Hlavní obsah

Plicní lékař Löwit si kvůli tragickému osudu nemohl svou funkční vilu patřičně užít

Novinky, Text: Šárka Koukalová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železniční lékař a přednosta plicní ošetřovny v Nymburku František Löwit si nechal postavit prostornou a moderní stavbu s ordinací. Kvůli svému původu ale několik let léčil pacienty v koncentračním táboře. Vila je tak svědectvím o jeho tragickém osudu.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Nymburk, Komenského čp. 1427

Článek

Královské město Nymburk, s působivým dvojitým vodním příkopem, vždy představovalo důležité strategické místo. Při Palackého třídě, spojnici severního předměstí s historickým centrem, byla soustředěna reprezentativní výstavba činžovních domů, veřejných budov a nových obytných čtvrtí.

S poslední fází stavebního vývoje předměstí je spojen vznik Löwitovy vily čp. 1427.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vchod do vily je komfortní i během deštivých dnů.

Projekt lékař svěřil v roce 1930 architektovi Janu Šebánkovi, „autorizovanému inženýrovi v Praze- Bubenči“.

Přímými odkazy na tvorbu slavného moderního architekta Le Corbusiera se Jan Šebánek, spolu s dalšími architekty patřícími k tehdejší střední generaci, přiklonil k proudu avantgardní netradiční architektury.

Vilu oživují detaily ve vznešené pařížské modři

Charakteristickým rysem Löwitovy vily je kombinace omítaných ploch a detailů s nátěrem v pařížské modři. Přísné pravoúhlé tvary stavby zmírňuje zaoblený prvek nárožní terasy v přízemí s pilířem kruhového tvaru, a rozměrné kruhové okno v prostoru schodiště, ve stroze jednoduché uliční straně vily.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Horní patro poskytovalo obyvatelům dostatek soukromí v několika ložnicích.

Interiér byl zařízen hodně funkčně, jeho zařízení vzniklo podle Šebánkových návrhů. V přízemí měl František Löwit moderně vybavenou ordinaci. Běžnou lékařskou službu ve vile vykonával až do roku 1939. Pak už mu byla dovolena jen „židovská praxe“ s mnoha omezeními.

Byl převezen kolínským transportem do Terezína, kde vedl nemocnici plicně nemocných. Právě do Terezína se z jeho ordinace převezlo všechno lékařské vybavení.

Lékař zemřel při následném příjezdu do Osvětimi dne 30. 9. 1944. Vila dodnes zůstala ve vlastnictví potomků původního stavebníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám