Hlavní obsah

Ve švédském Göteborgu vyroste nový mrakodrap jménem Polárka

Novinky, nes

Ve švédském Göteborgu vyroste v následujících letech nejvyšší stavba v zemi. Bude to 230 metrů vysoká věž nazvaná Polestar (Polárka), kterou doprovodí soubor několika dalších budov. Návrh zahrnující nejen projekt věže, ale i úpravu jejího blízkého okolí, je společným dílem tří architektonických studií - londýnské pobočky amerického Skidmore, Owings & Merill (SOM), kodaňského Entasis a společnosti Cowi z Dánska a Švédska.

Foto: SOM (3x)

Věž bude u paty obklopovat skupinka nižších budov.

Článek

Pravidelným čtenářům Novinek není jméno hlavního tvůrce projektu, studia SOM neznámé. Právě podle jeho návrhu se bude v Jakartě stavět 530 metrů vysoká věž Pertamina Energy Tower jako nové sídlo tamní energetické společnosti, o níž jsme psali v únoru. [celá zpráva].

Göteborgský projekt, jehož dodavateli jsou společnost Serneke a město samotné, představuje podle autorů významný posun od tradičního stylu, jímž se ve Švédsku staví. Architekti navrhli stavbu, která je velice efektivní, a to jak v zacházení s využitelným vnitřním prostorem, tak s úsporou energií. Věž bude obklopovat shluk několika středně vysokých budov, které diváka vizuálně připraví na dojem ze samotné Polárky.

Foto: SOM

Fasáda působí dojmem, jako by se zhruba v půli výšky přetočila do stran o 90 stupňů.

Mrakodrap je navržen jako rezidenční objekt. Nabídne několik typů bytů, z nichž některé zaberou celé patro, jiné doplní loft a další budou přes dvě patra. Důležitý prvek představují balkóny, které nejenže rozšíří byty o vnější plochu, ale zároveň se přímo podílejí na utváření charakteristického vzhledu stavby.

Architekti navrhli ve věži prostory, kde se její obyvatelé budou moci při nejrůznějších příležitostech setkávat. Je to například velká společenská hala, ale také pro veřejnost přístupná restaurace, tělocvična a terasa. Na vrcholu věže je naplánováno veřejně přístupné patro s výhledem na půlmiliónové město a jeho okolí.

Foto: SOM

Důležitou roli na utváření vzhledu budovy budou mít balkóny.

Projekt stavby je doplněn architektonickým návrhem na řešení celé okolní oblasti o rozloze 143 000 m², jež bude velmi rušná. V místě vyroste spousta obchodů, kaváren, restaurací a dalších zařízení, které společně s Polárkou a dalšími budovami pomohou proměnit čtvrť Lindholmen v nejzajímavější místo na severním břehu řeky Göty.

Budovy by měly být dokončeny v roce 2019, tak aby v roce 2021 mohlo město s největším přístavem ve Skandinávii oslavit své 400leté výročí už v plné kráse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám