: www.modernibyt.cz

Helena si pochvaluje horkovzdušnou troubu kombinovanou s párou i mikrovlnnou s grilem, stejně tak dotykem ovládanou zásuvku s odpadkovým košem. Nerezový dřez má integrovaný zásobník na tekutý čisticí prostředek.

Trvala jsem také na koupelně s oknem a pohodlné sedací soupravě. Než jsme se ale s designérkou k dnešní podobě interiéru propracovaly, vyjádřila jsem se k mnoha obrázkům, jejichž prostřednictvím Markéta Fleischnerová pečlivě zkoumala mé potřeby.

Vaše sedací souprava má vskutku originální tvar. Předpokládám, že je zhotovena na zakázku?

Ano. Strašně ráda v ní odpočívám. Záleží jen na tom, zda se chci dívat na televizi, kterou mohu naklápět podle potřeby, nebo si číst a podobně. Podle toho si vybírám místo, kam se schoulím.

Foto: www.modernibyt.cz

Na předsíň navazuje dlouhá chodba, z níž se vstupuje do koupelny, na WC a do technické místnosti, kde je skryta pračka se sušičkou a další úložné prostory. Pro zútulnění je zde použita béžová tapeta ve dvou odlišných odstínech s jemným plastickým vzorem.

V původním návrhu, který nezpracovávala designérka Markéta, byla sedací souprava umístěna v okně s vysvětlením, že to zde jinak nejde. Pohovka vůbec neumožňovala výhled ven. S tím ale Markéta nesouhlasila a navrhla sedací soupravu organických tvarů k povalování, která mě okamžitě nadchla.

Je jedinečná tvarem, způsobem využití, skvěle padne do poměrně úzkého prostoru, a ještě mohu v případě potřeby sledovat i dění venku.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je vybavena pohodlným dvojlůžkem. Hlavní stěnu zdobí tapeta s jemným dekorem.

Ráda se tu jen tak posadím a kochám se. Moc se mi to tady všechno líbí, užívám si příjemnou atmosféru celku, ale i každé místo jednotlivě. Jsem nadšená z kuchyně, ale i z balkónu, kde popíjím kávu a často pozoruji červánky.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je vybavená nábytkem a zrcadlem s integrovaným osvětlením. Umyvadlo je doplněno bateriemi Nobili. Využití akrylátové vany rozšiřuje sprchový systém Hansgrohe.

Vnímáte tento byt jako dočasné řešení?

To ne! Dosud jsem vždy bydlela v podnájmu, ale toto je můj první vlastní domov. Tento byt nevnímám jako startovací byt, je tu dost místa také pro založení rodiny.

Větší ložnice by se výhledově mohla proměnit v dětský pokoj a menší pokoj, který dnes slouží hostům a také jako šatna, bych upravila jako ložnici.

Foto: www.modernibyt.cz

Do soukromého wellness stačí seběhnout o patro níž. Plastové zástěny jsou vyrobeny z menších pospojovaných dílů nastříkaných bílou barvou.

Nesmírně oceňuji technickou místnost, kde mám pračku se sušičkou a dostatek úložných prostor, a nemohu si vynachválit soukromé wellness vybavené vířivkou, sprchovým koutem, lehátky a saunou. Je to pro mě skutečná relaxace v pravém slova smyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám